Dostupni linkovi

Pola miliona eura problema u zdravstvu u RS


Kliničko-bolnički centar na Paprikovcu u Banjaluci, ilustrativna fotografija
Kliničko-bolnički centar na Paprikovcu u Banjaluci, ilustrativna fotografija

Zdravstveni sistem u bh. entitetu Republika Srpska (RS) već godinama je u problemima, između ostalog, zbog velikih dugovanja, a Vlada RS je tek nedavno priznala da su dugovanja u ovom sektoru oko 550 miliona eura. I dok iz Vlade najavljuju da će dugovanja pokušati riješiti u narednim godinama, stručnjaci smatraju da bez temeljne reforme zdravstva od ovoga neće biti ništa.

Ukupna dugovanja zdravstvenog sistema bh. entiteta Republike Srpske nisu bila poznata, dok predsjednik Vlade ovog entiteta Radovan Višković nije priznao da ona iznose oko 550 miliona eura (milijarda i sto miliona konvertibilnih maraka).

Dugovanja se odnose na poreze i doprinose, dugove prema dobavljačima i ostale obaveze zdravstvenih ustanova, odnosno kredite.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić naglašava da su ova dugovanja i mnogo veća ako bi se u obzir uzeli krediti za gradnju bolnica koji imaju odgođeni period plaćanja od pet do 10 godina.

“Sva ova gradnja u zdravstvu na Kliničkom centru Banja Luka, bolnici Bijelina, bolnici Istočno Sarajevo, sad bolnici Doboj su krediti od Svjetske banke 1 i 2, Koreja 1,2,3, EIB, EBRD itd. i nisu u okviru te milijarde i sto miliona maraka. To je još više od 500 miliona maraka koje idu u zdravstvo, ali treba reći da ova sredstva ne idu na njegov teret nego na račun trezora”, objašnjava Stanić.

Otvoreno o dugovima: Radovan Višković
Otvoreno o dugovima: Radovan Višković

Vlada Republike Srpske planira da dugovanja u zdravstvu za poreze i doprinose izmiri u naredne tri godine zbog čega, prema riječima premijera Viškovića u ovom periodu neće moći povećavati plate radnicima u ovoj oblasti. Dva reprezentativna sindikata zdravstvenih radnika već duže vrijeme traže povećanje plata od 15 do 30 posto.

“Mogu vas obavijestiti da ćemo već od 1. januara 2020. godine, zato što tad ide nova budžetska godina, najmanje 20 domova zdravlja staviti u sistem trezorskog poslovanja, a da bi to uradili moramo do tada očistiti njihove obaveze i dovesti ih na nulu”, kazao je Višković novinarima nakon sjednice vlade 28. marta na kojoj se razmatralo i pitanje zdravstva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže da je je vlada planirala oko 80 mjera za smanjenje dugovanja

“Trenutno završavamo analizu strukture dugovanja i shodno toj strukturi više od polovine tih dugovanja odnosi se na sistem RS što je na neki način olakšavajuća okolnost, te moramo vidjeti sa Ministarstvom finansija i kako to učiniti”, istakao je Šeranić.

Predstavnici Sindikata pozdravljaju namjeru Vlade da se izmire dugovanja, s obzirom da se petina dugovanja odnosi na neplaćanje doprinosa na plate zdravstvenim radnicima, ali ističu da im to ne može biti alibi za zadržavanje plata na istom nivou.

Miodrag Femić iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS kaže da doktori i drugi zdravstveni radnici nisu odgovorni za nastala dugovanja, te upozorava Vladu da zdravstveni radnici neće dopustiti da ponovo postanu žrtve loše politike.

„Šta smo mi? Da li smo mi robovi koji ne treba da žive već samo da rade? Šta oni misle, kako misle, na koji način, to nas više ne interesuje. Nama je stalo da sačuvamo struku i ljude koji sve više odlaze jer ako ostane ovako vi nećete imati nikoga u zdravstvenom sistemu da dođete da tražite adekvatnu zdravstvenu uslugu. Ovo je još jedno ponižavanja zdravstva i zdravstvene struke i zdravstvenih radnika u čitavom regionu i ne pamti se da je bilo prije”, kaže Femić.

Izlaz iz nagomilanih problema u zdravstvu moguć je jedino kroz ozbiljnu reformu zdravstvenog sektora, smatraju zdravstveni radnici, ali i bivši ministar Slobodan Stanić.

„Potrebna je kvalitativna reforma sistema. Reforma treba da počne prvo od Ministarstva zdravlja, a zatim Fonda zdrastvenog osiguranja. Potom tokove novca treba definisati na potpuno drugačiji način, te odrediti šta je to usluga i mjesto gdje se ona pruža kao i nivo zdravstvene zaštite. Džaba je dosipati vodu (novac) u bure ako je ono šuplje”, kaže Stanić.

Za saniranje dugova u zdravstvu pomoć je ponudila i Svjetska banka uslovljavajući je potpunom reformom zdravstva i dovođenjem zdravstvenog sistema u održivo stanje, a entitetska Vlada za sada ne pristaje na to.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG