Dostupni linkovi

Delegacija Kongresa upoznaje Balkan


Priština: Kongresmeni SAD na sastanku sa Hodžajem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Delegacija Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država ove nedelje posetila je zemlje Balkana kako bi se upoznala sa izazovima spoljne politike i dešavanjima sa kojima se ove države suočavaju.

Delegacija koju predvodi kongresmen Bob Gudlat (Bob Goodlatte), predsedavajući Komisije Predstavničkog doma za pravosuđe, posetila je Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, a poseta je završena u petak na Kosovu.

Tokom sastanka sa kosovskim ministrom spoljnih poslova u ostavci, Enverom Hodžajem, bilo je reči o poslednjim dešavanjima u regionu, kao i pokušajima Rusije da utiče na Balkan, „suprostavljajući se zapadnim zemljama i ometajući put evroatlantske integracije zemljama Balkana“, navodi se u saopštenju. Takođe, bilo je reči o ostalim mogućim antizapadnim uticajima na Balkanu i o borbi protiv ekstremizma.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je takođe saopštilo da je Hodžaj američke kongresmene informisao o toku normalizacije odnosa Kosova i Srbije, te dodao da je Kosovo posvećeno tom procesu putem dijaloga kojim posreduju međunarodni partneri. Kako se dodaje, bilo je reči i o bilateralnim odnosima Kosova i SAD, ulozi SAD u izgradnji države i ojačavanju unutrašnjeg i međunarodnog političkog značaja, kao i o podršci SAD da Kosovo postane deo programa NATO saveza 'Partnerstvo za mir'.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je američka delegacija kongresmena tokom posete Sarajevu obavila uspešne sastanke.

“Otišli su uvereni da je važno da Sjedinjene Države ostanu angažovane na Balkanu, i ovde u BiH. Takođe, veoma su uvereni u značaj američke diplomatije”, kazala je ona.

Tokom posete Makedoniji, delegacija se sastala sa novim predsednikom Parlamenta, Taljatom Džaferijem, poslanicima, kao i Specijalnom tužiteljicom, Katicom Janevom.

„Članovi delegacije razgovarali su o ojačavanju vladavine zakona u Makedoniji, vojnoj saradnji i procesu formiranja vlade“, stoji u saopštenju ambasade SAD u Skoplju.

Delegacija američkog Kongresa sastala se sa predsednikom Sobranja Taljatom Džaferijem
Delegacija američkog Kongresa sastala se sa predsednikom Sobranja Taljatom Džaferijem

Sa ministrom odbrane, Zoranom Jolevskijem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkijem, delegacija je pregledala vojnu opremu koju je donirao američki bataljon.

Tokom posete Albaniji, delegacija kongresmena je naglasila potrebu reformi u pravosuđu i oko regionalnih pitanja. Sastali su se sa odlazećim predsednikom Bujarom Nišanijem, izabranim predsednikom Iljirom Metom, ministrom spoljnih poslova Ditmir Bušatijem, kao i sa liderom opozicije Ljuljzimom Bašom.

“Članovi delegacije pozvali su sve strane da se okupe, rade na razlikama i nastave težak rad na demokratiji. Naglasili su važnost implementacije reformi u pravosuđu, osnaživanje vladavine zakona kao i važnost učešća partija u demokratskim procesima“, saopšteno je iz ambasade SAD u Tirani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG