Dostupni linkovi

SAD: 'Kredibilni izvještaji' da je Rusija pokušala da se miješa u izbore u Crnoj Gori


SAD su saopštile u srijedu da postoje kredibini izvještaji da je Rusija pokušala da se umiješa u prošlogodišnje parlamentarne izbore u Crnoj Gori u oktobru, navodi Reuters.

Optužbe stižu, navodi britanska agencija, u momentu kada se američki državni sekretar Rex Tillerson susrijeće sa ruskim zvaničnicima u Moskvi i u trenutku kada se američki predsjednik Donald Trump prirema na susret sa generalnim sekretom NATO-a, Jensom Stoltenbergom u Bijeloj kući.

"Vrlo smo zabrinuti zbog ruskog miješanja u oktobarske izbore u Crnoj Gori, ukjučujući i zbog kredibilnih izvještaja o ruskoj podršci da se na dan izbora pokuša izvesti napad na vladu" rekao je visoki zvaničnik Bijele kuće novinarima na brifingu uoči Stoltenbergove posjete.

Ovaj zvaničnik je rekao da Vašington podržava napore crnogorskih vlasti da istraže cijeli slučaj.

Trump je u utorak potpisao ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koju je prethodno velikom većinom odobrio Senat.

Posebni tužilac Crne Gore je saopštio da je grupa "ruskih nacionalista" planirala ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića da bi opoziciju doveli na vlast, podsjeća Reuters.

Moskva je negirala umiješanost u bilo kakvu zavjeru tvrdeći da je sve isfabrikovano i da je Đukanović iskoristio službe bezbjednosti da bi produžio opstanak na vlasti kojom dominira više od četvrt stoljeća.

Zvaničnik Bijele kuće je saopštio da će učlanjenje Crne Gore u NATO povećati stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu.

"Nakon što su ispunili rigorozne standarde za priključenje Alijansi, priključenje Crne Gore će jasno staviti do znanja da niti jedna treća strana nema pravo veta na odluku suverene države da se priključi NATO-u. Tako vrata za članstvo u evroatlansku zajednicu nacija ostaju otvorena", rekao je američki zvaničnik kojeg citira Reuters.

XS
SM
MD
LG