Dostupni linkovi

Četvoro dece na respiratoru u beogradskom Institutu za majku i dete


Deca na respiratoru na Institutu za majku i dete imaju 17, 16 i sedam godina, a najmlađa je beba od šest meseci (ilustrativna fotografija)
Deca na respiratoru na Institutu za majku i dete imaju 17, 16 i sedam godina, a najmlađa je beba od šest meseci (ilustrativna fotografija)

Na Institutu za majku i dete u Beogradu od posledica zaraze korona virusom leči se desetoro dece, a četvoro njih je na respiratorima.

Imaju 17, 16 i sedam godina, a najmlađa je beba od šest meseci, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Doktor Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da su oni "u dosta lošem stanju".

Vukomanović je naveo da je u ovom talasu korona virusa dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome COVID-a.

"Povećava se broj mališana u dečijim bolnicama s težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. U redovima ispred kovid ambulanti sve je više dece", rekao je on.

Govoreći o vakcinaciji dece, Vukomanović je naveo da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

"Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece", naveo je Vukomanović.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu je petoro pozitivne dece, od čega je dvoje na respiratoru, a u Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa (KBC) "Dr Dragiša Mišović" na lečenju su 32 deteta.

Načelnica dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić rekla je da za televiziju Prva da su u toj ustanovi hospitalizovana deca različitog uzrasta, ali da "ima puno beba".

"Druga kategorija pacijenata su tinejdžeri od 12, 13 do 18 godina koji imaju ozbiljne upale pluća, koja liče na upale pluća kod odraslih. Najčešće zavise od kiseoničke terapije", rekla je Ostojić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. oktobra da Institut za javno zdravlje "Batut" drži sastanke sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete o tome šta bi bile dalje preporuke za školu.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Oni će u četvrtak (28. oktobra) imati još jedan sastanak i onda će Kriznom štabu dati svoju preporuku. Ono što je meni važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je svakako da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da će se razgovarati i sa sindikatima "da se čuje i njihovo mišljenje", kao i da će se razmatrati mogućnost "da se malo pomeri (školski) raspust".

Kombinovana nastava, koja podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, primenjuje se od ponedeljka, 25. oktobra u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se, prema navodima Ministarstva prosvete, primenjuje prvi model organizacije nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

XS
SM
MD
LG