Dostupni linkovi

Dačić: Amandmani EP sredstvo pritiska na Srbiju, ciljaju predsednika 


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je cilj amandmana u Evropskom parlamentu na nacrt izveštaja o Srbiji u kojima se pominju slučajevi Krušik, Jovanjica, Savamala itd. pritisak na Srbiju i njeno rukovodstvo.

U jednom od amandmana na nacrt izveštaja izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika navodi se da ti slučajevi izazivaju veliku pažnju javnosti i da bi morali biti rešeni.

"Imaju svi pravo na amandmane, videćemo šta će od toga biti prihvaćeno. Ne treba da nas čudi ništa, u pitanju je dodatni pritisak na Srbiju. To je dobro oproban recept kada žele da ostvaruju određene geostrateške interese", rekao je Dačić za televiziju Happy.


Afere 'Jovanjica', 'Krušik' i 'Telekom' prvi put u izveštaju EP


Predloženim amandmanima EP poziva vlasti u Srbiji da, pored ostalog, pokažu rezultate u istragama više afera koje su tokom 2019. godine potresle Srbiju.

EP je u dokumentu naveo aferu (zloupotreba u državnoj fabrici oružja) "Krušik" iz Valjeva, aferu "Jovanjica" (o navodnoj povezanosti vrha vlasti u Srbiji sa uhapšenima za proizvodnju droge), te aferu "Telekom" (o zloupotrebama novca tog državnog preduzeća).


U amandmanu je ponovljen poziv vlastima i da reše slučaj nezakonitog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala iz aprila 2016. godine.

Vlast se takođe poziva da "istraži sve slučajeve o kojima je dobila informacije od uzbunjivača i istraživačkih novinara".

Odgovarajući na ove navode, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. februara da je "država razrešila aferu Jovanjica tako što je pohapsila odgovorne".

"Mislite da lažima neko može da ostvaruje politički profit, ne može, pa makar bio iz Evropskog parlamenta", rekao je Vučić.


Dačiić: Cilja se „lično predsednik Vučić“


"Savamala, Krušik, Jovanjica, šta se traži? Nije rečeno, Vučić ili njegov brat... A to se očekuje iz ovih amandmana. Što se ne kaže da se pridružuju ličnim napadima na Vučića", upitao je Dačić i ocenio da se daju razni amandmani, ali se zapravo cilja „lično predsednik (Aleksandar) Vučić“.

Posredi je, dodaje on, interes globalne politike i želja da se oslabi uloga Srbije i što više pritisne ključ političke stabilnosti kako bi se lakše ostvarivali drugi interesi.


Dačić je u tom kontekstu pomenuo i nastavak pritisaka na Srbiju koji će, kako je naveo, ići preko EP, čiji bi poslanici trebalo da posreduju u drugoj fazi međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova.

On je kazao i da mnogi u Srbiji žele da internacionalizuju razna pitanja.

Dačić je rekao da se u Srbiji raspravljalo o izveštaju EP o napretku iz oktobra prošle godine i da je zaključeno da je potrebno učiniti napore da dođe do unapređenja u vezi sa svim kritikama i zapažanjima koji su opravdani.


Epilog afera u Srbiji


Afera "Jovanjica" otvorena je novembra 2019. godine kada je policija na poljoprivrednom dobru kod Stare Pazove u Srbiji pronašla plantažu marihuane i uhapsila više osoba, među kojima i vlasnika imanja Predraga Koluviju, koji je prilikom hapšenja imao lažnu policijsku značku.

Saznanja da je državni vrh upleten u proizvodnju marihuane, te da je Koluvija nakon hapšenja zvao brata predsednika Srbije Andreja Vučića, izneo je poslanik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u januaru 2020. saopštilo da "ne postoje osnovi sumnje" da su Aleksandar i Andrej Vučić bili u bilo kakvom kontaktu ili komunikaciji sa Predragom Koluvijom.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal potvrdilo je optužnicu protiv Koluvije, i protiv još devet osoba. Među optuženima koji su pušteni da se brane sa slobode, osim civila su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Afera "Krušik" otvorena je u oktobru 2019. godine kada je tadašnji radnik ove državne fabrike Aleksandar Obradović medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na povlašćen položaj nekih firmi koje se bave trgovinom oružjem.

Među njima je i firma GIM koja se vezuje za ime pokojnog oca tadašnjeg ministra policije (danas odbrane) Nebojše Stefanovića.

Aleksandar Obradović je zbog "odavanja poslovne tajne" proveo tri meseca, što u kućnom pritvoru, što u zatvoru.

Aleksandar Obradović iz kućnog pritvora: Ne kajem se
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00


Iako je nadležno tužilaštvo u novembru 2019. pokrenulo istragu o poslovanju fabrike "Krušik" sa privatnim trgovcima oružja, do danas nema rezultata.

U aferi "Telekom", opozicija u Srbiji optužuje vlast da novcem tog državnog preduzeća privatizuje medije kako bi obezbedila apsolutnu kontrolu.

"Neću pred strancima da govorim o tome", rekao je predsednik Srbije 21. februara odgovarajući na poziv EP da Srbija razreši ovu aferu.

On je dodao da je "Telekom 15 godina razaran zarad interesa tajkuna".

Na izveštaj izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika čiji je nacrt predstavljen u novembru 2020, evropski poslanici podneli su skoro 400 amandmana.

Mnogi od njih su na sastanku predstavnika svih poslaničkih grupa objedinjeni u 38 kompromisnih amandmana, o kojima će Odbor EP za spoljne poslove glasati 23. februara.

Evropski parlament će se o dokumentu izjasniti na plenarnoj sednici zakazanoj za 24 i 25. mart.

XS
SM
MD
LG