Dostupni linkovi

Vulin kritikovao EU: Ako Srbiji niste poslali vakcine, niste morali ni amandmane


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je danas (21. februar) Evropsku uniju (EU) zbog amandmana kojima se od Beograda zahteva rešavanje više afera, navodeći da Srbiju prema Uniji privlači ekonomija, a da je od nje odbija politika.

Povodom sadržaja predloženih amandmana na izveštaj poslanika Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika o Srbiji, kojima se između ostalog traži rešavanje afera Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija i slučaja Savamala, Vulin je naveo da "poslanici EU, ako već nisu mogli ili nisu hteli da pošalju Srbiji vakcine, nisu morali da joj šalju ni amandmane", preneo je Pokret socijalista na čijem je čelu Vulin.

"Pošto ste medicinsku opremu i vakcine sačuvali za sebe, molim Evropljane da svoje političke stavove, pritiske na naše pravosuđe i licemerje, takođe zadrže za sebe. Ako ne možete da nam date ono što nam treba, slobodno sačuvajte ono što nam ni malo nije potrebno", naveo je Vulin.

U amandmanima na Bilčikov izveštaj navodi se i da Srbija treba da postigne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da osudi napade i govor mržnje kojima su u Skupštini Srbije izloženi politički protivnici, nezavisni intelektualci i novinari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je država razrešila "aferu Jovanjica" tako što je pohapsila odgovorne i poručio evropskim zvaničnicima da ne mogu, kako je kazao, "lažima da ostvaruju politički profit, pa makar bili iz Evropskog parlamenta".

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal u junu je potvrdilo optužnicu protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica", u blizini Stare Pazove, kao i protiv još devet osoba, zbog sumnje da su na tom imanju uzgajali marihuanu.

U aferi trgovine oružjem iz državne fabrike namenske industrije “Krušik” mediji su otkrili da je Branko Stefanović, pokojni otac aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, bio angažovan u privanotj firmi GIM koja je po povlašćenim cenama kupovala oružje iz “Krušika”.

Predstavnici dela opozicije Srbije su Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu podneli krivičnu prijavu protiv članova Nadzornog odbora Telekoma Srbija i državnog revizora zbog sumnje da su, kako se navodi u tužbi, odobrili nezakonitu kupovinu nekoliko kablovskih operatera kojom je državna kompanija Telekom oštećena za 500 miliona evra.

Afera “Savamala” odnosi se na noćno rušenje objekata u beogradskom kvartu Savamala, aprila 2016. godine, zbog izgradnje projekta "Beograd na vodi". Nelegalno rušenje su sprovele još uvek nedinetifikovane osobe, a policija nije odgovorila na pozive grđana.

Godišnjica Savamale: Spomenici čelnicima Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

O amandmanima i Bilčikovom izveštaju u celini Spoljnopolitički odbor EP će glasati u utorak, 23. februara.

Poslanici EP će O izveštaju glasati 24. i 25. marta na plenarnom zasedanju.

XS
SM
MD
LG