Dostupni linkovi

Pljušte ostavke u kabinetu Therese May


Britanska premijerka Theresa May u sve je većim problemima, javljaju agencije. Nakon što je David Davis, sekretar za Brexit, koji je predvodio pregovore o izlasku iz Evropske unije podnio ostavku u ponedjeljak odmah iza ponoći, uslijedile su još dvije - njegovog pomoćnika Stevea Bakera te ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona.

"Ovog popodneva, premijerka je prihvatila ostavku Borisa Johnsona na dužnosti ministra vanjskih poslova. Ko će ga zamijeniti, biće objavljeno veoma brzo. Premijerka je zahvalila Borisu na njegovom radu", stoji u saopštenju proslijeđenom medijima.

U srcu spora koji je izazvao ostavke je plan premijerke May o strategiji izlaska iz EU koji je odobren u petak, sa kojim nijesu bili saglasni svi članovi njene vlade.

Premijerka May se odmah nakon ostavke Johnsona pojavila u parlamentu gdje je odala počast i Davisu i Johnsonu te priznala da postoje nesuglasice o tome koji je najbolji način da se provede rezultat referenduma o Brexitu.

Ona je poručila da "ukoliko EU nastavi sa sadašnjim kursom, postoji ozbiljan rizik da ne bude dogovora o Brexitu".

"EU model o ponudi budućih odnosa jednostavno nije prihvatljiv", rekla je May uz konstataciju da odgovorna vlada mora biti spremna za različite ishode uključujući i da neće biti sporazuma o Brexitu.

May kaže i da se kabinet saglasio da se pripreme za mogućnost da ne bude sporazuma o Brexit ubrzaju, ali i da očekuje da se EU ozbiljno angažuje oko novih prijedloga. Ona vjeruje da je njena ponuda za Brexit odgovarajuća.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn u obraćanju parlamentu je rekao da sve što se dogodilo pokazuje da May nije u stanju da postigne sporazum ni unutar svog kabineta te da stoga ne može osigurati ni sporazum sa Evropskom unijom.

"Postoji kriza u vladi a budućnost Brexita je još uvijek nejasna. Ova vlada nije sposobna da postigne dobar dogovor o Brexitu", naveo je Corbyn.

Jedni od kojeg je premijerka May dobila javnu podršku u posljednja 24 sata je ministar finansija Philip Hammond koji, kako je rekao, daje premijerki "punu podršku".

Kako je David Davis rekao BBC-ju u ponedjeljak ujutro, on "više nije najbolja osoba za sporovođenje Brexit plana britanske premijerke".

Davis, naime, smatra da je u petak dogovoreni plan o Brexitu "opasna strategija" i on ne vjeruje u njega.

Indexi na londonskoj berzi, međutim, su blago porasli jer investitori vjeruju da je sada mnogo izvjesniji "meki Brexit".

Downing street 10 je u ponedjeljak ujutro objavio da je Dominic Raab, dosadašnji ministar za prostorno planiranje u kabinetu Therese May novi sekretar za Brexit.

"Kraljica je sa zadovoljstvom odobrila imenovanje Dominica Raaba za državnog sekretara za pregovore o izlasku iz Evropske unije", stoji u saopštenju iz kabineta britanske premijerke.

Njegovo imenovanje uslijedilo je samo par sati nakon što je David Davis podnio ostavku na tu dužnost, uz obrazloženje dato u intervju za BBC da je njegova "odluka o okončanju karijere" lična ali da osjeća da se Ujedinjeno Kraljevstvo "odriče previše toga i previše lako" u pregovorima sa EU. Evropski pregovarači, smatra, nakon ovoga će jednostavno tražiti još više.

Davis koji je bio jedan od vođa kampanje za referendum o Brexitu prije dvije godine, smatra da je tvrdnja premijerke Therese May da će u skladu sa njenim sporazumom, moć odlučivanja biti vraćena britanskom parlamentu "iluzorna". Kako tvrdi, u praksi će to značiti da će Parlament imati veoma malo opcija i da će morati da prihvati EU regulaciju o robama.

"Ovo je predstavljanje nečega kao povratak suvereniteta, povratak kontrole u Parlamentu, što u praksi nije tako", tvrdi Davis.

Kaže da, prema planu May, ukoliko UK napravi razliku od EU regulacije na robe Irska će upotrijebiti blokadu. To će, prema njegovim riječima, značiti da “Damoklov mač” visi nad vladom. Stoga je za njega "nezamislivo" sa brani politiku u koju ne vjeruje.

"Prema mom mišljenju ova politika ima više slabosti. Ja bih bio u žiži provođenja te politike, objašnjavanja u parlamentu, ubjeđivanja parlamenta da je ispravna, a onda išao vani i sprovodio je sa EU. Da budem iskren, baš kao što je poznato šta ta politika znači, takođe je poznato da sam ja bio zabrinut zbog nje. Bilo bi nezamislivo da ja to radim i ne bih bio dobar u tome", pojasnio je sad već bivši ministar.

Nije podnio ostavku na sastanku kabineta u petak zato što je prvo želio da se konsultuje za svojim lokalnim konzervativcima.

"Bio sam veoma jasan u petak i uzeo sam dva dana da dobro razmislim, o za mene, nekim vrlo važnim odlukama", kazao je.

Dodaje i da ne želi da njegova ostavka dovede u pitanje liderstvo premijerke Therese May. Na pitanje da li bi njegova ostavka mogla voditi ka pozivanju na odgovornost May od strane onih koji joj se protive odgovorio je: "Nadam se da ne".

Upitan da li vjeruje da će ovo preživjeti on je rekao da bi mogla.

"Ja neću ohrabrivati ljude da to čine. Mislim da bi to bilo pogrešno". Kako je rekao, on sam se neće suprotstaviti May. Da je htio da je izazove to bi učinio odmah nakon izbora, ali nije, podržao ju je.

Bivši vođa pregovora o Brexitu smatra i da bi njegova ostavka mogla ojačati pregovaračku poziciju May sa EU:

"Ona mora da ima sekretara za Brexit koji će provesti njenu strategiju. To nije slabljenje, to je u stvari jačanje efektivnosti te strategije".

Davis je, međutim, uvjeren da britanska vlada pravi previše ustupaka Evropskoj uniji.

"Mislim da dajemo previše toga previše lako i da ja to u ovom trenutku opasna strategija. Nadam se da ćemo se veoma snažno oduprijeti svakom pokušaju pravljenja daljih ustupaka sa naše strane, jer mislim da smo u tome već otišli više nego što je trebalo", poručio je.

Vijest da je još jedan član kabineta May u međuvremenu podnio ostavku dematovana je.

Ostalo manje od devet mjeseci do kada će Britanci morati na izađu iz EU
Ostalo manje od devet mjeseci do kada će Britanci morati na izađu iz EU

Suella Braverman, ministrica odgovorna za odlazak i jedna od glavnih pristalica izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, nije dala ostavku - saopšteno je iz vlade.

Prema britanskim medijima, Braverman je rezignirala zajedno sa sekretarom Brexita Davidom Davisom i daljim ministrom Stevom Bakerom. Odjel za odlazak iz EU je odbio da komentira.

Iako je May brzo imenovala Davisovog nasljednika, Dominica Raaba, ova ostavka može dodatno komplikovati i onako teške pregovore o Brexitu, manje od devet mjeseci do kada će Britanci morati na izađu iz EU i samo nešto malo više od tri mjeseca do kada je Brisel postavio rok za postizanje dogovora o spoljnoj i trgovinskoj politici, koja će predstavljati najveću promjenu decenijama unazad.

Konzervativci premijerke May imaju samo prostu većinu u parlamentu a podršku za ključna glasanja traže od deset poslanika desničarske Demokratske unionističke stranke iz Sjeverne Irske, tako da bi svaka podjela u stranci otvorila pitanje o tome da li plan May može preživjeti glasanje u parlamentu.

Kritikama se već oglasio lider desnog krila torijevaca Jacob Rees-Mogg, koji je zagovornik tvrdog Brexita, ali je poručio ga galsanje o povjerenju May nije "neposredna" opcija.

Novi pregovarač sa EU o izlasku Dominic Raab je prominentni Brexiter i njegovim imenovanjem May je poručila da nastavlja sa postavljanjem onih koji se zalažu za izlazak, da je bila ozbiljna kada je rekla da će u kabinet dovesti nove mlade talente ali i da je otvorena za produžavanje tranzicije Brexita.

Laburisti su nakon noćašnjih dešavanja poručili da May treba da podnese ostavku dok su prvi ministri Škotske i Velsa zaključili da je britanska vlada u haosu.

Tržišta su sa druge strane reagovala rastom uključujući i funtu, jer investitori i trgovci kažu da je kompromisni plan koji će voditi ka “mekom Brexitu” sada izvjesniji.

Nakon što je ministar David Davis podnio ostavku, glavni britanski indeks je u ponedjeljak blago porastao.

Berzanski indeks FTSE je povećan za 0,15 posto u devet sati ujutro po engleskom vremenu, priključivši se skoku na svjetskom tržištu kapitala, koji se i dalje raste na osnovu jakih izvještaja o rastu zaposlenosti u SAD od petka.

Za njih je ključna Davisova poruka da neće ohrabrivati svoje kolege da pokušaju svrgnuti May.

"Investitori vjeruju da će se May i nadalje držati uzde", kaže za Reuters analitičar Londonske kapitalne grupe Jasper Lawler.

Ovaj analitičar smatra da bi Davisova ostavka trebala olakšati May da izvrši laganiji Brexit. U sklopu sa tim će Engleska zadržati blizak odnos sa Evropskom unijom. Iako i nadalje preostaje opreznost prema novim izazovima koje može izazvati njeno vođstvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG