Dostupni linkovi

Irska granica, veliki kamen spoticanja Brisela i Londona


Plakat protiv 'tvrde granice' na granici između Sjeverne Irske i Irske, 2. juni 2018.

Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske unije, u petak je ocijenio da najnoviji prijedlog Velike Britanije za izbjegavanje ‘tvrde granice’ sa Irskom nakon Brexita, ili napuštanja bloka, ‘nudi više pitanje nego odgovora’ ali je ipak dobrodošao korak ka rješenju.

Barnier je odbacio bilo kakve odrednice dan nakon što je britanske premijerka Theresa May predložila da ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji za dodatnu godinu nakon napuštanja EU narednog marta.

On je također naglasio da Londonu neće dozvoliti da iskoristi specijalnu ponudu za poseban pristup evropskom tržištu za proizvode iz Sjeverne Irske kako bi osigurao iste uslove za svu britansku robu.

‘Dobro je vidjeti da je Velika Britanija uključena kroz ponuđeni tekst,’ izjavio je Barnier na konferenciji za novinare, ali je poslije toga dodao: ‘Po meni, on nudi više pitanja nego odgovora.’

Obje strane žele dogovor do oktobra kako bi se izbjegle barijere na irskoj kopnenoj granici koje bi mogle izazvati nove sukobe na sjeveru irskog otoka.

Ali, uz početak odvojenih pregovora o budućem trgovinskom odnosu, pregovori su blokirani oko pitanja kako to postići a da se ne ostave otvorena stražnja vrata za ulazak britanske robe u EU kao i da se izbjegnu nove prepreke za trgovinu između Sjeverne Irske i britanskog kopna.

Brisel je ponudio da pokrajinu zadrži u evropskom jedinstvenom tržištu za trgovinu robama. Sjeverna Irska bi ostala u ‘zajedničkom regulatornom području’ sa EU, prilagođavajući lokalne zakone za poljoprivrednike i proizvođače sa evropskim. EU je također ponudila da Sjevernu Irsku zadrži i evropskoj carinskoj uniji.

Britanski prijedlog od četvrtka nudi produžetak carinske zone na britansko kopno, ali ne spominje ‘regulatorno prilagođavanje’ cijele Velike Britanije sa EU -- što je ideja koju je Bariner odbacio jer Velika Britanija ne bi slijedila evropska pravila.

Britanski mediji analizirali su situaciju i mogućnosti za postizanje dogovora.

FT: Mekani pristup Therese May za tvrdi Brexit

Pobornici Brexita su uporno samouvjereno pričali i predviđali da je ostatak svijeta željan da postigne povoljne trgovinske dogovore sa ‘Globalnom Britanijom’, da će ona uspjeti zadržati bliske trgovinske veze sa EU bez opterećenja članstva i da bi dogovor između Velike Britanije u Evropek unije trebalo da bude jedan od ‘najlakših u istoriji čovječanstva’, piše Financial Times u uredničkom osvrtu nakon Barnierovog istupa:

‘Ove sedmice te iluzije su se sudarile, još jednom, sa realnošću. Jasno je da se Britanija kreće prema dugom tranzicionom periodu nakon što formalno napusti EU -- nastavljajući dalje sa carinskom unijom, ako ne i kao stalnim rješenjem, duboko u narednu deceniju. Irska granica je navodno razlog za otrežnjenje po pitanju očekivanja. Temeljni razlog je kolaps vizije Brexitovaca, pod težinom njegovih samih kontradikcija.’

Stav EU oko pregovora je uvijek bio jednostavan i dosljedan, piše poslovni dnevnik: Britanija je ili članica i poštuje pravila ili nije i tretirana je kao treća zemlja.

Evropska unija nikada podržavala stav da neka zemlja može otići i izabrati najbolje pogodnosti članstva, ali je vlada bila očajnički spora da to shvati, naročito jer je posljednje dvije godine posvetila pregovaranjem sa samom sobom zbog stalnih sukoba između pobornika tvrdog Brexita i prekidanja svih veza i onih koji zagovaraju očuvanje veza za EU, kao što je ovosedmični sukob sa ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom, zaključuje Financial Times:

‘Sa njihove strane, evropski pregovarači bi trebali primjetiti spremnost Mayove da se suprotstavi tvrdolinijašima ali također i da se približava granici njihove tolerancije. sa manje od 300 dana do momenta kada Brexit postaje stvarnost, napredak je hitno potreban. U najboljem interesu je i Velike Britanije i EU da se postigne razuman dogovor o izlasku.’

Daily Telegraph: Rezervna solucija: Santa leda je ispred nas, ali mi nemamo plan

Britanije i Evropa se ne slažu ni oko čega suštinskog kada je u pitanju Brexit, ali čini se da postoji konsenzus oko jedne tačke: kako stoje stvari, ‘nema plana’, piše konzervativni Daily Telegraph.

U prethodnim sukobima oko Brexita, bilo to oko izlaznog računa ili prava građana EU, uvijek su postojale kanali za diskusiju u pozadini i predlagane su ideje koje su poslije otvarale put za eventualni dogovor, ali to sada nije slučaj, piše londonski dnevnik:

'Visoki izvori u Briselu opisuju proces koji je fundamentalno na samrti, piše Telegraph: Veći dio Sporazuma o izlasku je dogovorena, ali po pitanjima rezervnog irskog rješenja, carina i britanskog probiranja došlo je do zastoja.'

Za sada, Evropa je samo posmatrač dok se Kabinet raspada oko rezervnog plana za koji je EU već jasno rekla da, sam po sebi, neće dovesti do nevidljive irske granice za koju su obje strane rekle da je žele sačuvati, a sat otkucava, piše londonski dnevnik.

‘Možemo samo pretpostaviti da se nešto tako glupo i samo-ranjavajuće zaista neće desiti,’ kaže jedan evropski pregovarač kojeg citira Daily Telegraph, i dodaje:

‘Ispred nas je santa leda a muzika i dalje svira, ali za sada nema plana da izbjegnemo ono što vidimo.’

Zabrinjavajuće je da potpuno isto stvar kažu i zvaničnici u Whitehallu, zaključuje Daily Telegraph.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG