Dostupni linkovi

EU Londonu: Ili realističan plan za Bregzit ili odlazite bez ičega


Evropska unija je danas saopštila da "nema značajnog neretka" o Bregzitu po ključnom pitanju irske granice i posavetovala članice Unije da se pripreme za mogućnost da Velika Britanija može izaći iz EU i bez dogovora.

Na kraju samita u Briselu, ostalih 27 članica je preporučilo Velikoj Britaniji da mora sastaviti "realistične i izvodive predloge" o tome kakve odnose želi s EU.

"Predstoji mnogo posla, najteži zadaci nisu rešeni", rekao je novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prenosi Beta.

Bregzitu je na ovom samitu posvećeno manje vremena pošto je u fokusu sastanka bilo kako ublažiti političku krizu oko migracija.

Devet meseci do zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU, frustrirani zvaničnici Unije kažu da podele u britanskoj vladi oko Bregzita sprečavaju napredovanje dogovora o razdruženju.

Dok je glavni pregovarač EU za Bregzit pozvao britanske zvaničnike da dođu u ponedeljak na nove pregovore, britanska premijerka je rekla da je London spreman da ih "intenzivira i ubrza".

EU je u saopštenju pozvala na "povećanje napora" da se postigne dogovor i dodala da članice, institucije i kompanije treba da "ubrzaju rad na pripremi za sve nivoe i za sve ishode".

Unija je zabrinuta što suštinski napredak još nije postignut o granici Irske i Severne Irske, što je jedna od najspornijih tačaka razdruživanja.

Velika Britanija je obećala da će održati "nevidljivu granicu" - bez carinskih prelaza i druge administrativne infrastrukture na svojoj jedinoj kopnenoj granici s nekom članicom EU.

EU međutim želi da čuje detalje kako će se to postići s obzirom na insistiranje premijerke Mej da će Velika Britanija izaći iz carinske unije.

EU je navela da još nema dogovora ni o Gibraltaru. Španija vekovima traži da se pod njen suverenitet vrati ta vojno važna enklava koja je pod britanskom kolonijalnom upravom.

U srcu problema je podela u britanskoj konzervativnoj vladi oko toga koliko bliske veze London želi s EU posle Bregzita. S jedne stane su proevropski poslanici koji žele zadržavanje bliskih ekonomskih veza s EU kao najvećim britanskim trgovinskim partnerom, dok su s druge strane poslanici koji žele čist razlaz, tako da Velika Britanija može slobodno sklapati trgovinske sporazume širom sveta.

XS
SM
MD
LG