Dostupni linkovi

Majka Davida Dragičevića: Očekujemo da počnu hapšenja u Banjaluci


Suzana Radanović, arhivska fotografija
Suzana Radanović, arhivska fotografija

“Vidim da je Tužilaštvo spremno da vodi istragu o ubistvu moga sina”, rekla je u ponedjeljak, 5. jula, majka ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović, nakon saslušanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

“Čekali smo tri godine. Ja sam u stanju čekati još tri ako treba, samo da slučaj bude riješen, da se odradi kako treba, da se ne brza”, poručila je Radanović.

Dodala je i da je sretna što je došao dan da može dati izjavu u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka.

Radanović kaže da su se porodice Dragičević i Memić do sada borile da dođu u fazu pred Tužilaštvom BiH, a da sada slijedi naredna faza, “a to je ostvarenje našeg cilja, nas kao roditelja, evo i Muriz ( Muriz Memić) je tu, a to je da se slučajevi više nikada ne ponove”.

“Da u budućnosti dobro razmisle prije nego policajac ubije nečije dijete, da tužilac dobro razmisli prije nego zloupotrijebi svoj položaj, da inspektor dobro razmisili prije nego što uništi dokaze ubistva, komplet sudstvo da dovedemo na nivo tako da roditelj ne mora čekati tri, pet ili više godina da se rasvijetli slučaj ubistva, koji bi, da se radilo kako treba, bio rješen u toku te godine”, istakla je Radanović.

Suzana Radanović izjavu pred Tužilaštvom je dala u prisustvo porodičnog advokata Ifeta Ferageta. Ni Radanović, ni Feraget nisu iznosili novinarima detalje sa saslušanja.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je, u svojstvu svjedoka, majku ubijenog Davida Dragičevića, Suzanu Radanović koja je danas započela sa davanjem svoje izjave. Znate koliko je predmet kompleksan, znam da je interes javnosti ogroman, naravno, nikakve detalje ne možemo iznositi”, rekao je Feraget.

Nakon saslušanja Suzane Radanović, oglasilo se i Tužilaštvo BiH, navodeći da se „preduzimaju intenzivne aktivnosti u predmetu“, nakon preuzimanja krivičnog gonjenja u slučaju Dragičević.

„Majka Davida Dragičevića, u pratnji odvjetnika Ifeta Ferageta, po pozivu je pristupila u Tužiteljstvo BiH gdje je kod postupajuće tužiteljice, započeto sa uzimanjem izjave od navedene, u svojstvu svjedoka-oštećene u ovom predmetu“, saopšteno je u ponedjeljak 5. jula iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama nastavlja rad u predmetu.

Pred saslušanje Radanović je rekla kako očekuje da u što skorijem periodu počnu hapšenja u Banjaluci.

"Da na kraju dođemo do izvršioca ubistva i nalogodavaca i ljudi koji su učestvovali u zataškavanju ubistva moga sina", izjavila je Suzana Radanović prije ulaska u Tužilaštvo.

Suzana je rekla i da ne može “konkretno ništa reći”, o samom svjedočenju “dok ne uđem u zgradu Tužilaštva i ne vidim o čemu se radi”.

David Dragičević nestao je u Banjaluci u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od 26. marta 2018. godine, navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod uticajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani.

Davidov otac, Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za umiješanost i ubistvo njegovog sina.

Uz svakodnevna okupljanja građana i članova grupe "Pravda za Davida", tokom 2018. godine održano je i nekoliko velikih skupova sa više desetina hiljada građana iz cijele BiH na Trgu Krajine. Skupovi su održavani i narednih godina.

Tužilaštvo BiH je 14. marta 2021. godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

Predmet se, kako su saopštili, odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiocu nakon izvršenog krivičnog djela".

Ustavni Sud BiH je 23. juna u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

XS
SM
MD
LG