Dostupni linkovi

Slučaj Dragičević odlukom Tužilaštva postaje pitanje interesa za cijelu BiH


Otac Davida Dragičevića - Davor Dragičević s fotografijom sina Davida na jednom od protesta u Banjoj Luci.
Otac Davida Dragičevića - Davor Dragičević s fotografijom sina Davida na jednom od protesta u Banjoj Luci.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) ima mogućnost da traži samo one predmete za koje ocijeni da su od interesa za cijelu BiH, a takvu ocjenu je dalo, upravo za predmet koji se odnosi na slučaj smrti Davida Dragičevića.

Tako je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka odgovorilo, na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega je Tužilaštvo BiH preuzelo predmet iz nadležnosti ovog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Dodaje se da je u vezi sa time, preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba "zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela".

Više informacija od onih u saopštenju, kako su iz Tužilaštva BiH naveli za RSE, zasad ne mogu iznositi u javnost.

Zašto je predmet Dragičević interesantan za cijelu BiH?

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni. Na prvoj konferenciji za novinare koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUPRS) navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana.

Građanski bunt je eskalirao toliko da je na pojedinim velikim protestima bilo i više od 40.000 građana iz cijele BiH koje je predvodila grupa "Pravda za Davida", čije je aktiviste policija hapsila zbog navodnog nenajavljenog okupljanja. Održavani su protesti i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, čak i u drugim zemljama.

Okupljanja građana na Trgu Krajine trajala su sve do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste, jer, prema policijskim navodima, nisu imali odobrenja i učesnici su narušavali javni red i mir.

Dodatnu sumnju u okolnosti stradanja su podgrijala i dva obdukciona nalaza iz Banjaluke i Beograda u kome su različito tumačena vremena smrti mladića.

Davidov otac Davor Dragičević i majka Suzana Radanović tvrdili su da je njihov sin otet, mučen a potom ubijen, te da su u sve uključeni i najviši policijski predstavnici u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Tijelo Davida Dragičevića roditelji su nakon ekshumacije sa banjalučkog Novog groblja u martu 2019. godine prenijeli u Austriju, gdje danas žive, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Kako bi se saznale okolnosti Davidovog stradanja početkom jula 2020. godine, Okružno tužilaštvo u Banjaluci pokrenulo je istragu zbog ubistva Davida Dragičevića.

U tužilačkoj verziji navodi se osnova sumnje da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

No, rezultata u vidu podizanja optužnice ni do danas nije bilo.

Okružno javno Tužilaštvo u Banjaluci: Tužilaštvo BiH daće novi impuls istrazi

Na pitanje RSE da li je na bilo koji način Okružno javno tužilaštvo Banjaluka bilo pod nekim pritiskom zbog ovog predmeta, nije odgovoreno, ali je rečeno da će uključivanja "Tužilaštva BiH, ali i drugih agencija za provođenje zakona, osim MUP-a Republike Srpske, dati novi impuls u istrazi koja do danas nije dovela do otkrivanja izvršioca ovog krivičnog djela i povećati šanse za uspješno okončanje ovog predmeta".

Davor Dragičević, Davidov otac za RSE kaže kako u preuzimanju predmeta vidi nadu u rješenje slučaja ubistva njegovog sina.

"Samo malim uvidom u te dokaze je jasno da se radi o otmici i ubistvu mog sina Davida. Također radi se i o organizovanom kriminalu s ciljem zaštite ubica moga sina. Iskreno vjerujem da će Tužilaštvo BiH na osnovu svih relevantnih činjenica i dokaza koje posjeduju, a ja im još uvijek nisam dao na uvid svoje, završiti i dovesti do kraja ovaj slučaj", kaže Dragičević, te dodaje kako očekuje "hapšenja čelnih ljudi MUP-a RS, Tužilaštva, čak i pojedinih političkih ličnosti iz entiteta RS koji su sudjelovali u ubistvu zataškavanju ubistva mog sina".

Advokat porodice Dragičević: Dosadašnjom istragom kupovano vrijeme

Da će uključivanje Tužilaštva BiH značiti pomak naprijed vjeruje i Ifet Feraget, advokat porodice Dragićević. Za razliku od tumačenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci koje smatra da će Tužilaštvo BiH "nastaviti istragu koja je već otvorena u tom predmetu protiv NN izvrišioca/laca" Feraget smatra da će se raditi o potpuno novoj istrazi.

"Ne radi se o nastavljanju započetih istraga, s obzirom na to da smo ranije imali zataškavanje ubistva od strane Tužilaštva. To je nezamislivo za jedan pravni sistem, ali eto, kod nas se desilo", ocjenjuje Feraget za RSE.

Smatra kako je predmet preuzet jer ranije istrage "nisu bile istrage koje su bile usmjerene na rasvjetljavanje samog događaja nego, slobodnim rječnikom rečeno, istrage kojima se kupuje vrijeme", ocjenjuje Feraget za RSE.

Politički pritisci su, kako smatra Feraget, odigrali značajnu ulogu u tome da do danas nije otkriveno ko je kriv za Davidovo ubistvo.

"Sasvim je jasno da tužilac kao pojedinac u sistemu nema tu moć, bez obzira koliko korumpiran bio, da zaustavi djelovanje kompletnog sistema kada je u pitanju provođenje djelotvorne istrage", navodi on.

Iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u kojem se vodila istraga zbog "radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela", odgovor na pitanje zbog čega je Tužilaštvo BiH preuzelo i ovaj predmet iz njihove nadležnosti RSE nije dobio.

XS
SM
MD
LG