Dostupni linkovi

Srbiji "zeleno svetlo" od Bundestaga


Zastava EU ispred sedišta Bundestaga
Zastava EU ispred sedišta Bundestaga
Nemački parlament Bundestag u četvrtak je glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije dao saglasnost da vlada ove zemlje na sastanku Evropskog saveta u petak može da glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

U zaključku Bundestaga se navodi da se u januaru može održati pristupna konferencija, ako Evropski savet u decembru potvrdi ''potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji'', sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova.

U obaveze, između ostalog, spada i potpuno raspuštanje srpskih parlalenih struktura na severu Kosova.

Na početku sednice, savezna kancelarka Angela Merkel, rekla je da „prva konferencija Evropske unije sa Srbijom o pristupanju može da bude održana u januaru, ukoliko u decembru bude potvrđen napredak u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine. Pre konačnog ulaska Srbije u EU“, dodala je, potrebna je "puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine“.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da će Srbija dobiti bezuslovan datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

"Sutra je istorijski dan za Srbiju, ali i za EU. Srbija nepovratno ide ka Evropskoj uniji", kazao je Dačić na konferenciji u Beogradu "Srbija na putu ka EU - uticaj na ekonomiju".

On je najavio da će u ponedeljak, 1. jula, u Beograd doputovati predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a u toku jula i zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File s tehničkim timom koji treba da pripremi početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

U Briselu, istovremeno, traje dvodnevni samit čelnika zemalja članica Evropske unije, na čijem će se dnevnom redu u petak naći i odlučivanje o odobravanju datuma za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

U preliminarnom nacrtu odluke šefova država ili vlada zemalja članica unije, u koji Radio Slobodna Evropa imao uvid, navodi se da je Savet prihvatio zaključke i preporuke šefova diplomatija EU od 25. juna i odlučio da sa Srbijom otvori pregovore.

„Prva međunarodna konferencija će biti održana najkasnije u januaru 2014. godine. Pre toga će okvir za pregovore biti usvojen od strane Saveta i potvrđen od strane Evropskog saveta na svom redovnom zasedanju o proširenju u decembru“, navodi se u preliminarnom nacrtu Evropskog saveta uoči sutrašnjeg zvaničnog izjašnjavanja.

Jasan signal

Spoljnopolitički analitičar iz Foruma za međunarodne odnose, Bojan Al Pinto Brkić, ocenjuje da su evropski zvaničnici želeli da Srbiji daju jasan signal da su zadovoljni dosadašnjim napretkom i postizanjem briselskog sporazuma, te da se nadaju da će vlada Srbije biti verna svojim obećanjima i svom potpisu, odnosno da će implementacija tog sporazuma proći u najboljem, mogućem redu.

Međutim dodaje Brkić, to ne znači i da ne postoje neke rezerve u pogledu spremnosti Srbije da primeni dogovoreno.

„Verujem da je EU htela da sebi ostavi vreme da vidi ishod, pre svega izbora na Kosovu i učešća Srba na tim izborima, kao i implementacije ostalih tačaka sporazuma gde mislim da će biti veoma važnih detalja koji mogu, na neki način, promeniti duh sporazuma i da evropski zvaničnici jednostavno žele da budu sigurni da će se odnosi Beograda i Prištine ubuduće odvijati u nekom normalnijem duhu nego što je to bilo u prethodnih 12 godina“, ocenio je Brkić.

Ovaj analitičar dodaje i da zvaničnici Srbije imaju razloga da budu zadovoljni.

„Srbija je učinila važan korak, tu nema nikakve sumnje. Da li je taj korak konačan i da li će sada sve biti drugačije, o tome možemo diskutovati ali, u suštini, zvaničnici Srbije imaju razloga da budu zadovoljni jer su učinili taj korak i zapravo, taj odnos između Beograda i Prištine koji je promenjen i evropsko priznanje da Srbija napreduje u dobrom smeru jesu razlog za zadovoljstvo. Ta rezerva koja postoji, da bi u implementaciji sporazuma moglo doći do problema je tas na vagi sa druge strane. Ipak, mislim da imajući u vidu situaciju od pre godinu dana i danas, Srbija ima razloga za zadovoljstvo“,
kaže Brkić.

Inače, dan uoči zasedanja Bundestaga, a dan nakon saglasnosti koju su dali šefovi diplomatija EU da Evropska komisija sa Srbijom počne pristupne pregovore, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je najavila da će liderima Evropske unije preneti da ispune obećanja, kao što je, kako je rekla, i Srbija uradila.
XS
SM
MD
LG