Dostupni linkovi

Ruska novinarka proglašena ‘personom non grata’ na Kosovu


Ruska novinarka Darija Aslamova
Ruska novinarka Darija Aslamova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) saopštio je 7. avgusta na društvenoj mreži Fejsbuk da je ruska novinarka Darija Aslamova proglašena “personom non grata” (nepoželjnom osobom) na Kosovu.

U objavi se navodi i da joj je zabranjen ulazak na Kosovo na pet godina.

"Svako ko, sa određenim ciljevima ili direktivama, krši ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo", saopštio je Svečlja.

Darija Aslamova uhapšena je na severu Kosova, potvrdio je Svečlja 6. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je u ranijoj objavi na Fejsbuku istakao da su "mnoge zemlje dokazale da se (ruska novinarka, prim. aut.) bavila špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe i da je delovala pod maskom novinara".

"Ista je učestvovala i u borbama u Ukrajini tako što je vodila propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu", dodao je Svečlja.

Ruski servis Radija Slobodna Evropa javio je 7. avgusta da je medij u kome Aslamova radi "Komsomolskaja pravda" javio da su je kosovske vlasti pustile tog dana ujutru i da se sada nalazi u Srbiji.

Prema navodima njenih urednika, za koje se navodi da su kontaktirali Aslamovu, ona je sada u Raški.

Raška je grad u Srbiji u blizini graničnog prelaza između Kosova i Srbije.

Aslamova je, kako se navodi, rekla da joj je nakon ispitivanja preporučeno da napusti teritoriju Kosova.

Kako navodi medij u kom radi, Aslamova je do granične tačke između Kosova i Srbije putovala autobusom.

Svojim urednicima je rekla da su je ispitivali i granični službenici u Srbiji.

Prema pisanju lista, Aslamova je boravila u Srbiji i na Kosovu kako bi pripremila "poseban materijal o nedavnim tenzijama" između dve zemlje.

Na nekim fotografijama koje je Svečlja podelio u Fejsbuk objavi vidi se Aslamova sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

Svečlja je rekao da su kosovske vlasti bile upoznate sa njenim aktivnostima, a prema njegovim rečima, Aslamovoj je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

"Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj destabilizaciju naše zemlje", dodao je Svečlja.

Do poslednjih tenzija na Kosovu došlo je 31. jula uoči početka procesa preregistracije srpskih automobilskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (tablice Republike Kosovo) i uspostavljanja recipročnih mera oko ličnih karata koje izdaju srpski organi.


Tada su lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta.

U međuvremenu je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana, na zahtev međunarodnih partnera, odložiti primenu tih odluka zbog dezinformacija koje stižu iz Beograda o stanju na terenu.

Do incidenta je došlo i 6. avgusta kada je policija Kosova saopštila da je jedinica za granični nadzor u opštini Zubin Potok na severu zemlje deset puta bila napadnuta vatrenim oružjem dok je raspoređivala patrolni čamac u jezeru Gazivode. Povređenih nije bilo.

Ko je Darija Aslamova?

Darija Aslamova iz Rusije specijalni je dopisnik ruskog dnevnika "Komsomolskaja pravda".

Ovaj list je poznat po svojim stavovima bliskim Kremlju.

Aslamova je takođe radila u Ukrajini kao ratni dopisnik ruskog propagandnog kanala Cargrad.

Viđena je kao novinarka u mnogim ratnim zonama, uključujući Čečeniju, Abhaziju, Nagorno-Karabah, Osetiju, Tadžikistan i bivšu Jugoslaviju.

Tokom svoje karijere, intervjuisala je bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina i sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Više puta je hapšena u ratnim zonama.

U pojedinim objavama na Fejsbuku se vidi da je bila u Ukrajini, tačnije u regionima Mariupolja i Donbasa, nakon izbijanja rata u ovoj zemlji.

Tri dana pre početka rata 21. februara Putin je doneo odluku da pošalje ruske trupe u regione koje kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine i potpisao je ukaze o priznavanju dva istočna regiona Ukrajine kao Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Aslamova je ovu odluku smatrala pobedom za ova dva regiona poznata kao Donbas.

„Plakala sam kao dete od radosti! 8 dugih godina… i evo nas! Pobeda“, rekla je ona u objavi 22. februara.

Zabrana ulaska u Moldaviju

Dariji Aslamovoj je 2017. godine bio zabranjen ulazak u Moldaviju.

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon rekao je da je novinarka išla da ga intervjuiše, te je kritikovao bezbednosne organe zbog takve odluke.

Dodon je takođe bio poznat po svojim proruskim stavovima.

XS
SM
MD
LG