Dostupni linkovi

Kosovska policija uhapsila rusku novinarku Dariju Aslamovu


Darija Aslamova
Darija Aslamova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su bezbednosni organi uhapsili Ruskinju Dariju Aslamovu na severu zemlje.

Svečlja je na objavi na Facebooku istakao da su "mnoge zemlje dokazale da se bavila špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe i da je delovala pod maskom novinara".

"Ista je učestvovala i u borbama u Ukrajini tako što je vodila propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu", dodao je Svečlja.

Na nekim fotografijama koje je Svečlja podelio u Facebook objavi, vidi se Aslamova sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

Svečlja je rekao da su kosovske vlasti bile upoznate sa njenim aktivnostima, a prema njegovim rečima, Aslamovoj je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

"U ovom slučaju je zabranjen i angažman relevantnih aktera se nastavlja dok se ne razjasne njene namere", rekao je šef policije Kosova.

"Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj destabilizaciju naše zemlje", dodao je Dželjalj Svečlja.

Ulazna stanica u Moldaviji

Dariji Aslamovoj je 2017. godine bio zabranjen ulazak u Moldaviju.

U to vreme radila je za ruski medij Komsomolskay Pravda, koji je poznat po svojim prokremljanskim stavovima.

Moldavski servis Radija Slobodna Evropa javio je da su joj bezbednosne službe odbile ulazak "jer nije mogla da opravda razlog posete".

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon rekao je da je novinarka išla da ga intervjuiše, te je kritikovao bezbednosne organe zbog takve odluke.

Dodon je takođe bio poznat po svom proruskom stavu.

XS
SM
MD
LG