Dostupni linkovi

Dan žalosti: BiH uz Pariz


U Bosni i Hercegovini je Dan žalosti, u znak solidarnosti sa žrtvama stradalim u posljednjim terorističkim napadima u Parizu.

Minutom šutnje u podne je odata počast žrtvama ovog čina.

Zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja. Pojačane su i provjere na graničnim prijelazima.

Ispred zgrade ambasade Francuske u Sarajevu, građani su u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada donosili cvijeće i upisivali se u knjigu žalosti.

Muhamed Elgaher, rodom je iz Egipta, oženjen je bh.državljankom. Također je došao odati počast žrtvama. Pred ambasadom Francuske bile su i osobe iz javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

''Osjećam pijetet prema svim nevinim žrtvama i onima u Siriji i onima što su stradali u srušenom ruskom avionu i ovima što su stradali u Francuskoj'', rekla je glumica Hasija Borić.

Srđan Dizdarević, bivši predsjednik Helsinškog komiteta BiH je kazao: ''Čovjek se može samo pozvati ponovo na principe humanizma i da zamoli čitav demokratski svijet da se ujedinimo protiv tog zla, protiv svakog oblika terorizma i protiv svakog oblika nasilja.''

Počast žrtvama odali su i građani Banjaluke.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da, nakon terorističkog napada u Parizu, u BiH trenutno ne postoji direktna opasnost od terorizma, ali da ovo pitanje nikako ne smije biti zanemareno.

Banski dvori u bojama francuske zastave, foto: Milorad Milojević
Banski dvori u bojama francuske zastave, foto: Milorad Milojević

“Ovo pitanje traži puni angažman i veću ozbiljnost sigurnosnih institucija u BiH nego do sada. Ne mislim daovog trenutka prijeti neka neposredna opasnost, ali da je terorizam postao i problem Bosne i Hercegovine to je sasvim evidentno. Internetskih napada I sličnih stvari ima jako puno, ali nadam se da ćemo mi svi skupa dignut nivo bezbijednosti na viši nivo.”, rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Zbog mjera predostrožnosti u Bosni i Hercegovini su pojačane kontrole na granicama.

Iz ministarstva sigurnosti BiH najavili su detaljne provjere sumnjivih lica, ali i kazne za sve koji služe ili su služili u stranim paravojnim formacijama.

Osim toga najavljeno je da će vlasti preduzeti mjere zabrane podsticajnog web-sadržaja i pozivaju građane da prijavljuju svako pozivanje na radikalno ponašanje.

 • 16x9 Image

  Ivan Katavić

  Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

 • 16x9 Image

  Mirna Sadiković

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

 • 16x9 Image

  Milorad Milojević

  U novinarstvo je ušao sasvim slučajno, bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjeluke.

XS
SM
MD
LG