Dostupni linkovi

Komšić: Napadi na BiH od onih koji su suspendovali ZAVNOBiH


Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 18. oktobar 2021. godine
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 18. oktobar 2021. godine

Za kontinuirano podrivanje institucija države nema opravdanja i neprijatelji ove države moraju znati da nastavkom napada na njene institucije rizikuju sve, a neće dobiti ništa, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Kao Dan državnosti BiH, obilježava se datum kada je, 25. novembra 1943. godine, održano Prvo zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, u centralnom dijelu BiH.

„Obilježje današnjice upravo su napadi na institucije države. Napadi dolaze upravo od onih politika koje su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na dijelu teritorije koju kontrolišu, suspendovali ZAVNOBiH. Prvo su ga suspendovali kao vrijednost čineći zločine protiv države i njenih građana, pa potom i zvanično kroz dokumente“, poručio je Komšić.

Komšić je istakao kako je državnost BiH „obnovljena u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima“.

„Oni, nažalost, još nisu poraženi, te i danas nastavljaju sa svojom politikom sijanja mržnje i politikom uništenja države Bosne i Hercegovine“, navodi se u Komšićevom obraćanju.

Dodaje da su istorijsku ocjenu takve politike dale presude međunarodnih sudova.

„Na nama koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu ostalo je da izvučemo pouke. Usuđujem se reći da pouke nismo izvukli, jer smo ponovo dovedeni pred iste izazove. Pred izazov kako i na koji način spriječiti napade na institucije države, čija je izgradnja počela ZAVNOBiH-om, a pri tome očuvati ono što je poslije države najvažnije, a to je mir“, istakao je Komšić.

Komšić je poručio da će biti moguće očuvati državu jedino „ukoliko se ujedinimo i ukoliko konačno prestanemo da tolerišemo ili iznalazimo različite vrste opravdanja za one koji uopće ne kriju namjeru razvaljivanja države Bosne i Hercegovine“.

Dan državnosti 25. novembar obilježava se samo u Federaciji Bosne i Hercegovine (jednom od dva entiteta u BiH), dok je u drugom entitetu, Republici Srpskoj običan radni dan.

Na Prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

XS
SM
MD
LG