Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe


Memorijalni park Brezovica, ilustrativna fotografija
Memorijalni park Brezovica, ilustrativna fotografija

U šumi Brezovica pored Siska održano je središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, koje se u Hrvatskoj kao državni praznik slavi na obljetnicu osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, prve partizanske jedinice osnovane nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine. Dok vlasti podsjećaju da je moderna Hrvatska utemeljena na antifašizmu, antifašisti pozivaju vlasti da to pokažu na djelu.

"Moderna Hrvatska utemeljena je na antifašizmu," podsjetio je na proslavi 77. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Međutim, pobjeda nad fašizmom 1945. godine nije donijela Hrvatskoj državu utemeljenu na antifašističkim vrijednostima - nije bilo slobode, jednakosti, vladavine prava, poštivanja privatnog vlasništva, poštivanja prava na drugačije mišljenje, a mnogi su i stradali", kazao je.

"Ali to ne umanjuje vrijednost antifašizma, ne umanjuje vrijednost boraca antifašista koji su se u okviru svjetskog potpora uključili i sudjelovali u borbi protiv fašizma. I zato ne smijemo zaboraviti: Republika Hrvatska utemeljena je na antifašizmu. U svojim izvorišnim osnovama Ustav Republike Hrvatske jasno naglašava uspostavu temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata izraženu - nasuprot proglašenju NDH - u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH)", napomenuo je Bošnjaković.

Međutim, njegovatelji vrijednosti i tradicija partizanskog pokreta u Hrvatskoj, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), kažu da je antifašizam za hrvatske vlasti "privlačno upakiran proizvod izložen u izlogu i namijenjen svijetu". A ako im je stalo do Hrvatske - poručio je predsjednik antifašista Franjo Habulin - neka za nju nešto i učine. Posebno se dotakao neodlučnosti vlasti oko ploče na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav koja se dugo nalazila u mjestu Jasenovac, izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini i rada Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, čije zaključke je negativno ocijenio.

Neophodno prihvatiti prošlost kakva je bila: Franjo Habulin
Neophodno prihvatiti prošlost kakva je bila: Franjo Habulin

"Jedan od nezaobilaznih koraka je i sučeljavanje sa prošlošću, odnosno prihvaćanje prošlosti takve kakva je bila. Ne - toleriranjem ustaških pozdrava, ne - pohvalama ustašama koji su nakon povijesnog poraza nacifašizma našli sklonište u dalekim zemljama, ne - formiranjem komisija kojima je jedini cilj legitimirati povijesni revizionizam", prokomentirao je Habulin.

On je poručio i da aktualna hrvatska vlast svoju spremnost na suočavanje s prošlošću može dokazati "samo i jedino pokazujući da shvaća veličinu antifašističke borbe, da prihvaća antifašizam kao trajni, neizbrisivi i nepromjenjivi temelj današnje samostalne Hrvatske i da odaje počast onima koji su pali u antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma."

Socijaldemokratska gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček osudila je što je pred ulaz u šumu Brezovica - u kojoj je spomenik ustanku "Stari brijest" i u kojoj se održava komemoracija - novcem Katoličke crkve postavljen spomenik na kojem se lažno tvrdi da su u toj šumi partizani pobili 5.000 ljudi.

"Nije problem samo u činjenici da su se aveti prošlosti pokušale narugati herojima, već je problem, odnosno srž problema da su to uradili uz asistenciju Crkve i države. Bez takve Crkve i države, ali samo države kojoj je na čelu HDZ, to ne bi bilo moguće! U uređenoj državi bi simpatizerima ustaških zločinaca policija odmah pružila višemjesečno gostoprimstvo u pritvorskim prostorijama, kao što to čini Republika Austrija, i hvala im na tome!", kazala je gradonačelnica.

U uređenoj državi bi simpatizerima ustaških zločinaca policija odmah pružila višemjesečno gostoprimstvo u pritvorskim prostorijama: Kristina Ikić Baniček
U uređenoj državi bi simpatizerima ustaških zločinaca policija odmah pružila višemjesečno gostoprimstvo u pritvorskim prostorijama: Kristina Ikić Baniček

Dan antifašističke borbe je državni praznik u Hrvatskoj na spomen 22. lipnja 1941. godine kada je pedesetak komunista iz Siska formiralo prvi partizanski odred na području okupirane Jugoslavije, petnaestak dana prije službene direktive Komunističke partije Jugoslavije da se ide u ustanak. Na svečanosti su bili bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, dok su izaslanike poslali aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Bili su tu i predstavnici lijevih političkih stranaka, predstavnici manjina, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i veleposlanik Češke u Hrvatskoj i zamjenik veleposlanika Rusije.

Zviždalo se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kojeg okupljeni antifašisti smatraju odgovornim za micanje imena Trga maršala Tita u Zagrebu, i ministru Bošnjakoviću kada je u govoru spomenuo represalije nakon 1945. godine. Pred ulazom u šumu Brezovica nekoliko desničara je prosvjedovalo s transparentima.

U petak navečer se i u središtu Zagreba, na bivšem Trgu maršala Tita, a sada Trgu Republike Hrvatske svečano obilježava Dan antifašističke borbe i ponavlja protivljenje prošlogodišnjoj izmjeni imena tog trga. I u brojnim drugim gradovima i mjestima u Hrvatskoj antifašističke udruge i gradska i županijska izaslanstva održat će prihodne svečanosti, kao i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobnicama partizanskih boraca.

Prigodne čestitke građanima povodom Dana antifašističke borbe uputili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i stranke lijevog političkog predznaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG