Dostupni linkovi

Amerika za direktan dijalog Kine i Tibeta


Barak Obama i dalaj-lama u Beloj kući u Vašingtonu, 18. februar 2010.
Barak Obama i dalaj-lama u Beloj kući u Vašingtonu, 18. februar 2010.
Susret dalaj-lame i američkog predsednika Baraka Obame "ozbiljno je narušio" odnos između SAD i Kine, saopštio je Peking povodom posete tibetanskog duhovnog vođe Vašingtonu.

Uprkos oštrom protivljenju Kine, američki predsednik Barak Obama primio je tibetanskog duhovnog vođu dalaj-lamu, koga Kina smatra liderom separatističkog pokreta na Tibetu.

Susret američkog predsednika Baraka Obame i tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lama u Beloj kući, usledio je posle višemesečnih napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Kinesko-američki odnosi narušeni su posle najave Pentagona da će prodati oružje Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Odnosi dve sile zategnuti su i zbog sporova o valuti, ali i internet pretraživaču Guglu. Peking od početka upozoravao da će susret dalaj-lame i Obame imati ozbiljne posledice na odnose dve zemlje.



Američki predsednik Barak Obama je naveo da je njegov sastanak sa monahom privatne prirode i da sastanak nije održan u Ovalnom kabinetu predsedničke rezidencije u Vašingtonu.

Američki predsednik i tibetanski duhovni vođa razgovarali su o potrebi za unapređenje mira, humanitarnih vrednosti i verske harmonije.

Posle sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, dalaj-lama je rekao da je Obami preneo svoje divljenje prema Americi kao "zagovorniku demokratije, slobode i ljudskih vrednosti i kreativnosti", prenosi Rojters.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su se Obama i dalaj-lama složili koliko je važno da se odnos SAD i Kine zasniva na saradnji, a da se američki predsednik založio za direktan dijalog Kine i Tibeta.

I američka državna sekretarka Hilari Klinton planira sastanak sa duhovnim vođom Tibetanaca.

Porparol Stejt depertmenta Mark Toner izjavio je da je dalaj-lama dobitnik Nobelove nagrade za mir i uvaženi međunarodni duhovnik i kulturni lider, pa će ga u tom svojstvu ugostiti državna sekretarka Klinton.

Dalaj-lama živi u egzilu u Indiji, od 1959. godine.

******
Pročitajte i ovo:
Google zaoštrio odnose SAD i Kine
Google napušta Kinu?
XS
SM
MD
LG