Dostupni linkovi

Google zaoštrio odnose SAD i Kine


Državna tajnica Hillary Clinton i predsjednik Kine Hu Jintao
Državna tajnica Hillary Clinton i predsjednik Kine Hu Jintao
Kina je oštro reagirala na kritiku američke državne tajnice Hillary Clinton oko cenzure na internetu, naglašavajući da bi ovo moglo naštetiti odnosima dvije države.

Glasnogovornik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Ma Zhaoxu je, bez isticanja imena Clinton, rekao da su to“američke insinuacije o ograničavanju internetskih sloboda u Kini” te poziva “SAD da respektira činjenice i prestane sa neosnovanim optužbama protiv Kine".

Hillary Clinton je u svom jučerašnjem obraćanju povodom nedavnog “slučaja Google” u Kini, dala punu podršku slobodi na internetu i pozvala odgovorne da spriječe cenzuru.

Govoreći općenito o njegovom značaju, ona je rekla da je vrijeme prepoznavanja interneta kao dragocjenog izvora informacija već došlo.

“Nedavni slučaj Googlea privukao je veliku pažnju. Zatražili smo od kineskih odgovornih ljudi da ispitaju hakerske upade u Googleov elektronski sistem. Mi očekujemo tu istragu i mislimo da njeni rezultati trebaju biti javni”, ističe Clinton.

Google tvrdi da su hakerski napadi bili sa kompjutera u Kini i da nema jakih dokaza o umiješanosti vlade u Pekingu. Google je također rekao da je zbog striktnog zakona o cenzuri prinuđen na razmišljanje o povlačenju iz ove zemlje.

State Department namjerava uložiti prigovor oko ovog slučaja, rekla je Clinton.

“Internet je već postao izvor ogromnog progresa Kine i to je divno. Mnogo Kineza je sada “on line”. Zemlje koje ograničavaju slobodan pristup informacijama ili krše osnovna prava korisnika interneta, rizikuju progres zemlje u sljedećem stoljeću.”

Kina je bila samo dio govora Clintonove jer su među zemljama u kojima je pojačana cenzura interneta pomenuti Uzbekistan, Tunis, Egipat i Vijetnam. Ona je govorila i o značaju interneta u odbrani ljudskih prava čak i ako ga neki zloupotrebljavaju:

“Moderna informacijska mreža i tehnologija može biti korištena za dobro i za zlo. Taj isti internet koji pomaže organizirati pokrete za slobodu omogućava Al-Qaedi da širi mržnju i potiče nasilje protiv nedužnih. Tehnologije koje imaju potencijal da omoguće pristup vladi i promoviraju transparentnost mogu takodje biti oduzete u cilju da slome, uskrate ljudska prava,” rekla je ona.

Kineski zakon o internetu je jasan u tome što zabranjuje, uključujući i informacije o temama kao što su demonstracije na Tiananmen trgu (1989.) i pozivi za veću autonomiju Tibeta.

Odnosi SAD i Kine su proteklih mjeseci na “testu” oko pitanja trgovine, valute, klimatskih promjena i prodaje oružja Tajvanu.
XS
SM
MD
LG