Dostupni linkovi

Dačić: Razgovori o viznoj liberalizaciji teku bez problema


Ivica Dačić, Foto: Vesna Anđić
Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Ivica Dačić, izjavio je u utorak uveče za B92 da bez problema teku razgovori sa članovima ekspertske misije Evropske komisije, koja boravi u Beogradu kako bi utvrdila da li je Srbija ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju.

Dačić je za televiziju B92 rekao da će ekspertska misija podneti izveštaj Evropskoj komisiji i da se očekuje da sredinom novembra bude pripremljena odluka EK koja će biti prosleđena Savetu ministra unutrašnjih poslova.

Istovremeno je objasnio da će članovi ekspertske misije EU koji borave u Beogradu do petka kontrolisati dodatne kriterijume koji su postavljeni Srbiji odlukom Evropske komisije, kao što je izdavanje putnih isprava, odnosno bezbednost dokumenata.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je za B92 da će se misija takođe baviti kontrolisanjem "primena zakona o strancima, upravljanje migracijama, azilu, readmisiji," ali i borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Četvrto pitanje je pitanje kontrole protiv raznih oblika kriminala vezano za granicu", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da će članovi komisije biti informisani i o protokolu koji je MUP potpisao sa Euleksom. On je takođe ocenio da je "ovo poslednja praktična provera onoga što je Srbija uradila" i da ne očekuje nikakve posebne probleme, dodavši da Srbija treba dosta toga da uradi da bi se približila evropskim standardima, pre svega u tehnološkom smislu - kao što je uvođenje sistema video nadzora, kontrola granice i saobraćaja.

On je rekao da nasilje koje se događalo poslednjih nedelja u Beogradu nije bilo tema razgovora sa članovima eksperske misije.

"To je bila loša slika za Srbiju. Ali se pokazalo da su državni organi reagovali na pravi način, time što su uhapsili sve one koji su krivi", kazao je ministar policije za TV B92.
XS
SM
MD
LG