Dostupni linkovi

Preporučeno ukidanje viza građanima Srbije


Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren objavili su preporuku o ukidanju viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru
Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren objavili su preporuku o ukidanju viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru

Deo političke javnosti protivi se, međutim, viznoj liberalizaciji koja isključuje slobodno putovanje i za građane Kosova

U Beogradu ne kriju zadovoljstvo preporukom Evropske komisije, objavljenom u sredu, da se građanima Srbije od 1. januara 2010. godine omogući da bez viza putuju u zemlje Evropske unije.

Vest iz Brisela, o preporuci Evropske komisije da Srbiji, uz Makedoniju i Crnu Goru, od početka naredne godine budu ukinute vize za zemlje Evropske unije, veoma je značajna za sve građane Srbije, ali ima još mnogo toga da se uradi, ocenili su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Pitanje koje je pod senku stavilo zadovoljstva zbog ukidanja viznog režima je odluka da se iz šengen procesa izdvoje građani Kosova, koji bi koristili novi biometrijski pasoš Srbije. Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić:

Božidar Đelić
”Vizna tamnica, vizna Bastilja za naše građane jeste pala 14. jula 2009. godine, ali nema nikakvog mesta opuštanju. Mi moramo nastaviti da sprovodimo reforme. Videćemo da se i u dispozitivu ovog predloga Evropske komisije prepoznaje poštovanje međunarodnog prava, tako da sve su političke manipulacije, koje pokušavaju da prikažu na ovaj ili onaj način da dobijanje belog šengena može na bilo koji način ugroziti državnu politiku Republike Srbije po pitanju Kosova i Metohije, bez ikakvog formalnog, pravnog fundamenta.”


Radikalsko "ne" Šengenu bez Kosova


I dok stranke vladajuće koalicije tvrde da je ukidanje viznog režima uspeh cele vlade, opozicija je pomalo kritična, dok su radikali eksplicitni da ne bi trebalo prihvatati beli šengen bez Kosova.

Miloš Aligrudić
U Demokratskoj stranci Srbije pozdravljaju odluku, ali misle da se predlog Evropske komisije o ukidanju viza za građane ne može nazvati uspehom Vlade Srbije jer taj režim neće važiti za sve građane Srbije. Miloš Aligrudić:

”Dakle, nenormalno je da jedan narodni poslanik u Skupštini Srbije, koji prebiva u Zubinom Potoku, na Kosovu i Metohiji, kada krene sa mnom na put, a obojica imamo isti pasoš ove države, da on bude zaustavljen na granici, da mu se kaže da mu treba viza, a da mene propuste. To prosto ne ide. Kada bi neki naš državljanin boravio u Južnoj Africi, Pakistanu ili Papua Novoj Gvineji, onda bi njegov srpski pasoš koji ima trebalo da mu doznači njegovo pravo da putuje slobodno po zemljama članicama Evropske unije. Ako je to nenormalno što ja pričam, onda ne znam šta je normalno.”

Odluka Evropske komisije uspeh je cele Vlade, kaže za naš program šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija i dodaje da će sa Evropskom unijom biti nastavljeni razgovori o tome da ukidanje viza važi i za građane Srbije koji žive na Kosovu:

Nada Kolundžija
”Bez obzira što neki pokušavaju da relativizuju značaj vizne liberalizacije i tog signala da će Srbija uskoro doći na tzv „belu šengen listu“ ja mislim da je to jedan od izrazito značajnih rezultata rada ove vlade. Državne institucije će učestvovati u tim razgovrima, one koje su inače bile zadužene za evropske integracije - potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Mislim da kada su ministarstva u pitanju, da su to zapravo suštinski bezbednosna pitanja sa stanovišta Evropske unije i da u tom smislu ova dva ministarstva imaju nadležnost da razgovaraju o tome.”


Poslednji ispitni test bez odlaganja rokova


Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić kaže da ga raduje predlog Evropske komisije o ukidanju viza za građane Srbije, ali je kaže da Vlada Srbije treba da nastavi da radi kako bi se odblokirala i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

”Ovoliko kasno posle 2000. godine zato što su fingirane evropske integracije ili ih nije bilo posle ubistva Zorana Đinđića, ali u svakom slučaju mi smo radosni jer odluka se odnosi na građane Srbije i dobro je što se odnosi na građane Srbije. Što se tiče Kosova, pa ono je u posebnom režimu još od 1999. godine, ali ne smemo zaboraviti činjenicu da je 20 zemalja priznalo Kosova kao državu. Mislim da će Kosovo imati svoj put ka Evropskoj uniji, pa i put ka viznoj liberalizaciji. Mi bismo želeli da se to desi što pre.”

Po svoj prilici, odluka Evropske komisije o ukidanju viza za građane Srbije je poslednji ispitni test bez odlaganja rokova.

Po mišljenju bivše šefice vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji i profesorke na fakultetu političkih nauka Tanje Miščević, to vladu obavezuje da do kraja godine završi još neke obaveze:

”Ovoga puta nema odlaganja rokova, apsolutno, rokovi su čak vrlo kratki. Ali, ja sada imam neku potpunu sigurnost da će svi oni koji su zaduženi za, pre svega, bezbednost granice, jedan od uslova koji je ostao, sigurnost izdavanja putnih isprava i naravno implementaciju svega onoga što je usvojeno za viznu liberalizaciju, jer je to zaista mora biti ostvareno. Jer, ulog je veliki, a ulog je bezvizni režim sa Evropskom unijom. Nepodeljen je stav da se na ovome ne može stati, da se uslovi moraju nastaviti ispunjavati, jer ćemo i dalje biti pod budnim okom Evropske komisije.”

Ukoliko današnja odluka Evropske komisije bude potvrđena u Evropskom parlamentu i Savetu ministara, Srbija će se od 1. janura 2010. godine naći na takozvanoj beloj šengen listi i njeni građani će bez viza putovati u zemlje Evropske unije - članice šengen sporazuma.
XS
SM
MD
LG