Dostupni linkovi

Srbija dobrodošla u EU, ispuniti tehičke uslove


Srbija je dobrodošla da zatraži status kandidata za članstvo u EU, poručila je švedska ministarka za evropska pitanja Sesilija Malstrom.

Ona je, međutim, istakla da Vlada u Beogradu prethodno mora da ispuni bitne "tehničke uslove", i uloži dodatan napor na reformama i sačeka na važnu odluku o ukidanju viza prema Evropskoj uniji.

Malstrom je objasnila i da sama kandidatura za članstvo mora naići na visok stepen saglasnosti kod zemalja članica EU.

A, ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani, nakon prvog dana sastanka Veća ministara Evropske unije u Briselu, kaže da se nada da će uskoro doći do pomaka u evrointegracionim procesima Srbije:

“Mi pokušavamo da svaki put razgovaramo sa našim holandskim kolegama i objasnimo im kako je za Srbiju veoma važno da se približi Evropskoj uniji. Očekujemo da će holandski parlament promeniti svoj stav.”

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je Srbija u proteklih godinu i po dana ispunila sve uslove za viznu i dodao da je uveren da će Srbiji 1. januara vize biti ukinute.

„Srbija je ispunila sve uslove koji su bili neophodni i predviđeni takozvanom mapom puta ka viznoj liberalizaciji. To nisu neki uslovi o kojima se danas govori, već o čitavom setu pitanja reformi koja se sprovode u poslednjih godinu na svim nivoima. To je podrazumevalo četiri oblasti: bezbednost dokumenata, ilegalne migracije, pitanja azila, pitanja granica, pitanje javnog reda i mira, odnosno borbe protiv kriminala i korupcije i pitanje osnovnih ljudskih prava i sloboda“, rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG