Dostupni linkovi

Dačić: Sledeće nedelje moguće potpisivanje sporazuma o izbornim uslovima


Ivica Dačić, Skupština Srbije, Beograd, 12. februar 2021.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačič izjavio je danas, posle sastanka radne grupe za medjustranački dijalog bez učešća evroparlamentaraca, da je postignut načelni dogovor o tekstu sporazuma za unapređenje izbornih uslova koji bi učesnici mogli da potpišu iduće nedelje.

"Dogovorili smo se posle dosta meseci zaista konstruktivnog rada tokom kojeg smo raspravljali i o najsitnijim detaljima", rekao je Dačić u Skupštini Srbije, navodeći da se tokom medjustranačkog dijaloga pričalo o brojnim temama.

On je rekao da se sporazum odnosi na izborno zakonodavstvo, zatim na sam izborni proces kao što je podnošenje lista i prikupljanje potpisa, na kontrolu biračkog spiska i samog dana glasanja i rezultata, kao i na pitanja medija i finansiranja kampanja.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, a kako je javila TV N1, učestvovali su predstavnici Socijalističke partije Srbije, Dveri, Zavetnici, Dosta je bilo, Zdrave Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je opozicija povukla svoje crvene linije i odredila bez čega neće potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova.

"Vlast je prihvatila određene stvari, ali neke nije i to je bio predmet našeg današnjeg dijaloga. Vlast je povukla svoje crvene linije šta je za nju neprihvatljivo, mi u opoziciji, pre svega Dveri, smo povukli svoje crvene linije i šta je ono bez čega mi nećemo potpisati ovaj sporazum", rekao je Obradović, obraćajući se novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da će čekati da vidi kako će konačno izgledati tekst. Kako je precizirao, "to se pre svega tiče svere medija"

"Tražimo konkretne medija planove od onih sedam velikim medija koji su bili na sastanku radne grupe i kako će oni tretirati opoziciju u narednih pet i po meseci do izbora", naglasio je Obradović.

Na jednom od prethodnih sastanaka u okviru druge faze međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji 17. i 18. septembra, deo opozicije napustio je dijalog nakon prve runde.

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, saopštile su ranije da neće učestvovati u nastavku dijaloga, pošto su ocenile da se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Prethodno su početkom septembra posrednici iz Evropskog parlamenta poslali Nacrt radnog dokumenta o uslovima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Pokret Ne davimo Beograd je objavio 20. oktobra da izlazi na izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. septembra da će izbori biti održani 3. ili 17. aprila 2022. godine, kada se prema najavama održavaju redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG