Dostupni linkovi

Reakcije: Rezolucija rezultat kompromisa Vlade i predsednika Srbije


Skupština Srbije
Skupština Srbije
Skupština Srbije usvojila je posle ponoći, nakon burne rasprave, Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa Prištinom. Prethodno je skinuta oznaka tajnosti sa platforme. Tekst platforme biće objavljen na sajtu Vlade Srbije i tako će postati dostupan građanima Srbije. Nije bilo uzdržanih, a dvoje poslanika nije glasalo.

Rezoluciju su podržale sve stranke osim DSS, LDP i LSV i samostalnog poslanika Rize Haljimija. Prvobitni tekst rezolucije izmenjen je sa tri amandmana koje je predložio Odbor za Kosovo i Meothiju, a koji su uslagašeni na zajedničkom sastanku predsednika i premijera sa šefovima poslaničkih grupa.

Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika DSS, dok je jedan amandan DS povukla.

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima Kosova predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. Rezolucijom se predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti u skladu sa tim dokumentom, a posebno se insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština.

Nakon skupštinske sednice šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da očekuje da ove godine budu raspisani vanredni izbori, ukoliko se nastave razmimoilaženja u vlasti.

"Jasno je potvrđeno da su postojale dve politike i da je politika predsednika Srbije Tomislava Nikolića pobeđena, kao i da je Vlada, koja ima pun kontinuitet sa prethodnom, odnela pobedu", rekao je Stefanović.

On je ocenio da je više nego evidento da su Platforma o Kosovu, koju je izneo predsednik Nikolić, i Rezulucija, koja ima podršku Vlade, dokaz da su podele između predsednika i Vlade duboke.

Razlika između predsednika i premijera u vezi sa Platformom bilo je i to se moglo osetiti i pre skupštinske sednice, ocenjuje za RSE politički analitičar Vladimir Goati, koji smatra da je, uprkos tome, najvažniji epilog – a to je da je vladajuća koalicija uspela da za Rezoluciju pridobije visok stepen saglasnosti.

“Toliko argumenata ima da bih mogao da prihvatim hipotezu da su bile neke razlike ali su one uklonjene. O dimenzijama tih razlika ću moći da kažem nešto kada budem upoređivao jednu i drugu platformu, ali rezultat toga je nešto što ipak mislim da treba podržati. Epilog je da je prilično visok stepen saglasnosti. Vladajuća koalicija je uspela da privuče i drugu najveću partiju što je pozitivno. Drugo, mislim da se u tome dosta greši, preveliki značaj, pravno posmatrano, se pridaje ulozi predsednika republike. Spoljnu i unutrašnju politiku vodi vlada. Nesumnjivo predsednik ima svoj autoritet ali gledajući Ustav, teško bi se moglo reći da su izvršna ovlašćenja predsednika tolika da bi on partner Vlade i da imamo polupredsednički sistem”.

Na pitanje da li će Rezolucija biti prihvatljiv dokument za EU i za Prištinu, Goati odgovara:

Vladimir Goati
Vladimir Goati
“Ne verujem. Ima tu stvari na koje će Priština gledati da na njima zasnuje svoju negativnu reakciju. Verovatno se neće u svemu dopasti, možda će nešto povoljniji stav biti EU. Rezolucija je umeren tekst i dopada mi se i retko se u politici Srbije dešavalo da jedna manjinska stranka kao što je Savez vojvođanskih Mađra podržao Rezoluciju”

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za RSE da su postojale su razlike između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, ali da je Rezolucija, ipak, predstavlja kompromis za koji je zaslužna vlada.

“Rezolucija je vrsta kompromisa koja je dovela do formulacije koja daje određenu širinu da bi u nastavku pregovora Vlada Srbije imala mogućnosti da čini korake napred kako bi u krajnjem slučaju stigla i do onoga cilja koji je sebi postavila, a to je datum početka pregovora sa EU. U tom kontekstu se čini da postoji dobra volja da se u razgovorima između Beograda i Prištine dođe do konkretnih rezultata kako bi Srbija u prvoj polovini godine dobla datum pregovora, jer ako do toga ne dođe, postoji ozbiljna opasnost da se ovaj proces zaustavi na neodređeni period, imajući u vidu pre svega krizu u EU, ali i političku situaciju u Nemačkoj, odnosno činjenicu da će Nemci izaći na izbore. Tema proširenja je nepopularna u njihovoj javnosti. Samo 20 posto stanovništva podržava dalje proširenje EU. Dakle, sve što se bude odnosilo na nekakve korake Zapadnog Balkana ka EU neće biti u kampanji dobrodošlo”

Joksimovićeva smatra da je rezolucija dobra za spoljnopolitički cilj Srbije a to je EU.

“Platforma je bila mnogo rigidnija i ona bi Srbiju sigurno dovela u potpuni ćorsokak, u smislu daljih razgovora sa Prištinom. Naravno, ni Rezolucija neće od Prištine biti prihvaćena raširenih ruku, daleko od toga, ali Srbija mora napraviti svoj okvir koji će joj dati mogućnost da se svi razgovori nastave u pravcu normalizacije odnosa jer to je dobro i za Beograd i za Prištinu, a dobro je i za naš spoljnopolitički cilj, Evropsku uniju.”

Rasparava u parlamentu trajala je više od 14 sati, a dva puta je prekidana zbog spornog amandmana DS-a. Demokrate su, prema rečima poslanika Borka Stefanovića "izvele politički manevar" kako bi isterali na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije koju su prihvatili i Srbi sa Kosova.

Posle obećanja da će biti skinuta oznaka tajnosti DS je povukla sporni amandman.

“Sa velikim zadovoljstvom u ime DS mogu da kažem da smo izuzetno zadovoljni činjenicom da je vlada uvažila naš zahtev, možda i nije naš, kako kaže premijer Dačić, ali je činjenica da je skinuta oznaka poverljivosti sa Platforme, koja se nalazi u našim rukama, u koju će javnost dobiti uvid i u kojoj se vidi da u njoj nema više ničeg neprihvatljivog što je bilo do tada. Samim tim se otvara mogućnost da DS glasa za ovu Rezoluciju i mi ćemo to i učiniti, zato što se pokazalo i potvrdilo da svi štetni delovi koji pozivaju na prekid evropskih integracija nisu više u ovom tekstu, niti postoji mogućnost uslovljavanja pregovaračkog tima na nezadovoljavajući način. Veoma smo zadovoljni i čestitamo Vladi premijera Dačića na hrabrosti i mogućnosti da napravi jasan, efikasan, politički i svaki drugi otklon od štetnih politika i štetnih predloga, što se videlo ne samo u vašem prethodnom izlaganju. Svaka vam čast. Hvala.”

Burna rasprava u Skupštini Srbije

Tokom burne rasprave, najoštriji u kritikama bili su poslanici DSS. Slobodan Samardžić je tvrdio da je vlada Kosovo predala za datum pregovora i da je uspostavila granicu sa Kosovom.

“Vaša Vlada je napravila pravu granicu na Jarinju i Brnjaku. Ona je nije izmislila ni pregovarački inicirala, ona je samo završila ono što je počela prethodna vlada ali će ostati poznato da ste vi to završili.”

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je cilj Srbije da se "stavi tačka" na rešavanje problema Kosova. A poslanicima DSS-a ovako je odgovorio.

“Dokle ćete više da govorite da bez Kosova nema opstanka Srbije? Kako možete takve stvari da govorite? Šta to znači? Ako Kosovo nije u Srbiji i nemamo suverenitet ni teritorijalni integritet nad Kosovom, Srbija ne postoji? Pa šta je za vas ovih ostalih šest, sedam, osam, devet miliona ljudi? Pa šta vi mislite, da će sada zbog vaših zamisli koje su neostvarive, kolektivno zbog vas da se žrtvuje sedam miliona ljudi? Neće. Nemojte više postavljati ciljeve koje ne možemo da dosegnemo. Nemojmo da vodimo bitke u kojima ćemo da izgubimo. Daj da vodimo neku bitku u kojoj ćemo da pobedimo. Šta je ovo u ovom predlogu za vas toliko neprihvatljivo da ste malopre rekli predsedniku Nikoliću da ćemo da predamo Kosovo za datum? Kako da ga predamo? Je li predsednik Nikolić predložio da nema priznanja KIM kao nezavisne države, je li predložio da se formira zajednica srpskih opština, je li predložio da se donese ustavni zakon o suštinskoj autonomiji Kosova u skladu sa Ustavom Srbije? Šta je to van politike koju ste i vi nekada predlagali? I vi ste imali platforme sa kojima ste išli pregovore. Jeste li odgovorni što niste ispunili svoju platformu? S kim ste pregovarali u Beču? Sa Tačijem. Je li tačno? Jeste."

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
I predsednik Srbije Tomislav Nikolic se osvrnuo na Rezoluciju i odgovorio na optužbe iz DSS-a.

“Da li sam srećan što ćete da usvojite ovakvu rezoluciju? Nisam. Da li bih bio srećniji da ste usvojili rezoluciju koja bi predtsavljala 100 odsto mojih želja? Ne bih, to bi bio samo spisak lepih želja. Minimalizujete uticaj EU. Ja u nju nisam zaljubljen, ali kako i zaštp je DOS došao na vlast? Zato što je EU uvela sankcije tadašnjoj našoj državi i nije moglo da se preživi. Da je moglo da se živi bolje pod tim sankcijama, DOS nikada ne bi pobedio one koji su tada bili na vlasti. Neki predlažu da odmah siđemo sa evropskog puta, a da li su nam dok su bili na vlasti, otvorili neke druge puteve? Ne. Mi moramo da ne ljutimo EU i da otvaramo nove puteve. Nisu mi promakle ni optužbe da za članstvo u EU predajemo Kosovo. To je skoro bezobrazluk”.

Sve nadležnosti koje kao rezultat pregovora budu poverene Prištini, biće potvrđene ustavnim zakonom i prenete organima, kako je formulisano “autonomne pokrajine Kosovo i Metohija”, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, precizirano je jednim od tri amandmana skupštinskog Odbora za Kosovo.
XS
SM
MD
LG