Dostupni linkovi

Dačić: Neizvestan ishod pregovora sa Prištinom


Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je neizvestan ishod pregovora sa Prištinom u Briselu. Dačić je, tokom tročasovne sednice u parlamentu gde je sa članovima vlade odgovarao na poslanička pitanja, rekao da između njega i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića postoji potpuno jedinstvo u vezi sa Kosovom, kao i da neće biti vanrednih izbora.

Između dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u parlamentu da nije optimista i da je zbog protivljenja Prištine da zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja pitanje da li će ona uopšte biti osnovana.

"U suštini se ništa nismo dogovorili, osim da se formira zajednica srpskih opština i da ona treba da čini devet ili deset opština. Ali kada krenemo na pitanje nadležnosti premijer Kosova Hašim Tači počne da govori da ne želi da to bude Republika Srpska", preneo je Dačić.

„Prošli put sam mu na sto bacio zakon o lokalnoj samoupravi pošto kažu da oni imaju zakon i da ne mogu da menjaju Ustav i zakon, ja sam mu rekao evo ti tvoj zakon pa idi na sever. Isto kao što sam i nama pričao da uzmemo naš Ustav pa da idemo u Prišinu“, rekao je Dačić.

Dačić je negirao da je srpskoj delegaciji u Briselu ponuđen papir o kojem spekuliše javnost.

„Ketrin Ešton ne pravi papire nego pokušava da napravi oko čega smo se zajednički dogovorili. Ovo što je izašlo u medijima je papir koji je Đentilini (Fernando Djentilini iz spoljnopolitičkog tima Ketrin Ešton zadužen i za Balkan) probao da napiše oko čega smo se dogovorili i zato su te fraze. Ali čak i te fraze koje je on napisao na plenarnom sastanku nisu usvojene. Tako da taj papir i ne postoji u formalno pravnom smislu. Taj papir je apsolutno besmislen, ne sadrži sustinske stvari. To je jedan pokušaj da se dogovorimo bar oko nekih okvira”, naveo je Dačić.

U danu kada je obelodanjeno da je potpredsedniku Aleksandru Vučiću iz Vašingtona i Brisela upućen poziv da se više angažuje u razgovorima o Kosovu premijer navodi da je Vučić, koji nije prisustvovao sednici parlamenta, i do sada bio uključen jer nijedna odluka nije doneta bez njega.

„Između mene kao premijera i njega kao mog zamenika, i što je još važnje predsednika najveće političke stranke u Srbiji, oko ovog pitanja i pristupa postoji apsolutno jedinstvo i tako će biti i 2. aprila“, tvrdi Dačić.

Premijer spreman na žrtvovanje

Premijera Dačića, koji u Briselu vodi dijalog sa Tačijem, poslanici opozicije nisu štedeli, ali sa suprostavljenih pozicija.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović upitao je Dačića da li je spreman da žrtvuje svoju političku poziciju i ode u Brisel gde se, kaže, odlučuje o svemu što je preživelo i Kosovo i Krajine tokom 90-ih.

Da li ćete zbog izbora otići iz Brisela kao što ste otišli poslednji put?“, upitao je Jovanović.

„Spreman sam da žrtvujem svoju političku poziciju i ne zanimaju me izbori nego hoćemo li ovo sada rešiti na način koji će omogućiti i da idemo dalje u evropskim integracijama, ali i da dođemo do jednog održivog rešenja koje će moći da bude primenjeno u praksi“, odgovorio je Dačić.

Potpredsednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić upitao je Dačića ko mu je dao mandat da razgovara o položaju Srba u nezavisnom Kosovu. On je optužio pregovarače da su se držali pogrešnih dokumenata, Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija.

„Mi nikada nismo razgovarali niti pregovarali o nazavisnom Kosovu. Mi moramo svima jasno da kažemo bez prikrivanja šta Srbija može a šta ne može da uradi i da ne govorimo samo o teritoriji čiji ogromni deo ne kontrolišemo nego o životu Srba na Kosovu, o ljudima koji tamo žive“, uzvratio je Dačić.

U jeku sve češćih spekulacija o vanrednim izborima koji bi mogli da uslede nakon okončanja briselskog dijaloga, što je na neki način nagovestio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekavši da bi, “ukoliko se dijalog sa Prištinom završi neuspešno, to bio razlog da se raspišu vanredni parlamentarni izbori”, ali odmah dodao i da “ne želi da se bavi analizama da li su potrebni izbori ili ne”, premijer Ivica Dačić je u parlamentu poručio da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, bez obzira na ishod dijaloga u Briselu.

„A naročito ne vidim zašto bi se išlo na parlamentarne izbore a ne i na predsedničke. Predsednik Nikolić je inicirao temu političkih razgovora oko Kosova i Metohije. On je predložio da ja vodim taj dijalog, onda odgovornost snosimo svi“, rekao je Dačić na komešanje u skupštinskoj sali kada je pomenuo i predsedničke izbore.

„I ako mi sada našu raspravu opterećujemo time 'šta će da bude sa mnom posle tog dijaloga', pa sigurno ja neću niti narodni heroj zbog toga. S druge strane i najveća stranka u koaliciji bez obzira što sam ja premijer takođe će snostiti posledice i odgovornost za politiku koju vodimo, uključujući i predsednika republike”, rekao je Dačić.

U petak se očekuje još jedan sastanak državnog vrha o dijalogu Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG