Dostupni linkovi

Da li je Kusturica izgubio oreol zaštićenog mezimca


Emir Kusturica
Emir Kusturica
Državni revizor u Srbiji podneo je poduži izveštaj sa utvrđenim nepravilnostima rada državnih organa, javnih i drugih preduzeća, i na osnovu toga podneo prijave nadležnim sudovima. Među njima našla se i prijava za sitnije prekšaje na Mokroj Gori, čiji je direktor a delimično i vlasnik čuveni reditelj Emir Kusturica. Ništa ne bi bilo čudno, da se on, za razliku od nekoliko ministara, ambasadora i drugih visokih državnih službenika protiv kojih je takođe podneta prijava, nije oglasio u javnosti sa saopštenjem da podnosi razne ostavke i odustaje od saradnje sa državom.

Nakon što se pojavio izveštaj državnog revizora u kome su između ostalog utvrđeni prekšaji u preduzeću Mokra Gora, direktor Emir Kusturica, protiv koga su podnete prekršajne prijave, obavestio je javnost da podnosi ostavku ne samo na mesto direktora tog preduzeća već i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije, a najavio da neće tražiti niti primati pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" kao i da iz Ministarstva kulture povlači molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma "Ljubav i rat".

Državni revizor Radoslav Sretenović, čiji je izveštaj na stotine stranica utvrdio u mnogim ministarstvima, lokalnim samoupravama, preduzećima, razne nepravilnosti, i u četvrtak je objašnjavao „slučaj Kusturica“:

„Mi u toku revizije nismo utvrdili da je zloupotrebljen položaj, da je izvršena pronevera ni da je nenamenski trošen novac. Protiv gospodina Kusturice podnete su dve prijave, jedna za privredni prestup, druga kao zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Obzirom da se radi o kršenju zakona iz oblasti javnih nabavki, radi se o više usitnjenih javnih nabavki po raznim računima čiji iznos je preko 800.000 dinara što je po nama sasvim opravdano da nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama. Kada je u pitanju prijava za privredni prestup radi se o neizvršenom popisu imovine Nacionalnog parka Mokra Gora", naveo je Sretenović.

Državni revizor odbio je da komentariše reakciju Emira Kusturice:

„Ne želim da komentarišem više nikakve izjave. Protiv svih lica, protiv kojih je DRI podnela prijave, sada je nadležan sud, videćemo šta će on reći“, rekao je Sretenović.

Dragan Dobrašinović iz nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija komentariše izveštaj o Mokroj Gori:

"Kad su u pitanju prekršaji koji su pronađeni, oni su u parku ’Mokra Gora’ uglavnom knjigovodstvene prirode: neka imovina nije uknjižena, neki džipovi nisu uknjiženi i najveći prekršaj jeste prekoračenje u računima za telefone. To je oko nekih 700.000. Važno je reći da nisu u pitanju nikakve teške zloupotrebe, nema nikakvih pronevera. Ono što ja vidim, u pitanju su samo knjigovodstvene greške koje je čak moguće otkloniti, to ne predstavlja neki veliki problem. Kad je u pitanju odgovornost, to naravno jeste nešto što nose svi javni funkcioneri. Kusturica jeste direktor Parka prirode ’Mokra Gora’ i naravno da je dužan da uradi sve da se stvari u njegovom preduzeću, njegovoj firmi odvijaju na jedan regularan način. Pretpostavljam da će tako biti i u budućnosti“.

Rođen u Srbiji

"Posle osmogodišnjeg rada na realizaciji socijalno ekološkog projekta koji je započet u 'Mokroj Gori' i Srbiji, vrlo teško doživljavam da se ogromni napori na realizaciji tog projekta svedu ili, preciznije rečeno, podignu na nivo odgovornosti kod sudije za prekršaje", reagovao je Kusturica, dodavši da se u Srbiju doselio 2002. godine i zavoleo je „kao da je u njoj rođen“.

Mi bismo dodali da je on Srbiju zavoleo još mnogo, mnogo ranje, još u vreme Slobodana Miloševića. On ipak saradnju sa tim predsednikom zaboravlja i sada pominje dobru saradnju „najpre sa administracijom Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića“.

Da li je reakcija Emira Kusturice samo ljutnja dugogodišnjeg mezimca svih vlasti koji je naviknut da dobija ono što hoće, pa, kako pišu mediji i džipove od Bezbednosne informativne agencije, poklon koji se našao na spisku neevidentiranog poseda, pitali smo Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbije:

„Mislim da su burne reakcije na revizorski izveštaj i sada i ranijih godina, naročito na početku prve godine kada se izveštaj pojavio, pre svega posledice toga što do sada nisu ovakvi kontrolni organizmi nisu funkcionisali ili nisu uopšte postojali. Zbog toga se prozvani osećaju veoma pogodjeni. Moje duboko uverenje je da će, bez obzira na slabosti, sistem kontrole javnih finansija u Srbiji biti sve jači i da će sve veći broj institucija biti podvgrnut nadzoru bilo od strane revizora, bilo od drugih", kaže Nenadić.

Na podužem spisku onih protiv kojih su podnete prekršajne prijave su i ministri, ambasadori, visoki državni činovnici. Ostavku je podneo jedino Kusturica koji je , kako su domaći mediji to razumeli, u svađi sa Srbijom.

“Zato što je Kusturica poznat kao umetnik koji je uspeo da se umili svim vlastima od Miloševića preko Koštunice do Birisa Tadića, tako da je ovo što se sada desilo očigledan dokaz da nije uspeo da napravi pakt sa novom vladom u Srbiji jer da se to desilo ne bi bilo ni tog izveštaja niti bi Kusturica podnosio ostavku. Očigledno je da on, čovek, prosto beži od zakona“, kaže Toma Marković, komentator e-novina.

Podsetimo, protiv Kusturice je u BIH najavljena krivična prijava zbog nekih postupaka u izgradnji Andrićgrada ali i postavljeno pitanje osnova za njegovo većinsko vlasnštvo tog dela BiH. Do sada je Kusturica, koji je ugošćavao u svojim objektima sve dosadašnje predsednike ali, ruku na srce, i dovodio umetnike svetskog glasa, reagovao izjavama poput one `oni mene drvljem - ja Drvengrad, oni mene kamenom - ja Kamengrad`. Kako će se završiti ova epizoda sa ostavkama , da li konačnim razlazom ili sklapanjem primirja, ostaje da se vidi.
XS
SM
MD
LG