Dostupni linkovi

Nasljednici iz Višegrada: Na našoj djedovini sagrađen Andrićgrad


Nasljednici na konferenciji za novinare, 19. februar 2013.
Nasljednici na konferenciji za novinare, 19. februar 2013.
Sedamnaest unuka, nasljednika višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, tvrde da je na dijelu njihove djedovine sagrađen Andrićgrad. Na konferenciji za novinare u Sarajevu kazali su da neće odustati od svog nasljedstva i da će se, ukoliko to bude potrebno, obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Od kada je stavljen kamen temeljac za gradnju Andrićgrada, ovaj projekat Emira Kusturice izaziva kontroverze. Od osporavanja do hvalospjeva, pa do otvorenog sukoba sa aktuelnim vlastima u Višegradu, predvođenih SDS-om. Na sve to stižu najave o tužbama i to ne samo protiv Kusturice, već i protiv Opštine Višegrad i Vlade Republike Srpske.

Tužbu su najavili unuci Pašana Hadžića koji tvrde da je Andrićgrad izgrađen na njihovoj zemlji. Od 2011. godine, još prije nego što su počeli radovi na Andrićgradu, pokušavaju, kažu, da dobiju odgovor od nadležnih opštinskih i entitetskih službi zbog čega se na zemljištu za koje imaju dokumentaciju da je njihovo gradi? Do danas im niko nije odgovorio.
Dokumenta nasljednika koja su pokazali medijima
Dokumenta nasljednika koja su pokazali medijima

„Nismo mi to sačekali da se izgradi, pa se javili. U tom momentu 2011., kad je postavljen kamen temeljac, oni su imali dopis: 'Nemojte na našoj zemlji',“ kaže jedan od nasljednika, Fuad Hadžić.

Većina nasljednika Pašana Hadžića danas živi i radi van Bosne i Hercegovine. Muhamed Pršeš došao je iz Švajcarske kako bi, kaže, vratio svoju djedovinu. Navodi da porodica ne traži novac i naknade već samo ono što im nasljedstvom pripada.

„Mi ćemo ići do kraja. Tužbe – opštinske, državne – to ne vrijedi ništa, moraćemo to sve preskočiti i ići do Strazbura, to budite ubijeđeni. Ako se i tamo ne riješi, ima još i drugih, znam ja gdje ćemo to rješavati“, rekao je on.

Nasljednike Pašana Hadžića zastupaće advokat Esad Hrvačić. On kaže da postoje nesporni dokazi da je zemlja na kojoj je izgrađen Andrićgrad u vlasništvu porodice Hadžić. Tvrdi da njegove klijente niko nije kontaktirao prije gradnje niti im nudio bila šta drugo, već su ih jednostavno izbrisali iz gruntovnih izvadaka.

„Da se pokrenuo postupak prema zakonu, danas bi oni bili vlasnici toga. Naravno, u imovinsko-pravnom rješavanju imali bi vlasnička prava koja oni kao vlasnici zahtijevaju i tretiraju. Ovdje je specifična situacija – oni su iskoristili priliku što oni nisu izvršili denacionalizaciju zemljišta, već su, naravno, kao društvenu svojinu samo dodijelili i opet na isti način omogućili u pravno-formalnom smislu gradnju grada“, navodi Hrvačić.

Geodetska uprava RS: Porodica dobila naknadu

No, u Geodetskoj upravi Republike Srpske tvrde potpuno drugačije. Riječ je o zemljištu za koje je urađena eksproprijacija zbog gradnje hidrocentrale u Višegradu, a naknade za to je dobila i porodica Hadžić, kažu oni.

„Svi oni koji se sada javljaju u želji da kažu da je to bilo nekada njihovog oca, djeda, da oni na to polažu pravo – ovdje je zakon bio potpuno jasan: oni su za to dobili odgovarajuću naknadu“, izjavio je direktor entitetske Geodetske uprave Tihomir Gligorić.
Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.
Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.

Prijetnje tužbama stižu tek nekoliko sedmica nakon što je Srpska demokratska stranka, koja je preuzela vlast od SNSD-a u Višegradu, od Emira Kusturice zatražila da podnese finansijski izvještaj o gradnji Andrićgrada i optužila ga da u projekat, čiji je većinski vlasnik, nije uložio nijednu konvertibilnu marku.

Podsjećamo opština Višegrad je suvlasnik u ovom projektu 24,5 odsto, isti je udio Vlade Republike Srpske, a većinski vlasnik od 51 odsto je preduzeće ‘Lotika’, Emira Kusturice. Vlada RS i opština Višegrad u Andrićgrad su uložili blizu osam miliona eura.

Odbornici SDS-a koji su sada na vlasti u ovoj opštini tvrde da lokalni budžet od oko četiri milona eura ne može podnijeti teret projekta za koji je prošla vlast podigla kredit. Načelnik Višegrada Slaviša Mišković nekoliko puta je, doduše vrlo šturo, objašnjavao šta traže od Kusturice odnosno preduzeća zaduženog za Andrićgrad.

„Insistiramo da se sve aktivnosti oko izgradnje projekta Andrićgrad odvijaju potpuno transparentno, legalno i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srpske, na relaciji Opština Višegrad, Vlada RS-a i Društvo sa ograničenom odgovornošću Andrićgrad, a sve u cilju efikasnije i brže realizacije projekta“, rekao je.

Emir Kusturica, vidno ljut, zbog optužbi koje stižu od nove vlasti u Višegradu tražio je politički kompromis. No, kompromisa nije imao kada se riječima razračunavao sa onima koji su ga javno prozivali.

„Izgleda da postoji unutar našeg naroda podvojenost plemenska koja nije stigla do tog čime se diče, a što i ne prepoznaju kao svoju religiju. To su nevaspitani ljudi i njima nije ni čudo da ih nema ovdje, jer ovo je neoklasicizam i renesansa, oni pobjeđuju na izborima tako što iz džipova izbacuju ovce domaćinima u dvorišta pa dobijaju glasove.“

Bez obzira na sve, Kusturica, opet uz pomoć lokalnih političara, sprema novi projekat u Bosni i Hercegovini. Upravo sa SDS-ovim zvaničnicima pregovara o gradnji etno-sela u opštini Sokolac.

Najavljena tužba i sukob sa lokalnim SDS-ovcima nisu sve što je obilježilo gradnju Andrićgrada. Teško je zaboraviti odnošenje kamena iz Trebinja i okoline i priče o rušenju nekih od najstarijih austrougarskih građevina kako bi se baš taj specifični hercegovački kamen ugradio u temelje Kusturičinog zdanja.
XS
SM
MD
LG