Dostupni linkovi

Da li Dačić sprema "alibi" za koaliciju sa naprednjacima


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Rezultat dvoipočasovnih razgovora lidera Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije je da će se razgovori o formiranju vlade nastaviti. Već u narednim danima bi, kako obećavaju Boris Tadić i Ivica Dačić, trebalo da se zna ko će činiti okosnicu buduće vlade, kao i ko će biti treći, odnosno četvrti partner.

Za sada je, kako kažu, postignuta saglasnost oko programa, principa i načela vlade koja treba da bude formirana, nacionalnih i socijalnih tema, kao i da će njeni činioci morati da te principe prihvate.

“Naravno da našu javnost zanima ko je treći partner, ko je četvrti partner… Ko je treći i ko je četvrti partner, saznaćete veoma brzo, razgovore vodimo svih ovih dana, sve vreme, vodićemo ih u narednih nekoliko dana i verujem da možemo doći veoma brzo do formiranja parlamentarne većine, tačnije, za nekoliko dana će se znati ko će činiti okosnicu buduće vlade i ja sam duboko uveren da tu vladu možemo da formiramo”, rekao je Tadić.

„U narednim danima će se obavljati svi drugi razgovori koji praktično prethode tom nekom činu pre sticanja svih uslova za formiranje vlade, a to su razgovori sa drugim političkim partijama i nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana nastaviti razgovor na ovom, najvišem nivou“, kaže Dačić

Više detalja nije bilo moguće saznati, jer je novinarima skrenuta pažnja da „nema potrebe” da se postavljaju pitanja. „Rekli smo vam sve što treba da vam kažemo. Nema potrebe da nam sada postavljate pitanja i da mi odgovaramo na ta pitanja, jer smo rekli sve što smo učinili u prethodnom periodu, što smo učinili danas i što ćemo činiti narednih dana“, rekao je Boris Tadić završavajući obraćanje.

Ivica Dačić je međutim ukazao da se mora imati u vidu i, kako se izrazio, “nova politička realnost, koja je nastala rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora”, na kojima je pobedio Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke. Ta izjava je data svega nekoliko sati nakon što je nagovestio da bi socijalisti mogli da razgovaraju i sa Nikolićevim naprednjacima, ukoliko pregovori sa DS-om propadnu.

Istovremeno se i upitao zašto bi podržavao vladu Borisa Tadića ako je i Tomislav Nikolić postao prihvatljiv za EU i SAD, dodavši da su Tadić i Nikolić "evrofanatici", a da je on veći nacionalista od obojice.

„Ako je nemoguće napraviti parlementarnu većinu ili ako postoji neki drugi problem u razgovorima sa DS-om, sigurno da će se onda pokrenuti razgovor i sa SNS-om. I sada će, znači, meni neko da prigovara da li je proevropski razgovarati sa Tomislavom Nikolićem, a njega telefonom zove Hilari Klinton , evropski komesar Štefan File mu dolazi na inauguraciju, a on ide sada u Brisel. Ja sam u izolaciji u odnosu na Tomislava Nikolića. Prema tome, pustite me više tih licemernih priča da od mene zavisi proevropski put Srbije. Pa kako od mene zavisi kada nije mene zvala Hilari Klinton, nego je zvala Tomislava Nikolića i možda Bo risa Tadića. Ispada da se pamte samo oni koji obavljaju određene visoke funkcije. Pa meni bi se onda više isplatilo da budem premijer u drugoj kombinaciji, nego da ovde podržavam nešto što kažu da je proevropsko, a drugoj strani i Evropaljani i Amerikanci odaju počast... Ovo je jedan lud svet“, rekao je Dačić pred razgovore sa demokratama.

Oštra igra

Podsetimo da je dan ranije poručio da socijalisti neće u vladu sa Liberalno demokratskom partijom bez još jednog partnera – Ujedinjenih regiona Srbije, koji su međutim neprihvatljivi demokratama. Miljenko Dereta, poslanik koalicije "Preokret" okupljenje oko LDP-a, smatra da su motivi Dačićevog zalaganja da buduću vladu čine barem četiri partnera, mnogo “dublji i ozbiljniji” od objašnjenja da bi se time dobila “stabilna vlada široke koalicije”.
Tomislav Nikolić i Boris Tadić
Tomislav Nikolić i Boris Tadić

„A to je da bi LDP, to jest Preokret, sasvim sigurno insistirali na jednom čvrstom i doslednom proevropskom putu koji podrazumeva i radikalnije promene ekonomske i socijalne politike i odnosa prema prošlosti, a sve to zajedno još uvek nije dovoljno komotna tema za socijaliste. Oni tu, kao što vidite, u poslednje vreme pokušavaju da pokriju širok prostor i da se ne udalje mnogo od prošlosti, a da opet i ne prekinu ono što su započeli. Tako da mislim da je ključni problem, koji svi imaju sa Preokretom, to što mi očekujemo i određenu efikasnost i brzinu sprovođenja reformi, a to izgleda nikome ne odgovara“, rekao je Dereta, poslanik Preokreta.

Izjave Ivice Dačića o “evropejstvu” Tomislava Nikolića i uslovljavanje koalicije još jednim partnerom, nameću pitanje da li je SPS na čijem je čelu, iz dana u dan zapravo sve bliži dogovoru sa naprednjacima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, poslednje Dačićeve izjave vidi upravo kao stvaranje “političkog alibija” da “prepliva na drugu obalu”. To međutim nije i neočekivano, jer je, prema mišljenju Stankovića, Dačić još iz pozicije vlasti vodio opozicionu kampanju i tako udvostručio svoj rejting na izborima.

„Nakon što Tadić nije uspeo na izborima, Dačić je shvatio da Tadićev politički autoriter za njega više ne figurira i da treba pronaći način na koji će sačuvati svoje političke pozicije koje su i dovele do udvostručavanja rejtinga na izborima. Pošto su i naprednjaci nakon Nikolićeve pobede odlučili da uđu u trku za mesto premijera, Dačić će verovatno sa njima razgovarati oko buduće vlade i sada u poslednjih nekoliko dana nastavlja sa pravljenjem gotovo savršenog političkog alibija time što vladu koju bi pravio sa DS-om uslovljava učešćem URS-a, pri čemu naravno zna da je URS za DS teško prihvatljiv zbog svega onoga što se dešavalo u prethodnoj vladi. Jednom rečju, Dačić igra jednu prilično oštru i u moralnom smislu prljavu, ali politički očekivanu igru sa DS-om i SNS-om, pokušavajući da maksimalno kapitalizuje svoje pozicije, a da istovremeno ostane privržen nekim vrednosnim i političkim stavovima svog biračkog tela. Utoliko i prebacuje teret evropejstva na Tadića i Nikolića, dok sebi rezerviše komotnu, politički neodgovornu, ali još uvek profitabilnu poziciju srpskog nacionaliste“, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
XS
SM
MD
LG