Dostupni linkovi

Kako Dodik kroji srpsku vladu


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Ukoliko Milorad Dodik kaže da ne može, onda bi moglo da i ne bude nove Vlade Srbije. I to one na čijem bi čelu bio Boris Tadić, a koju bi formirao sa socijalistima Ivice Dačića i liberalima Čedomira Jovanovića. Kandidat za premijera Tadić komentariše da su se lični sporovi preneli na političku ravan, liberali to odbacuju, a socijalisti zaključuju da bez konsenzusa o pitanju Kosova i Republike Srpske ni oni neće podržati Vladu.

Tvrdi da su pregovarači “vrlo blizu formiranja parlamentarne većine”, one koja bi, uprkos tome što naprednjaci predsednika države Tomislava Nikolića imaju najveći broj poslanika, mogla da formira novu Vladu. Međutim, kandidat demokrata za mandatara Boris Tadić, za sada, ne može da ponudi rešenje koje bi pomoglo da se prevaziđe ono što se nametnulo kao ključni problem. Dakle, kako pomiriti Jovanovića i Dodika:

“Gospodin Dodik koji je moj višegodišnji prijatelj nema nadležnosti za formiranje Vlade Republike Srbije kao što ni ja nemam nadležnosti za formiranje Vlade u Republici Srpskoj”, umiruje Tadić, a zatim dodaje:

“Što se tiče stava gospodina Čedomira Jovanovića i gospodina Dodika mislim da je to komunikacija koja je necelishodna, koja nije korisna u ovom trenutku, da je ona izašla iz sfere političkog dijaloga i da je prešla na lični nivo. To opet nije korisno. Ja sam vodio razgovore i sa gospodinom Dodikom i sa gospodinom Jovanovićem ne samo prethodnih dana, nego i prethodnih godina na tu temu. Nisam imao slaganje sa gospodinom Jovanovićem u vezi sa Republikom Srpskom i po pitanju Kosova i Metohije. To je našoj javnosti dobro poznata činjenica. Ali istovremeno smatram potpuno izlišnim da ta lična komponenta u politici se umeša onda kada je veoma važno pronaći rešenje”.

Može li se ličnim sporom nazvati ono što je očigledno sukob dva potpuno surotna pogleda na devedesete, odgovornost za zločine i počinjeni genocid, prirodu rata vođenog u bivšoj Jugoslaviji. U Liberalno demokratskoj partiji odgovaraju da nema reči o bilo kakvom ličnom neslaganju, već sudaru nepomirljivog.

“Mislim da je zapravo reč o tome da se Dodik meša u poslove susedne države. Da njemu odgovara više vlada koju bi on izabrao nego ona koju bi izabrao narod u Srbiji. Ako je to problem, a jeste, onda ga svoditi na privatno je sasvim neumesno. Dodik i Jovanović su dva političara sa dve potpuno različite politike i shvatanja života na ovim prostorima. To jeste nepomirljivo. Takođe, mislim da je Dodik taj koji je menjao svoje stavove od pre nekoliko godina do ovih sada, u njegove razloge neću ni da ulazim”, izjavio je funkcioner LDP-a Nenad Prokić.

Rasprava između Jovanovića i Dodika kulminirala je na sučeljavanju organizovanom februara ove godine.

(VIDEO: Duel Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika)
Duel Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00


U korist Dačićevoj kombinatorici

Jovanović je i danas jedan od retkih glasova u vlasti i opoziciji koji insistira na odgovornosti za ratove i zločine počinjene u srpsko ime. Tako daleko u suštinskoj analizi pogubne uloge koju je po Balkan odigrala Srbija u vreme Miloševića bivši predsednik Tadić, iako je dva puta bio u Srebrenici, a još se izvinio za zlodela, nije otišao. Stoga i izjave ove vrste danas zvuče tek kao ispunjavanje forme:
Čedomir Jovanović na glasanju
Čedomir Jovanović na glasanju

“Ne verujem da je uošte moguće da danas u Srbiji bude formirana vlada koja će dovoditi u pitanje Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum”. Tadić još insistira: “Ne postoji mogućnost da uopšte bude formirana parlamentarna većina koja će imati bilo kakve razlike u odnosu na kosovsku politiku”.

Kosovo i Republika Srpska izbili su tako u pravi plan pregovora o novoj Vladi, iako su te dve teme zapravo tokom kampanje pred izbore održane 6. maja bile u potpunoj senci. Na tome se više nego samom Dodiku, može zahvaliti lideru socijalista Ivici Dačiću.

“Pitanje odnosa prema Republici Srpskoj za mene je veoma bitno”, rekao je za vikend tokom posete Banja Luci. Neki dan kasnije u Beogradu je pojasnio: “Nikakve parlamentarne većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja, a to je odnos prema Kosovu i Metohiji i odnos prema Republici Srpskoj”.

Jasno je, ovakve packe upućene su Čedomiru Jovanoviću u čijoj partiji veruju da u središtu spora nije Dodik, zbog čega Nenad Prokić podvlači:

“Zapravo krivica je u SPS-u. Ni u Tadiću, ni u Dodiku, ni u Jovanoviću, nego u SPS-u koji na neki način tvrdi pazar. Da dobiju što više ministarstava”.

Jovanovića Liberalna partija ili Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića mogu biti ta snaga koja će Tadiću dati potrebne glasove i ustoličiti ga na mestu premijera. Ako se odluči za Jovanovića najmanje što bi ovaj mogao da učini kako bi razrešio poziciju u koju je potencijalne vladajuće saveznike doveo Dodik, bilo bi da mu se izvini. Jovanović na tako nešto, za sada, nije pokazao spremnost, ali sudeći po onome što je Dodik rekao tabloidu “Kurir” ne bi ni vredelo:

“Ne. On je karakterno loš. On bi se meni, kao, izvinio, a onda po sastancima u Evropi lajao protiv RS. Kakvo izvinjavanje?! Ne prihvatam!“

Preciznije Dodik još preti blokadom odnosa Banja Luke sa Beogradom u slučaju da LDP uđe u Vladu, poručuje Jovanoviću da “uživa u ćevapima i bureku” u Sarajevu, pa zaključuje:

“Njegova politička opcija je legitimna, ali za saradnju to nije dovoljno. Diskvalifikovao se u svakom pogledu kad se osilio da kaže da je RS genocidna tvorevina. Ta Srbija koju predstavlja Čeda u bilo kom smislu za nas je neprihvatljiva. Opasno je da on bude ministar, kakav je lajav. On bi na svim skupovima pričao loše o RS i nesumnjivo pravio veliku štetu“.

Moglo bi zvučati neobično to što predsednik jednog od entiteta susedne države ovim nedvosmisleno utiče na uspostavljanje vlasti u drugoj državi, ali je zapravo prirodno. Naime, ni Srbija proteklih godina nije zazirala od uticanja na Dodika, time i na prilike u Bosni i Hercegovini, što možda i njemu ostavlja prostora da čini isto, ali sada u Srbiji.

Po onome što danas imamo kao stanje stvari, moglo bi se dogoditi da njegov uticaj u formiranju nove Vlade bude presudan, te da ide u korist u ključnoj opciji od koje zavisi svaka dalja politička kombinatorika. Podseća na to komentator “Politike” Boško Jakšić.

“Ukoliko je Ivica Dačić spreman da Dodika iskoristi kao povod za zaokrete u svojim koalicionim pregovorima ili za pojačavanje argumenata u formiranju koalicije. Drugim rečima, ako je Milorad Dodik dao šlagvort Ivici Dačiću da iskoristi priliku i da ponovi da upravo zbor Republike Srpske neće sa LDP-om, pa da pređe na pregovore sa napradnjacima. Ili da, sa druge strane, pojača svoje argumente ukoliko ostane u pregovorima sa DS-om. U svakom slučaju mislim da je tu sve ovo što se dogodilo pre svega koristi kombinatorici Ivice Dačića a da je Milorad Dodik ovog puta bio upotrebljen za tu kombinatoriku. Prema tome ovo nije bilo nešto što će koristiti ili odmoći predsedniku Republike Srpske, nego je pre svega bilo u funkciji koristi lidera socijalista i njegove koalicije”, ocenjuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG