Dostupni linkovi

Nikolićeva pobeda podigla cenu Dačiću


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Nedugo nakon što su, neposredno po objavljivanju rezultata predsedničkih izbora, i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i njegova koleginica Slavica Đukić Dejanović izjavili da prethodni dogovor sa Demokratskom strankom o formiranju buduće vlade neće promeniti Nikolićeva pobeda, Dačić će u izjavi za lokalne medije reći da će od sada na političkoj sve biti komplikovanije.

"To znači da mandatara postavlja predsednik i pitanje je kome će dati mandat. Svakako sve će biti komplikovanije", precizirao je Dačić

Nakon parlamentarnih i prvog kruga predsedničkih izbora 6. maja, koalicija Socijalistička partija Srbije – Partija udruženih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija postigla je dogovor sa koalicijom "Izbori za bolji život" čiji je stožer Demokratska stranka, da nakon završetka predsedničkih izbora počnu razgovore o formiranju zajedničke vlade.

Dačićeva izjava da se posle Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima situacija komplikuje nameće, međutim, pitanje da li će lider socijalista ostati veran dogovoru sa Demokratskom strankom ili će se ući u savez sa Nikolićevim naprednjacima.

Na to pitanje, procenjuju i političari i analitičari, nećemo baš brzo dobiti odgovor, o čemu svedoče i reči Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske partije Srbje, da se pregovori o formiranju vlade mogu odužiti zbog novih okolnosti koje je donela Nikolićeva pobeda.

Iz Partije udruženih penzionera i Jedinstvene Srbije, Dačićevih partnera u izbornoj koaliciji, stižu, doduše, uveravanja da ta koalicija ostaje verna prethodnom dogovoru sa Demokratskom strankom.

U Demokratskoj stranci, međutim, izjavljuju da razgovori o formiranju vlade tek slede i da je zbog novonastalih okolnosti za sada nemoguće dati bilo kakvu procenu.

Rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja Skupštine Srbije, tako da bi prema ovakvim očekivanjima Srbija vladu mogla dobiti tek početkom septembra.

Moguća i trojna koalicija

U pobedničkom raspoloženju nakon predsedničke pobede, Tomislav Nikolić je rekao da će njegova stranačka koleginica Jorgovanka Tabaković biti novi premijer Srbije.

To, međutim, nisu spremni da uzmu zdravo za gotovo mnogi poznavaoci srpske političke scene.

Slavlje u Beogradu zbog pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima
Slavlje u Beogradu zbog pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima
Srpska napredna stranka naprosto ima mnogo manji koalicioni potencijal za formiranje vlade. Ona ne može lako u koaliciju sa Koštuničinom Demokratskom strankom Srbije s obzirom da je to izrazito antievropska stranka, ocenjuje politički analitičar Vladimir Goati, ali dodaje da čak i kad bi se lider socijalista predomislio i prišao naprednjacima, to Srpskoj naprednoj stranci ne bi pomoglo da formira vladu jer sama Dačićeva stranka, bez partnera iz izborne koalicije, koji decidno podržavaju dogovor sa demokratama, ne bi donela dovoljno glasova za formiranje vlade.

Dragan Marković Palma je podržao Tadića, slično je uradila i Partija udruženih penzionera Srbije gospodina Jovana Krkobabića, čime su pokazali da posle završenih parlamentarnih izbora nemaju više nikakve obaveze prema svom izbornom partneru – Socijalističkoj partiji Srbije, niti ova prema njima. U tom smislu, ne verujem da će se išta promeniti na koalicionom planu. Da li će Dačić sam, nakon što je od antievropejca postao evropejac, ponovo postati saradnik Srpske napredne stranke? Ja u to ne verujem, ali ovo je racionalna analiza, a političari nisu uvek racionalni ljudi i često donose odluke koje ne možemo da predvidimo“, ocenjuje Goati.

Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka ocenjuje za ovdašnje medije da je Nikolićevom pobedom dodatno skočila cena Ivici Dačiću. U tom smislu procenjuje da nije za odbacivanje ni sledeći scenario.

„Moguće je čak, ukoliko bude postignut neki prethodni dogovor, da Tomislav Nikolić odmah ponudi Ivici Dačiću mandat za formiranje vlade. U tom smislu mislim da je cena Ivici Dačiću skočila ovom novonastalom situacijom i da on može čak i da traži premijersko mesto. Druga je stvar da li će ga dobiti“, kaže Cvetićanin.

Nosovosadski politički ekspert Jovan Komšić prognozira da bi, ako ni naprednjaci ni demokrate ne dođu do parlamentarne većine, lako mogao biti trasiran put trojnoj koaliciji koja bi se sastojala od naprednjaka, socijalista i demokrata i tu verovatnoću ovako obrazlaže:

“Priroda zadataka koju podrazumeva budući period vlade, odnosno, predsednika, a to su političke, institucionalne reforme, to je i reforma ustava, upućuje na neophodnost dvotrećinske većine u parlamentu, koja, opet, nalaže potrebu da u vladi budu i socijalisti. Dakle, po mom sudu, najverovatnija je koalicija naprednjaka, demokrata i socijalista, a na vladu ćemo čekati verovatno do jeseni".

Ovo nije usamljeno očekivanje da bi moglo doći do koalicije između demokrata i naprednjaka, sa kojima, doduše, naš prethodni sagovornik vidi i socijaliste.

Među posmatračima srpske političke scene ima, međutim, i onih koji ocenjuju da će vlada, ko god je formira, biti nestabilna i da bi brzo moglo doći do prevremenih izbora.
XS
SM
MD
LG