Dostupni linkovi

Džonson i Korbin se sukobili oko Brexita u predizbornoj debati


Džeremi Korbin i Boris Džonson tokom debate na BBC-u
Džeremi Korbin i Boris Džonson tokom debate na BBC-u

Britanski premijer i šef Konzervativaca Boris Džonson i vodja Laburista Džeremi Korbin sukobili su se oko Brexita u poslednjoj televizijskoj debati uoči izbora u četvrtak, 12. decembra.

Tokom debate na Bi-Bi-Siju (BBC) koja je prenošena uživo, Korbin je u petak uveče rekao da će laburisti okončati Brexit tako što će dogovoriti novi sporazum koji će biti ponovo podnet javnosti na izjašnjavanje na referendumu, uz opciju za ostanak u EU.

Džonson je rekao da je on izdejstvovao "divan sporazum" i da će ga koristiti da izvede Veliku Britaniju iz EU 31. januara. Među drugim temama o kojima su razgovarali su nacionalna zdravstvena služba (NHS), bezbednost i Severna Irska.

Ocena gledalaca posle debate bila je da je Džonson bio ubedljiviji.

Boris Džonson ostaje na vrhu anketa, sa oko deset procentnih poena prednosti za prevremene izbore od 12. decembra, sazvane da se zemlja izvuče iz političkog zastoja koji je usledio posle referenduma o Brexitu 2016. godine.

On ipak ostaje vođa koji deli zemlju i dalje podeljenu oko Brexita.

Naspram njega Korbin nastavlja levičarsku kampanju, obećavajući nacionalizacije i investicije u javne službe, da bi se okrenula strana deceniji štednje pod konzervativcima.

Korbin je juče izneo poverljiv vladin dokument koji prema njemu dokazuje da premijer krije od Britanaca prave ekonomske implikacije sporazuma o razlazu sa EU. Taj izveštaj dokazuje da će biti "štetne" carinske kontrole izmedju Severne Irske i Velike Britanije posle Brexita, suprotno onome što tvrdi Boris Džonson. Džonson tvrdi da neće biti granice izmedju dve teritorije podeljene Irskim morem.

Džonson je odbacio ove Korbinove tvrdnje kao "apsurdne" i rekao da sporazum koji je on postigao ne predviđa kontrole za robu.

Za Džonsona je sprovođenje Brexita u središtu njegove kampanje. Ukoliko pobedi on će taj sporazum podneti Parlamentu na glasanje da bi Britanija mogla da izadje iz EU 31. januara, što je najnoviji rok posle tri odlaganja.

Korbin, koji je jako kritikovan zbog neodlučnosti oko Brexita je obećao da će ispregovarati novi sporazum sa Briselom i podneti ga na odobrenje na referendumu.

XS
SM
MD
LG