Dostupni linkovi

Ponovo postavljena spomen ploča Ćuruviji


Vraćanje Spomen ploče, Foto: Vesna Anđić
Vraćanje Spomen ploče, Foto: Vesna Anđić
Nova spomen- ploča Slavku Ćuruviji na mestu gde je pre izvesnog vreman ukradena, postvaljena je ponovo. Lopovi još nisu uhvaćeni, a policija kaže da se na tom slučaju i dalje radi. Svi očekuju da će pored ovog vandalsko čina, biti rasvetljeno i Ćuruvijino ubistvo.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo je postavilo novu spomen-ploču novinaru Slavku Ćuruviji u Beogradu, na mestu gde je ubijen 1999. godine.

Ovo obeležje ukradeno je iz Svtogorke ulice gde je bilo postavljeno, pre tačno mesec dana 5. oktobra, a počinioci još nisu pronađeni.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže da je krađa spomen-ploče Slavku Ćuruviji, pokušaj da se on još jedamput ubije.

Ona je istakla da je NUNS zbog toga postavio još jednu, dodatnu, ploču ispod postojeće na kojoj stoji da su vandali 5.oktobra 2009. godine ukrali ploču Slavka Ćuruvije:

“Mi smo sad dodali jednu ploču na kojoj piše da su vandali u zoru 5. oktobra ukrali ploču Slavka Ćuruvije, a 5. novembra NUNS postavlja novu ploču. Pustili mesec dana da se moguća ploča nađe, iako smo od prvog dana znali da se ona neće naći, jer oni koji su je skinuli su to i uradili baš tog dana kako bi nama poslali poruku. Evo, sada mi njima šalejmo poruku u kojoj kažemo da su oni ostaci zločinačkog i monstruoznog režima Slobodana Miloševića i da njihovi bolesni umovi ne mogu nas da pobede. Pri tom, ako oni ponovo skinu ploču, mi ćemo je ponovo postaviti.”


Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je RSE da je teško komentarisati u kojoj se fazi nalazi sluča Slavka Ćuruvije, jer je, kako je rekao, čitava slučaj u Tužilaštvu:

“Mi sada postupamo isključivo po nalogu Tužilaštva i verujte da je i nama i Tužilaštvu stalo da se taj predmet što pre okonča do kraja i policija bi bila mnogo mirnija kada bi se taj slučaj rešio.”


UMEŠAN RADNIK DRŽAVNE BEZBEDNOSTI


Slavko Ćuruvija
Na pitanje: da li će lopovi koji su pre mesec dana ukrali ploču biti uhvaćeni, Veljović kaže:

“Ja bih bio srećan. Očekujem, jer policija uvek mora da očekuje i da traga, a kada će biti to je vrlo teško reći.”


Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, nekadašnji lider opozicije i bliski prijatelj Slavka Ćuruvije, rekao je da postoje ozbiljne indicije da je jedan radnik Državne bezbednosti odvezao ubicu sa mesta zločina:

“Postoje više nego ozbiljne indicija, a to vam govorim i kao pravnik, da je čovek koji se zove Ratko Romić odvezao ubicu. Pitanje je: zašto je na slobodi? Pitanje je: zašto štampa svaki dan ne postavlja ovo pitanje?”


Podsetimo, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj ulici gde je stanovao. Sa njim je u tom trenutku bila i njegova nevenčana supruga Branka Prpa koju su napadači udarcem u glavu onesvestili.

Ona za RSE kaže da je rešavanje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije pitanje političke volje, ali i da veruje da će počinioci bitu uhvaćeni i procesuirani:

“Ako je 5. oktobra ove godine, manifestno, ritualno skinuta spomen-poča Slavku Ćuruviji sa mesta gde je on ubijen – to je politička poruka. Ako je spomen-poča skinuta u vreme demokratije,a postavljena je u vreme Miloševićevog režima, pa se u to vreme niko nije usuđivao da je skine, a sada može, to, zapravo, govori o jednom širem kontekstu u kojem se čitava ova priča odvija.”


Međunarodne organizacije i strane dipolomate podsećaju da se nerešena ubistva novinara moraju što pre rešiti, jer je to loša poruka svima koji veruju da se Srbija kreće putem demokratije.

Jedana od tih diplomata je i Dragana Nikolić-Solom, šefica medijskog odelenja u OEBS-a u Srbiji.

Ona za RSE kaže da je svako ubistvo novinara, zapravo, ućutkivanja onih čiji je posao monitoring rada političara:

“Svaka poruka gde se ovakve stvari dešavaju, gde se skidaju spomen obeležja ubijenim novinarima, je poruka celoj novinarskoj branši da zaćuti, a to je jako loše. Mogu da najavim da će početkom decembra u organizaciji OEBS-a u Beogradu boraviti delegacija Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijska organizacija jugo-istočne Evrope (SEEMO), koje će, između ostalog, ponovo podsetiti vlasti u Srbiji na nerešena ubistva novinara.”
XS
SM
MD
LG