Dostupni linkovi

CNN suspendovao Chris Cuomoa zbog pomaganja bratu optuženom za seksualni prekršaj


Lijevo: Andrew Cuomo, bivši guverner New Yorka, desno: Chris Cuomo voditelj jedne od najgledanijih emisija na CNN-u
Lijevo: Andrew Cuomo, bivši guverner New Yorka, desno: Chris Cuomo voditelj jedne od najgledanijih emisija na CNN-u

Chris Cuomo, jedan od voditelja američkog CNN-a, suspendovan je zbog pomaganja u odbrani brata, bivšeg guvernera New Yorka Andrewa Cuoma, koji je optužen za seksualno uznemiravanje.

Kako su iz CNN-a naveli suspenzija je uslijedila nakon što su u ponedeljak 29. novembra objavljeni novi sudski dokumenti koji pokazuju "neprikladnu prirodu njegovog odnosa sa pomoćnicima njegovog brata."

"Ovi dokumenti ukazuju na veći nivo uključenosti u napore svog brata, no što smo ranije znali. Kao rezultat toga, suspendovali smo Chrisa na neodređeno vrijeme, do daljnje procjene", naveli su iz CNN-a.

Andrew Cuomo je bio primoran da se u avgustu ove godine povuče sa mjesta guvernera nakon višestrukih optužbi za seksualno nedolično ponašanje, što on negira.

Chris Cuomo koji vodi najgledaniju CNN-ovu informativnu emisiju "Cuomo Prime Time" priznao je u maju da je prekršio neka pravila kompanije savjetujući brata kako da se nosi sa optužbama iz perspektive odnosa sa javnošću. Također je obećao da o slučaju neće izvještavati u javnosti.

Iz CNN-a su naveli da su u to vrijeme "cijenili jedinstvenu poziciju u kojoj se on nalazio i da su razumjeli potrebu da stavi porodicu na prvo mjesto, a posao na drugo", ali su rekli da novi dokumenti "pokreću nova pitanja".

Dokumenti koje je objavila državna tužiteljica New Yorka Letitia James pokazali su tekstualne i druge poruke u kojima je Cuomo pokušao da koristi vlastite izvore u medijima kako bi saznao informacije o slučaju i ženama koje su u njega uključene.

U dokumentima se navode poruke između Chrisa Cuoma i Melisse DeRosa tadašnje pomoćnice guvernera Cuoma, koje sugerišu da je bio uključen u izradu odbrane od tužbi za seksualno nedolično ponašanje. Poruke su također otkrile da je Cuomo pokušavao iskoristiti svoje veze u medijima kako bi pomogao u pripremi tima tadašnjeg guvernera.

Krivična prijava kojom se Andrew Cuomo tereti za seksualni prekršaj podnesena je 29. oktobra sudu u New Yorku.

U posljednjem javnom obraćanju, kao guverner New Yorka, Andrew Cuomo požalio se na “nepravednost državne istrage”, koja je zaključila da je seksualno uznemiravao žene koje su radile za njega.

Nakon što su dvije žene javno istupile sa izvještajima o uznemiravanju, Cuomo je u martu proslijedio pritužbe generalnoj tužiteljici New Yorka Letitiji James, kako zakon i nalaže. Ona je potom angažovala dva advokata da provedu istragu.

Petomjesečna istraga pokazala je da je Cuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući "klimu straha" u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljica nakon istrage.

Nakon izvještaja Cuomo je negirao optužbe i odbijao pozive da podnese ostavku. No, kako je postojala mogućnost opoziva od strane državnih zastupnika, Cuomo je u avgustu dao ostavku.

Izvor: Reuters, CNN
XS
SM
MD
LG