Dostupni linkovi

Reuters: Bivši guverner New Yorka Cuomo optužen za seksualni prijestup


Bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo
Bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo

Krivična prijava kojom se bivši guverner New Yorka Andrew Cuomo tereti za seksualni prijestup podnesena je u četvrtak sudu u Albanyiju, glavnom gradu države, što je prva optužba proizašla iz skandala zbog nedoličnog ponašanja koja je dovela do njegove ostavke, javlja Novinska agencija Reuters u petak, 29. oktobra.

Podnesak iz ureda šerifa okruga Albany, u kojem se Cuomo optužuje da je pipao ženu ispod njene bluze, potvrdio je glasnogovornik državnog suda u New Yorku Lucian Chalfen u izjavi poslanoj e-poštom u kojoj se navodni prekršaj pominje kao "seksualni zločin".

Cuomo, 63, koji je podnio ostavku prije dva mjeseca pod rastućim pozivima za njegovo zbacivanje od istaknutih kolega demokrata, uključujući predsjednika Joea Bidena, pojavit će se pred sudom 17. novembra, objavile su novine Union Albany Times.

Cuomov advokat Rita Glavin rekla je u izjavi lokalnim medijima da je on nevin i dovela u pitanje kako je šerif Craig Apple vodio slučaj.

"Ovo nije profesionalno sprovođenje zakona, ovo je politika", rekla je ona

U posljednjem javnom obraćanju kao guverner New Yorka Andrew Cuomo požalio se na, kako je rekao, “nepravednost državne istrage” koja je zaključila da je seksualno uznemiravao žene koje su radile za njega.

Nakon što su dvije žene javno istupile sa izvještajima o uznemiravanju, Cuomo je u martu proslijedio pritužbe generalnoj tužiteljici New Yorka Letitiji James, kako zakon i nalaže. Ona je potom angažovala dva advokata da provedu istragu.


Petomjesečna istraga pokazala je da je Cuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući "klimu straha" u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljica nakon istrage.

Nakon izvještaja Cuomo je odlučno negirao optužbe i odbijao pozive da podnese ostavku. No, kako je postojala mogućnost opoziva od strane državnih zastupnika, 10. avgusta je najavio da daje ostavku i da će odstupiti dvije sedmice kasnije.

XS
SM
MD
LG