Dostupni linkovi

Cuomo u posljednjem obraćanju kao guverner: ‘Nefer i nepravedno’


Andrew Cuomo
Andrew Cuomo

U posljednjem javnom obraćanju kao guverner New Yorka Andrew Cuomo požalio se na, kako je rekao “nepravednost državne istrage” koja je zaključila da je seksualno uznemiravao žene koje su radile za njega.

Nakon što su dvije žene javno istupile sa izvještajima o uznemiravanju, Cuomo je u martu proslijedio pritužbe generalnoj tužiteljici New Yorka Letitiji James, kako zakon i nalaže. Ona je potom angažovala dva advokata da spovedu istragu.

Petomjesečna istraga pokazala je da je Cuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući "klimu straha" u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljica nakon istrage.

“Znate me: ja sam borac, i moj instinkt je da se borim protiv ovoga, jer je, prema meni, nefer i nepravedno,” rekao je Cuomo u ranije snimljenom govoru koji je emitovan u ponedjeljak. Ali, kako je rekao, odlučio je da to ne učini, jer “produžavanje ove situacije može uzrokovati samo paralizu vlade.”

Nakon izvještaja Cuomo je odlučno negirao optužbe i odbijao pozive da podnese ostavku. No, kako je postojala mogućnost opoziva od strane državnih zastupnika, Cuomo je 10. avgusta najavio da daje ostavku i da će odstupiti dvije sedmice kasnije.

Njegova najstarija pomoćnica Melisa DeRosa rekla je u izjavi da Cuomo nema “interesa da se ponovo kandiduje”.

Cuomo, sin Marija Cuoma koji je bio guverner New Yorka tri puta, prvi put je izabran 2010. godine.

U svom 15-minutnom obraćanju Cuomo je rekao da su neki od njegovih najponosnijih momenata u kancelariji uključivali potpisivanje zakona o istospolnim brakovima i zakona o minimalnoj plati od 15 dolara.

“Nismo uspjeli uraditi sve što smo željeli, pa čak ni sve što je trebalo da uradimo, i nismo uvijek uspjeli da uradimo ispravno,” rekao je Cuomo. “Ali želim da znate, od srca, svaki dan sam se maksimalno trudio.”

Najmanje pet državnih tužilaca zatražilo je informacije od James u čijem je izvještaju zaključeno da je Cuomo prekršio savezne i državne zakone ljubeći, dodirujući ili neprimjerno komentarišući barem 11 žena.

U nekim slučajevima, Cuomo je izrazio žaljenje zato što je činio mlade žene da se osjećaju neugodno, pripisujući to generacijskim razlikama i talijansko-američkom odgoju. Porekao je krivične radnje.

Njega će zamijeniti Kathy Hochul koja će postati prva žena na čelu New Yorka. Obećala je da će promijeniti stil, rekavši da je niko neće optužiti, da, kao što je tužilac optužio Cuoma, za stvaranje “lošeg radnog okruženja.”

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG