Dostupni linkovi

Neukusno o zdravlju Angele Merkel u Skupštini Crne Gore


O zdravlju njemačke kancelarke Angele Merkel (na fotografiji) raspravljano je u crnogorskom parlamentu
O zdravlju njemačke kancelarke Angele Merkel (na fotografiji) raspravljano je u crnogorskom parlamentu

Od ocjena da je u pitanju diplomatski skandal do konstatacija da se radi o najblaže rečeno neumjesnom i nespretno sročenom političkom stavu. Tako se u javnosti komentariše to što je u crnogorskom parlamentu raspravljano da li je zdravlje njemačke kancelarke Angele Merkel ozbiljno narušeno, te kako bi to moglo da utiče na budućnost EU i evropske integracije država Balkana.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u ponedjeljak na adresu Ambasade Njemačke u Podgorici uputila dopis u kojem smo tražili komentar na istup poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Divanovića, koji je tokom skupštinske debate u jednom dijelu svog izlaganja govorio o zdravstvenom stanju njemačke kancelarke Angele Merkel. I pored ponovljenog zahtjeva, odgovor iz njemačke ambasade do ovoga trenutka nijesmo dobili.

Podsjetimo, 26. jula tokom diskusije o evropskim integracijama najzapaženiju ulogu imao je poslanik Divanović koji je govoreći o evropskim liderima, pomenuo i njemačku kancelarku:

"Ne treba da podsjećamo nikoga na sve učestalije drhtavice Angele Merkel, koje bi danas bile nešto poput veltšmerca (svjetska bol), ali sumnjam da će izazvati danas neku empatiju. Cilj je da se Merkel predstavi kao čelični vođa i kao glavni pokrovitelj i bankar EU“, rekao je poslanik DPS-a Nikola Divanović.

Na ovu izjavu Divanovića reagovala je poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

Nekorektno upoređivanje: Branka Bošnjak
Nekorektno upoređivanje: Branka Bošnjak

"Vrlo je nekorektno upoređivati drhtanje Angele Merkel kao drhtanje Evrope, odnosno Njemačke. Znam da ste vi uvrijeđeni zbog toga što vašeg predsjednika partije (Mila Đukanovića) ona dugo nije htjela da primi i kad ga je primila zadnji put, izdala mu je određene zadatke“, kazala je Bošnjak.

Simboliku Divanovića pokušala je da odbrani njegova partijska koleginica Aleksandra Vuković.

"Ona zebe, drhti šta će biti budućnost ovako koncipirane Evrope i EU”, kazala je Vuković.

Simbolika ili možda prije neuspjela metafora, kako god, od riječi poslanika Divanovića nije se ogradila ni njegova DPS niti je na njih opomenom reagovao predsjednik parlamenta.

Iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) su u saopštenju za javnost ocijenili da su izjave o zdravstvenom stanju Angele Merkel svojevrstan diplomatski skandal, ne toliko zbog Divanovića koji se, kako naglašavaju, nevješto preigrao u pokušaju da bude pametan, već zbog odbijanja DPS-a da se distancira ili izvini zbog izrečenog.

Politički analitičar Segej Sekulović za RSE kaže da je komentarisanje zdravstvenog stanja njemačke kancelarke i dovođenje toga u vezu sa potresima unutar EU, neumjesno ali moguće i da ukazuje na rastući euroskepticizam u vladajućoj partiji.

“Mislim da je ta vrsta metafore najblaže rečeno neumjesna. No, sa druge strane za mene ne bi bilo začuđujuće, a ni posebno sporno da se i u okviru DPS-a javljaju euroskeptični glasovi, ali onda neka budu otvoreni i jasni, ako je to bila poenta Divanovićeve diskusije. Sa treće strane, vjerujem da je danak uzelo i neiskustvo mladog poslanika i nadam se da će poslanik Divanović ubuduće mnogo više voditi računa o svom izlaganju i biti mnogo bolje pripremljen”, ističe Sekulović.

Crnogorski parlament, ilustrativna fotografija
Crnogorski parlament, ilustrativna fotografija

O ćutanju vladajuće DPS-a na Divanovićeve opservacije o Merkelinom zdravstvenom stanju, kao i na to što je izostala reakcija predsjedavajućeg parlamenta, Sekulović kaže da je možda posrijedi nerazumijevanje:

“Ja nijesam siguran da su ga oni najbolje razumjeli, jer iz takve vrste metafore koja je negdje i u toj logičkoj ravni malo kontradiktorna, teško je izvući zaključak šta se zapravo htjelo reći. U svakom slučaju, poslanik ima pravo da govori manje više što god želi u nekim razumnim granicama pa tako i gospodin Divanović ima pravo na svoj politički stav, ma kako on nespretno bio sročen.”

Inače, kako je u tekstu o političkoj karijeri njemačke kancelarke i spekulacijama o njenom zdravlju objavio britanski BBC, većina medija u Njemačkoj kao i gotovo dvije trećine njemačkih građana, smatraju da Merkel nije dužna da pruži bilo koju informaciju o svom zdravlju.

Sama Merkel je više puta ponovila da je dobro, da je sposobna da nastavi sve aktivnosti i da nema razloga za brigu, a priča o njenom navodno narušenom zdravlju počela je nakon što su mediji zabilježili podrhtavanje njenog tijela tokom nekoliko zvaničnih sastanaka.

Angela Merkel je u julu napunila 65. godina, a uprkos spekulacijama o njenom zdravlju saopštila je kako namjerava da ostane na mjestu njemačke kancelarke do kraja mandata 2021. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG