Dostupni linkovi

Merkel: Pomoć Crnoj Gori za borbu protiv korupcije


Prva zvanična posjeta Njemačkoj: Duško Marković i Angela Merkel
Prva zvanična posjeta Njemačkoj: Duško Marković i Angela Merkel

Savezna Republika Njemačka je ponudila svu moguću pomoć Crnoj Gori za sprovođenje principa vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštili su njemačka kancelarka Angela Merkel i crnogorski premijer Duško Marković nakon sastanka u Berlinu.

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a ne samo Crna Gora, za Njemačku je važno da su završeni svi bilateralni konflikti na Balkanu čime se otvara mogućnost saradnje u okviru Evropske unije i nema promjena granica na Balkanu – saopštila je kancelarka Angela Merkel nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem kome je ova prva zvanična posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj.

Kancelarka Merkel je saopštila da postoji jasna evropska perspektiva Crne Gore, što zavisi od ispunjavanja uslova za članstvo u Uniji.

„Razgovarali smo o nekim tačkama koje je još potrebno obaviti u Crnoj Gori, to su teme vladavine prava i korupcija. Ponudili smo svu moguću pomoć kada je riječ o sprovođenju vladavine prava i borbe protiv korupcije. Gdje god možemo, mi ćemo to učiniti“, rekla je Merkel.

Premijer Duško Marković je saopštio da je Crna Gora spremna da primjenjuje i poštuje pravila i standarde razvoja demokratije i političkog sistama.

„U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku, a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jačamo institucije i dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu“, rekao je Marković, navodeći da je dodatni iskorak traženje ekspertske pomoći za te oblasti od kancelarke Merkel:

„Dobili smo tu podršku danas i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati savjetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je Marković naglašavajući da Crna Gora želi da gradi snažno političko i ekonomsko partnerstvo sa Njemčkom.

Građani Crne Gore o članstvu u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Kako je saopšteno, Marković i Merkel su razgovarali i o migraciji, odnosno o boljoj zaštiti spoljnih granica.

Ovo je, podsjetimo drugi poziv, u posljednjih desetak godina, jednom crnogorskom premijeru da zvanično posjeti Saveznu Republiku Njemačku. Prethodno je u zvaničnoj posjeti na poziv kancelarke Merkel bio nekadašnji premijer Igor Lukšić.

Diplomatski odnosi Njemačke, jedne od predvodnica Evropske unije i Crne Gore, koja je više od šest godina u procesu pristupanja, karakteriše puna podrška Njemačke Crnoj Gori. Specifičnost je što su dosadašnji njemački ambasadori, osim snažne podrške integrativnim procesima često iznosili kritike vezane za izostanak vladavine prava u Crnoj Gori, probleme u oblasti slobode medija i ekologije.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocjenjuje da Njemačka ima konzistentnu politiku prema Crnoj Gori:

„Gotovo svi njemački ambasadori su direktno prenosili jasnu i konzistentnu politiku prema Crnoj Gori. Radi se krajnje prijateljskom stavu države kojoj jeste stalo da Crna Gora postane država funkcionalne, a ne fasadne vladavine prava i da kao takva uđe u Evropsku uniju“.

Podsjetimo, prvi ambasador Njemačke u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti Tomas Šmit, ukazivao je na ’rađanje’ tajkuna u Crnoj Gori, naredni ambasador Peter Plate je bio pod udarom dijela provladinih medija, ambasador Pijus Fišer je tokom svog mandata ukazivao ’da su potrebne presude koje će ljude povezane sa organizovanim kriminalom i korupcijom zaista staviti iza rešetaka’, a ambasadorka Gudrun Štajnaker je bila veoma aktivna u borbi za zaštitu ulcinjske Solane apelujući na vlasti da zaustave uništavanje oaze ptica. Ovo je samo manji broj primjera aktivnog angažmana njemačkih ambasadora u Crnoj Gori, što Daliborka Uljarević komentariše:

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

„Vjerujem da Njemačka, od svih pojedinačno članica EU, najviše sredstava ulaže u Crnu Goru kako u razvojne projekte, kroz investicije i kreditiranja, tako i kroz donatorsku i tehničku podršku. Ali Njemačka ima principijelnu političku podršku onome što je suštinska promjena države u pravcu izgradnje demokratskih standarda. Upravo ta principijelnost podrazumjeva da se otvoreno i kontinuirano ukazuje na izazove koji ograničavaju razvoj društva, na jačanje struktura organizovanog kriminala, sveprisutna korupcija i njena ukorjenjenost u institucijama sistema, odgovornost donosilaca odluka, ograničenje slobode medija, pritisak na kritički orjentisano civilno društvo - što je na žalost sastavni dio naše svakodnevnice na koje njemački predstavnici ukazuju. I to nije samo izraz njihove principijelnosti, to je istinski i prijateljski stav onih koji hoće da nam pomognu da prevaziđeno te probleme“.

Kada se pomenu njemačko-crnogorski odnosi, ukazuje se na činjenicu da aktuelni predsjednik države Milo Đukanović nije u vrijeme njegovih premijerskih mandata, od 2006 godine dobio zvaničan poziv kancelarke Angele Merkel. Sastanci Đukanović- Merkel su održavani tokom određenih međunarodnih foruma. Za Daliborku Uljarević to može biti znakovito:

„Uvjek se kroz sastanke na najvišem nivou šalje više poruka. Jedna od njih je i ko se vidi kao dio rješenja, a kao dio problema. Mislim da je Njemačka poruka u ovom slučaju jasna“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG