Dostupni linkovi

Đukanović najavio ekonomski oporavak, opozicija uskratila podršku


Osnovni zadatak nove Vlade je ekonomski i socijalni oporavak Crne Gore od posljedica ekonomske krize. To će predstavljati težak test odgovornosti za zaustavljanje nepovoljnih ekonomskih trendova, saopštio je Milo Đukanović predstavljajući program Vlade u crnogorskom parlamentu. Đukanović je najavio kadrovske promjene, smanjenje naknada državnim funkcionerima, analizu dosadašnjih privatizacija, privlačenje novih investicija, povećanje broja zaposlenih. Opozicione stranke neće dati podršku novoj Vladi Crne Gore.

Nova Vlada mora da vodi intenzivnu ekonomsku politiku kako bi zaustavila nepovoljne ekonomske trendove izazvane ekonomskom krizom, saopštio je mandatar Milo Đukanović predstavljajući ekspoze u Skupštini crne Gore. Crna Gora nedovoljno stvara, zbog čega se zadužuje, uvoz je pet puta veći od izvoza, platni bilans je opasno neuravnotežen, a to su razlozi zbog kojih nova Vlada mora u što kraćem roku povratiti održivost državnih finansija, rekao je između ostalog Đukanović najavljujući da predstojeći posao neće biti nimalo lak.

„Ambijent u kojem će raditi vlada, nakon vaše podrške koju očekujem vidim kao težak test odgovornosti za zaustavljanje nepovoljnih ekonomskih trendova, oporavak ekonomskog rasta i uravnotežen i održiv razvoj Crne Gore. Nije lako i neće biti lako. Sa tim saznanjem ali i sa opreznim optimizmom vlada preuzima odgovornost da povede zemlju putem ekonomskog oporavka, da nastavi reforme i da održi tempo integracije u NATO i EU kao i značajnu poziciju u regionu“.

Nova Vlada i njene institucije moraju djelovati svojim primjerom i pokazati spremnost na lična odricanja u krizi rekao je Đukanović najavljujući rezanje plata i naknada za državne funkcionere.

„Eleminisanje raznih dodataka platama, mjesečno često većih nego što je godišnja naknada svakog od korisnika socijalne pomoći, na prekid prakse da bilo ko prima više plata i nadoknada dok mladi, visokoobrazovani sa potrebnim stručnim profilom godinama čekaju na prvi posao, na restriktivnije naknade za volonterski rad u upravnim odborima, primjereno krizi , na prodaju velikog broja službenih automobila. Isto tako na dratsično smanjenje troškova za službena putovanja u inostranstvo. Šuma regulatornih agencija mora dijeliti teret krize sa državom koja ih je osnovala“.

Đukanović je iznio kritiku na račun državne administracije iz prethodnog perioda u smislu da su nisu donosile adekvatne odluke na vrijeme. Prema Đukanoviću i nedonošenje odluka će biti eliminatorni faktor.

„Imam utisak da se u dijelu naše administracije, državne i lokalne odomaćila atmosfera straha od odlučivanja i preuzimanja odgovornosti. Svaka odluka nosi rizik greške, i to je razumljivo, a u našim uslovima i izvjesnost medijsko - političke kritike. Ispostavlja se tako da je neodlučivanje ugodan izbor bez rizika i bez posljedica. To moramo promijeniti. Nedonošenje odluke i to u striktno zakonom predviđenom roku biće eliminatorni kriterijum za novu administarciju, ne samo na ministarskom nivou nego za svakog zaposlenog u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim službama“.

Đukanović je odbacio ocjene da su privatizacije u Crnoj Gori propale, konstatujući da su sve privatizacije bile transparentne i zakonite, ali da su efekti tih privatizacija različiti. Đukanović je najavio da će nova Vlada analizirati postojeće privatizacione ugovore i raskinuti one u kojima investitori nisu izvršili svoje obaveze ali ujedno je ukazao da će se analizom doći i do grešaka u crnogorskoj administraciji.

„Ono što možemo i trebamo jeste da pažljivo, uz učešće javnosti analiziramo svaki od privatizacionih aranžmana i kritički provjerimo odgovornost partnera prema ugovorenim obavezama, ali da se ne iznenadimo – doćićemo kroz tu provjeru i do neumitnih saznanja o odgovornosti naše strane za kašnjenje i neizvršavanje mnogih ugovorima oročenih obaveza. U svim slučajevima u kojima se pokaže da partneri nijesu ispunili svoje investicione obaveze prema zaposlenima, tehnološkim viškovima ili druge važne ugovorne klauzule, bez oklijevanja takve ugovore treba raskinuti. Takođe, u svim slučajevima u kojima je partner dobio određena koncesiona prava na neko državno dobro a to pravo neracionalno troši, takve koncesije treba oduzeti“.

Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Đukanović je najavio da će izgradnja pravne države takođe biti u fokusu nove Vlade. Uz to i dalje ostaju strateški prioriteti priključenje Crne Gore evropskoj Uniji i NATO savezu i očekuje da bi poziv mogao da uslijedi na narednom Samitu zemalja NATO-a.

Bez podrške opozicije

Nakon ekspozea i predstavljanja budućih ministara u parlamentu je data pauza nakon koje počinje rasprava o novoj Vladi.

Opozicioni dio parlamenta kritikovao je Đukanovićev ekspoze, njegovu dosadašnju vladavinu i činjenicu da će po sedmi put biti premijer. Opozicija ne podržava Đukanovićevu Vladu.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je nezadovoljan predstavljenim programom, ali i personalnim rješenjima za koja se Đukanović opredjelio jer su, po njegovom mišljenju mnogi od njih bili dio pogrešne politike.

„Ne vidimo niti jedno jedino rješenje onih grešaka koje su nastale u prethodnom periodu i pri tome apsolutno ne možemo da vjerujemo u činjenicu da će oni kadrovi koji su bili sastavni dio pogrešne politike, danas biti dio rješenja“, kazao je.

Srđan Milić
Srđan Milić
Vlade koje je Đukanović vodio dovele su do nepravedne podjele društvenog bogatstva i resursa, konstatovao je Srđan Milić predsjednik Socijalističke narodne partije koji ne vjeruje da će Đukanović raditi u korist svih građana.

„Dobili ste na, blago rečeno, čudan način ničim zasluženu šansu da budete predsjednik vlade svih građana Crne Gore. Znajući vaš dosadašnji rad ubijeđen sam da vam ne pada na pamet da tu šansu i iskoristite“.

Član Demokratskog fronta Nebojša Medojević je kazao da obećanja o višem životnom standardu i zapošljavanju nije moguće postići u sadašnjem sistemu liberalne ekonomije, koji, kako je naveo, uporno primenjuje crnogorska vlast.

„Izvori naše krize su crnogorski, u pogrešnom modelu ekonomskog rasta pa na njemu definisanoj pogrešnoj ulozi države, političke elite i svih institucija i iz toga ne možemo napraviti oporavak Crne Gore”.

Dvanaesta Vlada Crne Gore od uvođenja višestranačja koju će predvoditi Milo Đukanović činiće 16 ministarstava i jedan ministar bez portfelja. Osim predsjednika, vlada će imati i četiri potpredsednika, od kojih su tri ujedno i ministri.
XS
SM
MD
LG