Dostupni linkovi

Šesti Đukanovićev povratak u premijersku fotelju


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predložiće predsjednika DPS-a Mila Đukanovića za mandatara za sastav nove crnogorske Vlade i o tome uskoro obavijestiti predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. Vujanović je to saopštio nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nakon što je Predsjedništvo najjače crnogorske partije – DPS na sjednici u petak predložilo Đukanovića za mandatara.

Tako je otvoren put prvom čovjeku DPS-a da se nakon nekoliko godina odsustva vrati na najveću funkciju u izvršnoj vlasti.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je nakon konsultacija sa liderima parlamentarnih stranaka kazao da je prirodno da lider DPS-a Milo Đukanović preuzme odgovornost za sastav nove crnogorske Vlade i realizaciju programa koji je napravio.

„Ubijeđen sam da predsjednik DPS-a Milo Đukanović, koji je kreirao program Koalicije i koji ga je najsnažnije promovisao i time preuzeo odgovornost za njegovu realizaciju ovakvim odnosom iskazuje punu spremnost da ono što je bio program koalicije na maksimalno sadržajan i dinamički naprimjereniji način ostvari. Ja ne sumnjam u to“, rakao je Vujanović.

Vujanovićevom obraćanju javnosti prethodila je i odluka Predsjedništva DPS-a, koji će uz SDP i LP, zajedno sa manjinskim partijama, u naredne četiri godine biti vlast u Crnoj Gori, da predloži Đukanovića za novog premijera.

"Polazeći od demokratskih načela, standarda i prakse da su predsjednici pobjedničkih partija i po pravilu predsjednici vlada, da je nesumnjivo jedno većinsko očekivajuće raspoloženje u našem biračkom tijelu, u našoj partiji, da podrži jednu takvu demokratsku normu i standard očigledno, te da za takvu odluku imamo punu podršku i razumijevanje naših koalicionih partnera, sa punim i jedinstvenim stavom smo dolučili da, držeći se ovih načela, predsjedniku republike za mandatara predložimo predsjednika DPS-a Mila Đukanovića“, objasnio je potpredsjednik DPS Svetozar Marović.

Svetozar Marović i Milo Đukanović
Svetozar Marović i Milo Đukanović
Evo kako je Marović odgovorio na pitanje novinara da li u DPS-u misle da su donijeli pravu odluku kada su predložili Đukanovića, budući da u dijelu međunarodne javnosti ne gledaju blagonaklono na njegov povratak na državničke funkcije:

„U politici i diplomatiji postoji posebna tajna politika. Moguće da neko želi da u drugoj zemlji vidi nekoga više od nekog drugog, radije će sjesti sa nekim drugim nego sa onim trećim ali je to stvar pojedinačnih afiniteta. Ozbiljne diplomatije i ozbiljne zemlje i ozbiljni demokratski režimi gledaju šta se radi i koliko radite ka zajedničkim cijevima. Njima je to najvažnije, a Crna Gora će do kraja ostati posvećena svojim evroatlantskim prioritetima. U svakom slučaju, gospodin Đukanović u tom dijelu može dati svoj nesebičan doprinos.“

Lider manje članice vladajuće koalicije, SDP-a, Ranko Krivokapić kaže da je u vremenu krize Crnoj Gori potreban čvrst političar a ne tehnokrata.

„Čeka nas opet puno izazova i ako on ponovo bude mandatar mislim da, sa toliko iskustva koliko ima, biće to i za njega veliki izazov. Ako gospodin Đukanović bude kandidat za premijera ne vraća se zato što mu je potrebna dodatna potvrda i afirmacija nego zato što je situacija dosta teška i potrebno je da izvedemo najbolji tim“, tvrdi Krivokapić.

Korak unazad za demokratiju

Prve reakcije u opoziciji su očekivano negativne.

Milo Đukanović nije spreman da promijeni ni sebe ni Crnu Goru i prijedlogom da bude mandatar država ide nazad, umjesto naprijed, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

„Meni je jedino žao što se uopšte povlačio, zbog toga što je svakome valjda bilo jasno da je u međuvremenu takođe radio taj posao, a mi smo morali da se nerviramo sa ljudima koji su bili vršioci dužnosti, portparoli njegove veličanstvene političke misli”, rekao je Danilović agenciji MINA.

Socijalistička narodna partija neće u Parlamentu podržati izbor Mila Đukanovića za premijera, kategoričan je predsjednik te stranke Srđan Milić.

„Sve ono što sam o gospodinu Đukanoviću mislio tokom kampanje mislim i danas. Na takav način ćemo se ponašati i u Parlamentu. Normalno, SNP Crne Gore njega kao mandatara neće podržati”, kaže Milić.

Izbor predsjednika Mila Đukanovića za mandatara nove vlade korak je unazad za demokratiju i pokazivanje zabrinutosti u vladajućoj koaliciji za socio-ekonomsku situaciju države, smatra Dritan Abazović, poslanik nove partije na političkoj sceni - Pozitivne Crne Gore.

„To je definitivno i iskazivanje velikog nepovjerenja prema saradnicima i onima koji su do sada obavljali tu funkciju. Mislim da ovo nije dobar signal ni za međunarodnu zajednicu”, ocijenio je Abazović.
XS
SM
MD
LG