Dostupni linkovi

Nikčević: Povratak Đukanovića loša vijest za demokratiju


Nebojša Nikčević
Nebojša Nikčević
O posljednjim političkim događajima u Crnoj Gori, konačnom epilogu parlamentarnih i lokalnih izbora održanim 14.oktobra, razgovaramo sa Nebojšom Nikčevićem iz političkog kluba Pravedna Crna Gora, koji nije učestvovao na ovim izborima ali najavljuje da će to učiniti već na sljedećim, lokalnim na Cetinju i u Podgorici.

Osim o njihovim planovima razgovarali smo o povratku Mila Đukanovića u izvršnu vlast, o tome da li je dobar rezultat Pozitivne Crne Gore, koja je prvi put učestvovala na izborima, jasan signal da na političkoj sceni nedostaje stranaka kod kojih je neupitan odnos prema državi a da nijesu članice vladajuće koalicije.

RSE: Evo sad je ozvaničeno Milo Đukanović je ponovo premijer, kakve posljedice očekujete u domaćoj, a kakve na spoljnopolitičkoj ravni?

Nikčević: U spoljnopolitičkoj ravni ne vjerujem da će biti nekih većih pomjeranja, mislim da je važniji aspekat domaća politička ravan gdje postoje dva aspekta sa kojih se taj događaj može posmatrati. Jedan je sa aspekta građanina Crne Gore a drugi sa aspekta
Dok je premijer gospodin Đukanović nećemo imati nezavisno tužilaštvo, sudstvo, nećemo imati policiju koja je servis građana i nećemo imati demokratizovanu tajnu policiju.

vladajuće elite ili nomenklature. Sa aspekta građanina Crne Gore, to definitivno nije dobra vijest, jer dok je premijer gospodin Đukanović nećemo imati nezavisno tužilaštvo, sudstvo, nećemo imati policiju koja je servis građana i nećemo imati demokratizovanu tajnu policiju. A sa aspekta nomenklature na vlasti to je vjerovatno dobra vijest, jer obećava da će se sistem koji se urušava održati što je duže moguće na vlasti.

RSE: Rekoste da neće imati mnogo uticaja u spoljnopolitičkoj ravni, ali kako će uticati na proces evropskih integracija Crne Gore ?

Nikčević: Mislim da neće uticati, jer Evropska unija, kao što znamo, prihvata svaku demokratski izabranu vlast u Crnoj Gori i proces evropskih integracija je započeo i to bitno ne zavisi od personalnog sastava Vlade.

RSE: Ali hoće li se ispunjavati preuzete obaveze kao što je predviđeno, od kojih su neke prilično teške?

Nikčević: Pa da! To je sad pitanje dinamike, može nešto ići sporije a nešto brže, ali u suštini DPS-u i odgovara da se neke od tih stvari urade nešto sporije, nego što bi odgovaralo nama običnim građanima.

RSE: Kako mislite da će funkcionisati koalicija na lokalnom novou, konačno dogovorena između Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta i SNP –a u Nikšiću, drugom po veličini gradu u državi, i može li to eventualno predstavljati model za neku buduću saradnju opozicionih stranka?

Nikčević: Odgovor na to pitanje zavisi od toga kako će to funkcionisati, moramo znači prvo vidjeti kako će to funkcionisati. Ne mogu reći da sam neki preveliki optimista jer su njihove ideološke razlike velike, a odnosi prema tim razlikama su neka pretjerana sklonost kompromisima, koja je već u startu vidljiva. Mi u Pravednoj Crnoj Gori, znate i sami, imamo otklon prema čitavoj toj političkoj klasi i prema takvom načinu pravljenja kompromisa, ali nadajmo se najboljem, i ako to bude funkcionisalo to vjerovatno može poslužiti kao neki model u budućnosti.

Pravedna Crna Gora izlazi na naredne izbore

RSE: Da li vam je u Pravednoj Crnoj Gori, nakon okončanja izbora i raspleta na političkoj sceni na ovaj način žao što nijeste prerasli u političku stranku i učestvovali na izborima?

Nikčević: Vidite, mi apsolutno i kao politički klub možemo da učestvujemo na izborima, pitanje je samo formalno-pravne prirode, i mi smo odlučili da ne učestvujemo, a mogli smo. To smo odlučili iz nekoliko razloga, a najvažniji razlog je vrijeme, jer kao što znate izbori su bili prijevremeni i nije bilo dovoljno vremena da se uradi to što smo mi htjeli da uradimo za izbore. A drugi razlog, veoma važan, je što su izbori dizajnirani da bi na njima pobijedio DPS, a pošto je naš primrani i jedini cilj smjena vlasti a ne osvajanje par manadata u Skupštini, odlučili smo da je najbolje ne učestvovati na ovim izborima.

RSE: Dijelite li utisak da je dobar rezultat Pozitivne zapravo jasan signal da je na crnogorskoj političkoj sceni falilo stranaka, da tako kažemo, jasno crnogorski orijentisanih, kod kojih je neupitan odnos prema državi a da to nijesu DPS i SDP?

Nikčević: Apsulutno je potrebno i apsolutno je vidljiv nedostatak tih stranaka, mi smo to znali od ranije, to je svima od ranije poznato, i mi ćemo sigurno učestvovati na sljedećim izborima, i to već na lokalnim izborima na Cetinju i u Podgorici, i na sljedećim parlamentarnim izborima ćemo sigurno učestvovati, za to se već pripremamo. Tako da mislimo da taj prostor za nas ostaje, da je nakon ovih izbora još veći i širi za nas, jer mislim da su ovi izbori jedino pokazali da vlast slabi i da je suverenističko tijelo u Crnoj Gori, ljudi koji poštuju državu u kojoj žive, sve veće i koherentnije.

RSE: Da li to znači da će Pravedna Crna Gora u dogledno vrijeme prerasti u političku stranku ili ćete, kao što već rekoste, kao politički klub učestvovati, evo prvo na lokalnim izborima?

Nikčević: To ćemo da vidimo još, ali zaista tu nema nikakvih prepreka da učestvujemo na izborima i kao politički klub, to su neke čisto „kozmetičke“ razlike. Tako da ćemo o tome još razgovarati ali ćemo sigurno učestvovati na sljedećim izborima.
XS
SM
MD
LG