Dostupni linkovi

Ukrajina nema mornaricu, ali zadaje udarce Rusiji u Crnom moru


Slika koju je snimila ukrajinska vojno-obavještajna služba na kojoj se vidi navodno potonuće broda Cezar Kunikov u Crnom moru.
Slika koju je snimila ukrajinska vojno-obavještajna služba na kojoj se vidi navodno potonuće broda Cezar Kunikov u Crnom moru.

Loš, cerno-bijeli snimak pokazao je nešto što je izgledalo kao brzi gliser koji se ljulja na noćnim talasima, krivudajući naprijed-nazad dok se približava mnogo većem ratnom brodu. Brod zatim spektakularno eksplodira, a gotovo 3-minutni video završava s prizorom broda koji se prevrće na lijevi bok neposredno prije nego što potone.

Gliser je zapravo ukrajinska kreacija pomorske bespilotne letjelice natovarene eksplozivom i nazvane MAGURA-V. Ratni brod je navodno bio Cezar Kunikov, jedan od samo nekoliko teških desantnih brodova u ruskoj Crnomorskoj floti. Potonuo je uz južnu obalu Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija zauzela prije 10 godina. Bila je to sudbina posade broda, koju procjenjuju na oko 70 ljudi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dan nakon toga, admiral koji je bio zadužen za Crnomorsku flotu navodno je lišen komande.

Cezar Kunikov jedan je od gotovo dvije desetine ruskih ratnih brodova koje je Ukrajina ozbiljno oštetila ili potpuno potopila otkako je Rusija započela opsežnu invaziju 24. februara 2022.

Prije potonuća, Oryx, holandska stranica otvorenog koda poznata po potvrđivanju podataka o gubicima ruske i ukrajinske opreme, iznosi brojku od 21 ratnog broda i jedne podmornice.

Ukrajinska komanda ima malo višu procjenu: 24 ruska broad i jedna podmornica.

To iznosi otprilike jednu trećinu cijele flote, koja broji oko 74 plovila. Te brojke ne uključuju manja plovila kao što su obalni patrolni čamci s plitkim gazom ili pomoćna plovila.

Kako god brojali, to je izvanredan niz pomorskih gubitaka koje je nanijela zemlja koja trenutno nema mornaricu. Pomorski i vojni stručnjaci širom svijeta primili su to na znanje.

"Uspjeh Ukrajine u Crnom moru ove godine zasigurno je bio iznenađenje za mnoge od nas. Na moru su Ukrajinci dokazali da su tehnološki i taktički mnogo inovativniji od Rusa", rekao je Michael Petersen, direktor Instituta za ruske pomorske studije pri američkom pomorskom ratnom koledžu u Newportu, Rhode Island.

"Pokazali su domišljate inovacije u poređenju sa ruskom Crnomorskom flotom, koja je ispoljila izrazitu nesklonost riziku i nedostatak mašte", rekao je.

"Ukrajina je pokrenula klasičnu asimetričnu kampanju protiv znatno jačeg protivnika", rekao je Mike Plunkett, viši analitičar za mornaričke platforme u Janesu, kompanije za odbrambena obavještajna istraživanja.

Rusija je "od neprikosnovene pomorske sile u Crnom moru, barem na papiru, ostala zakovana na istočnom dijelu mora, nesposobna da vrši morsku kontrolu nad regijom", rekao je.

Baraž i blokada

Prije februara 2022. ukrajinska mornarica bila je uglavnom sastavljena od brodova iz sovjetske ere i nešto kopnene infrastrukture koju je naslijedila kasnih 1990-ih, kada su se Kijev i Moskva dogovorili da podijele sovjetsku crnomorsku flotu.

Flote dviju zemalja bile su smještene blizu jedna druge na Krimu, uključujući i glavnu istorijsku luku na poluostrvu, Sevastopolj.

Međutim, problemi s budžetom Ukrajine, zajedno s korupcijom u vojnoj i civilnoj nabavki značili su da je njena flota, uključujući borbene i pomoćne brodove, jedva mogla da ostatane na površini i da je trajno nedovoljno finansirana.

Vojnik ukrajinske obalne straže drži pušku na patrolnom čamcu dok teretni brod prolazi u Crnom moru 7. februara 2024.
Vojnik ukrajinske obalne straže drži pušku na patrolnom čamcu dok teretni brod prolazi u Crnom moru 7. februara 2024.

Nakon što je Rusija 2014. zauzela Krim, Ukrajina je premjestila funkcionalni i ispravni dio svoje flote, uključujući četiri korvete i admiralski brod, fregatu Hetman Sahajdačnij, u luku Odesa, na zapad.

Ukrajina je počela da gubi pristup drugim glavnim lukama, Berdjnsk i Mariupolj, na Azovskom moru, pred invaziju Rusije.

Rusija je nametnula nešto što se svodilo na pomorsku blokadu Azovskog mora, koristeći Krimski most kao vrata za zagušivanje prolaza kroz Kerčki moreuz, jedini plovni put koji je povezuje s Crnim morem i svijetom iza Bosfora.

S početkom invazije, Ukrajina je potopila Hetman Sahajdačnij u Mikolajivu, luci na rijeci Pivdeni Buh, gdje je bio na popravci. Oko Crnog mora oštećeno je ili potopljeno čak desetak drugih ukrajinskih brodova.

Na kraju, Rusija je praktično uvela blokadu ukrajinskih luka, uključujući i najveću luku koja je još uvijek pod njenom kontrolom, Odesu, s brodovima koji su blokirali strane teretne brodove da ukrcaju i izvoze ukrajinsko žito. Globalna tržišta žitarica su uzdrmana, a zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) upozorili su na moguću glad u nekim mediteranskim ili afričkim zemljama koje uvelike zavise od ukrajinskog žita.

Blokada se pogoršala, za Ukrajinu i za druge crnomorske nacije, nakon što su nagazne mine počele da plutaju, a neke su se otkačile od sidrišta. Kijev i Moskva međusobno se optužuju što su dopustili da se mine nesmetano plutaju vodama Crnog mora.

Rusija je koristila svoju crnomorsku površinsku i podmorničku flotu, oko 80 plovila ukupno, prema ukrajinskim procjenama, da ispali neke od projektila koji su gađali ukrajinske gradove i mjesta, terorišući stanovništvo.

Admiralski brod ruske flote, raketna krstarica Moskva, odigrala je vodeću ulogu u amfibijskom napadu na Zmijsko ostrvo. Mali garnizon ukrajinskih graničara stacioniran na strateški smještenom ostrvu oko 140 kilometara južno od Odese zarobile su ruske snage prvog dana invazije.

Gotovo dva mjeseca kasnije, 13. aprila, dok je Moskva plovila istočno od Zmijskog ostrva, pogodila su je dva protivbrodska projektila Neptun lansirana s kopna. Brod je potonuo za manje od dana. Najmanje 18 mornara je poginulo, iako vanjske procjene govore da je broj poginulih vjerovatno znatno veći.

Bio je to najveći ruski sovjetski ratni brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata.

"Samo zato što vaš protivnik nema veliku mornaricu, to ne znači da imate potpunu slobodu kretanja i djelovanja na moru", rekao je Plunkett.

Uništen suhi dok

Za mnoge stručnjake, potapanje Moskve pokazalo je domišljatost i spremnost Ukrajinaca da preuzmu rizik.

"Oni su pokušali nešto, ispalo je i bolje nego što su se nadali sa potapanjem Moskve", rekao je Dmitrij Gorenburg, viši naučni istraživač u Centru za pomorske analize koji djeluje pored Washingtona. "Onda su rekli, 'Sjajno' Hajde da dalje radimo na tome!', i radili su na tome posljednje dvije godine."

"Sumnjam da su Ukrajinci ikada očekivali da pogode, a kamoli da potope Moskvu, ali činjenica da su to uradili kristalno jasno je pokazala njihovu poentu", rekao je Plunkett. "To je imalo i željeni učinak, jer je Rusija povukla svoju flotu u centralni dio Crnog mora, dalje od Ukrajine."

Ruska krstarica Moskva slikana u luci u Sevastopolju.
Ruska krstarica Moskva slikana u luci u Sevastopolju.

Otprilike tri sedmice prije potonuća Moskve, 24. marta 2022., desantni brod nazvan Saratov eksplodirao je dok je bio usidren u luci Berdjansk pod ruskom okupacijom. Ukrajina je kasnije otkrila da je upotrijebila balističku raketu kratkog dometa Točka-U da gađa brod.

Druga dva desantna broda, koja su bila usidrena u blizini u isto vrijeme, Cesar Kunikov i Novočerkašk, uspjela su pobjeći uz minimalnu štetu.

Ostala oružja isporučena sa Zapada dodatno su poduprla kreativnost Ukrajine.

U maju 2023., Velika Britanija je najavila da će Kijevu poslati navodeće projektile Storm Shadow (Olujna sjena), koji se lansiraju iz vazduha sa dometom od oko 250 kilometara. Francuska je dostavila francuski verziju projektila poznatu kao SCALP.

Projektili su korišteni za gađanje nekoliko mostova u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom. Ali 13. septembra Ukrajina je ispalila niz projektila na postrojenje za popravke suhog doka u Sevastopolju, ozbiljno oštetivši, a možda i uništivši, desantni brod Minsk i podmornicu Rostov na Donu. Objekti za popravak u luci takođe su teško oštećeni, što predstavlja komplikacije za popravak većih ratnih brodova i podmornica flote.

Posljedice ukrajinskog udara iz septembra 2023. na dokove Sevastopolja, pokazujući blizinu jedne od oštećenih zgrada na mjestu udara.
Posljedice ukrajinskog udara iz septembra 2023. na dokove Sevastopolja, pokazujući blizinu jedne od oštećenih zgrada na mjestu udara.

Devet dana kasnije, ukrajinski avioni su ispalili nekoliko projektila Storm Shadow na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju. Ukrajinske vlasti tvrde da je ubijeno na desetine oficira ili ranjeno u napadu. Rusija nikada nije potvrdila broj nastradalih.

Novočerkask, koji je u martu 2022. izbjegao napad na ruska plovila u okupiranom Berdjansku, pogođen je 26. decembra i navodno potopljen dok je bio usidren u doku za popravke u luci Feodosia na istoku Krima. Ukrajinski zvaničnici su sugerisali da su u napadu korišteni projektili Storm Shadow ili SCALP.

Brod je navodno brojao 77 članova posade u trenutku potonuća. Od 12. februara, 33 mornara se i dalje vode kao nestala, prema navodima ruskih ratnih blogera. Ministarstvo odbrane nije objavilo službene podatke.

Pojavljuje se bespilotno plovilo

Ukrajinska kreativnost takođe je stvorila još jedno moćno pomorsko oružje: pomorsko bespilotno plovilo, u suštini brzi čamac bez pilota natovaren eksplozivom. Ukrajinske vlasti javno su objavile poticaj za razvoj takvog oružja u novembru 2022.

Prvo rusko plovilo za koje se vjeruje da je gađano pomorskim dronom bio je još jedan teški transportni desantni brod, Olenegorski Gornjak. Posuđen od Sjeverne flote, Gornjak je ozbiljno oštećen 4. avgusta 2023., kada je gađan u Novorošisku, crnomorskoj luci koja se nalazi oko 425 kilometara istočno od Sevastopolja.

Tri mjeseca kasnije, ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdila je da su druga dva desantna broda oštećena i da su možda potopljena u blizini Čornomorska, na zapadnoj obali Krima.

Ukrajinska mornarička bespilotna letjelica napala je bazu ruske mornarice u Novorošisku u Crnom moru 4. avgusta, uzrokujući veliku štetu ruskom ratnom brodu.
Ukrajinska mornarička bespilotna letjelica napala je bazu ruske mornarice u Novorošisku u Crnom moru 4. avgusta, uzrokujući veliku štetu ruskom ratnom brodu.

Februar je bio naročito okrutan mjesec za rusku Crnomorsku flotu. Navođeni projektil je 1. februara napao i pogodio korvetu Ivanovec dok je bila usidrena u blizini naselja Okunivka na zapadnom Krimu. Crno-bijeli video koji je objavila ukrajinska vojno-obavještajna služba, prikazuje Ivanovca koji se pojavljuje i zatim tone ispod površine sa krmom na gore.

Spektakilarna serija eksplozija sugeriše da je detonirano skladište broad.

Ukrajina je nastavila 13 dana kasnije s navodnim potonućem Cezara Kunikova, koji je, poput Novočerkaska, izbjegao napad na Berdjansk u martu 2022. Ako se to potvrdi, Kunikov će biti peti takav desantni brod, poznat kao klasa Ropuča, koji je Ukrajina izbacila iz pogona.

Kremlj je odbio da komentariše potonuće, prepustivši sve ruskom ministarstvu odbrane, koje nije reklo ništa.

Više ruskih ratnih blogera je 15. februara izvijestilo da je zapovjednik Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, razriješen dužnosti.

Šef ukrajinske vojno-obavještajne agencije Kirilo Budanov rekao je kasnije da je domaća ukrajinska bespilotna letjelica MAGURA-V odgovorna za napad.

'Ruska mornarica je daleko od poraza'

Druge ruske flote, Sjeverna flota, Pacifička flota, i dalje su moćno oruđe za Kremlj. Ruski brodovi odigrali su ključnu ulogu u prevozu osoblja i oružja u Siriju, gdje su ruske snage pomogle da borbe prevagnu u korist sirijskog režima Bašara al-Asada.

Ruske podmornice, posebno brodovi s balističkim projektilima koji mogu nositi nuklearno oružje, moćne su, nevidljive i nesumnjivo pariraju drugim podmorničkim flotama, uključujući američku mornaricu.

"Bez obzira na sve svoje gubitke od početka rata, ruska mornarica je daleko od poraza i još uvijek predstavlja značajan izazov za mornarice NATO saveza", rekao je Plunkett. "Dakle, ne, ruska mornarica je daleko od toga da bude mrtva, čak i ako je pretrpjela svašta u Crnom moru."

Gubitak pet desantnih brodova kao što je Cesar Kunikov oštro bi ograničio sposobnost ruske vojske da preveze tešku opremu poput tenkova ili oklopnih transportera, kao i ljude i zalihe, do obala na ukrajinskom kopnu i, veći problem za Rusiju, na Krim. Ako most koji povezuje Krim s Rusijom bude uništen ili oštećen, to predstavlja potencijalni rizik za ruske snage na poluostrvu.

Međutim, iako su gubici ruske flote možda ograničili njene operacije, sigurno nisu okončali prijetnju okju ona predstavlja.

Najmanje dvije krstareće rakete Kalibr ispaljene su 15. februara s mora na ukrajinske mete negdje u blizini Novorošiska, prema navodima ukrajinske vojske.

Ipak, ukrajinska postignuća su i moralna pobjeda i široka taktička pobjeda: ruske crnomorske operacije bile su značajno pogođene, prisiljavajući flotu da plovi dalje od Krima i obala Ukrajine.

"Uspjeh Ukrajine na moru ima malo uticaja na tok rata na kopnu i pobjeda se tako sigurno neće ostvariti na kopnu. Ali taj uspjeh je stvorio nevjerovatno važnu ekonomsku slamku spasa koja samo Kijevu može ponuditi veću šansu da izdrži duže", rekao je Petersen.

Korištenjem krstarećih projektila koji se lansiraju s mora poput Kalibra, koji ima domet od 1.500 kilometara, ruski brodovi još uvijek mogu da gađaju ukrajinske kopnene mete, rekao je Plunkett. Ali brodovi moraju da pucaju sa veće udaljenosti, dajući ukrajinskoj odbrani dodatno vrijeme da upozori civile i prati projektile.

"Ukrajina je pokrenula klasičnu asimetričnu kampanju protiv znatno jačeg protivnika", rekao je. "Ukrajina je identifikovala slabosti u ruskim operacijama i sistemski i dosljedno vršila pritisak na njih."

A značaj nije ograničen samo na Crno more. U Crvenom moru, Huti pobunjenici u Jemenu napali su teretne brodove i predstavljali prijetnju, što je navelo američke i britanske ratne brodove i borbene avione da odgovore, gađajući više ciljeva u Jemenu.

Huti nemaju mornaricu.

U Tajvanu, koji sve veća i sve snažnija Kina smatra otpadničkom provincijom koja će na kraju biti ponovo uključena u kinesku državu, stručnjaci kažu da vojni planeri takođe pomno prate tražeći savjete i taktike kako jednog dana da osujete moguću kinesku amfibijsku invaziju.

"Implikacije na druge lokacije su značajne", rekao je Petersen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG