Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da su ponovo podigli zastavu na Zmijskom ostrvu


Satelitski snimak Zmijskog ostrva 30. juni 2022.
Satelitski snimak Zmijskog ostrva 30. juni 2022.

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je ukrajinska vojska, nakon što su prošle sedmice ruske snage saopštile da su se povukli sa ovog ostrva.

"Vojna operacija je završena i ... teritorija (Zmijsko ostrvo) je vraćena pod jurisdikciju Ukrajine", rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica južne vojne komande Ukrajine.

Neki analitičari kažu da bi povlačenje Rusije sa Zmijskog ostrva moglo da olabavi blokadu ukrajinskih luka.

Ali, strani diplomata sa sjedištem u Kijevu rekao je Reutersu da to još uvijek nije dovoljno da se omogući siguran tranzit ukrajinskog žita.

"Postoji zahtjev za deminiranjem, a Rusija još uvijek ima sposobnosti (vojna plovila, obalni odbrambeni sistem i nadmoć u vazduhu) koji će im omogućiti da zabrane brodske puteve", rekao je diplomata.

Da bi deblokirala svoje luke kako bi mogla da isporučuje žito, Ukrajini bi bila potrebna saveznička podrška i da Turska igra ključnu ulogu, dodao je diplomata.

Rusija je saopštila da se u četvrtak povukla sa Zmijskog ostrva u "znaku dobre volje" kako bi pokazala da ne ometa pokušaje Ujedinjenih nacija da otvore humanitarni koridor koji omogućava isporuku žita iz Ukrajine.

Ukrajina kaže da su istjerali ruske snage nakon artiljerijskog i raketnog napada.

Kontrola nad Zmijskim ostrvom, koji se nalazi oko 40 kilometara od ukrajinske obale, omogućila je Rusiji da ugrozi pomorske puteve koji vode do i od Odese, glavne ukrajinske luke za isporuku žita u svijet.

Ostrvo je postalo simbol otpora Ukrajine na početku rata kada su graničari stacionirani na njemu odbili ruske zahtjeve da se predaju ili umru, a njegov povratak pod ukrajinsku kontrolu smatra se velikom pobjedom.

Zmijsko ostrvo, mali komad zemlje sa velikom ulogom u ukrajinskom ratu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Zmijsko ostrvo je oduvijek imalo strateški značaj. Još u sovjetska vremena tamo je bila vojna baza pa su se zadržali helidrom i dvije platforme uz koje mogu pristati i veliki ratni brodovi s gazom do osam metara.

Ostrvo je decenijama bilo zabranjena zona koju je mogla koristiti samo vojska. Zmijsko ostrvo je bilo jedan od prvih ciljeva prvog dana agresije.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je preko 5,4 miliona osoba napustilo ratom zahvaćenu zemlju, a hiljade ljudi je poginulo.

XS
SM
MD
LG