Dostupni linkovi

Predaja dodatnih odgovora samo "tehnički čin"


Ilustrativna fotografija, foto:Predrag Tomović
Ilustrativna fotografija, foto:Predrag Tomović
Crnogorska Vlada u Briselu predaje odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije. Taj čin, koji ne podrazumijeva nikakvu ceremoniju, međutim, ne znači obavezno i definitivno okončanje procesa odgovaranja koji je u domaćoj javnosti izazvao velike kontroverze.

Crnogorski ambasador pri Evropskoj uniji Aleksandar Pejović je danas predao odgovore na 670 dodatnih pitanja Evropske komisije, direktoru Direktorata Evropske komisije za Zzapadni Balkan Pjeru Mirelu.

Iz Ministarstva inostranih poslova nam je prethodno nezvanično rečeno da ovaj događaj ne podrazumijeva nikakvu ceremoniju, već da predstavlja isključivo tehnički čin, te da predaja odgovora na dodatna pitanja, ne mora da znači i definitivno okončanje procesa odgovaranja, odnosno, da je moguće da Podgoricu očekuje i druga tura dodatnih pitanja.

Proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije je u Crnoj Gori izazvao velike kontroverze, jer je dio javnosti iskazao značano interesovanje za sadržaj odgovora koje je Vlada odbila da objavi. Podsjetimo. Premijer Milo Đukanović je 9.decembra evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije u 12 knjiga, na skoro 4.500 strana. Iz Vlade je tada saopšteno da će odgovori biti objavljeni nakon okončanja cijelog procesa odgovaranja na pitanja Brisela.

Ren je inače sredinom ljeta u Podgorici premijeru Đukanoviću predao oko 2.200 pitanja Evropske komisije za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, da bi Brisel po okončanju procesa odgovaranja dao mišljenja o crnogorskoj aplikaciji što se u Crnoj Gori očekuje do kraja godine. U međuvremenu, dio nevladinog sektora nije htio da se pomiri sa činjenicom da Vlada domaćoj javnosti uskraćuje sadržaj odgovora, dodijelivši im status povjerljivog dokumenta.

Vladu je Upravnom sudu prva tužila Asocijacija mladih novinara, upravo zbog statusa povjerljivosti odgovora. Predstavnik AMN Jovan Poleksić za RSE kaže da je sud presudio u njihovu korist, a Vladi naložio izradu novog rješenja, što je u međuvremenu urađeno:

"Prije nekoliko dana mi smo dobili to, uslovno rečeno, novo-staro rješenje jer ono predstavlja staro rješenje, s tim što ga je Ministarstvo za evropske integracije obrazložilo na većem broju stranica. Ovog puta se radi o tome da je to rješenje sastavljeno na 12 stranica, ali ono suštinski predstavlja jedno neargumentovano ponavljanje bez sadržaja i zamjenu teza. Praktično, imamo rješenje koje predstavlja odbijanje našeg glavnog zahtjeva za pristup informacijama".

Politikanski razlozi

Vladu je tužila i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koja je tražila kopiju odgovora. Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš, pitajući se zbog čega Vlada krije odgovore, nudi i svoje viđenje mogućeg odgovora:

"Ministarstvo za evropske integracije do danas nije postavilo odgovore na Upitnik na svoj web sajt, niti ga je dostavio MANS-u. Tu se postavlja pitanje zašto Vlada uporno krije te odgovore na Upitnik ako je, kao što tvrdi gospođa Đurović, u tim odgovorima izrečena istina na ta pitanja. Da to nije tako najbolje govori koja je maltene demantovala naše Ministarstvo upućujući na stotine novih pitanja jer da je sa tim odgovorima koji su prvi poslati sve u redu komisija ne bi morala toliko da pita, niti bi imala potrebu za dodatnim pitanjima. Danas Vlada upućuje set dopunskih odgovora, a građani Crne Gore ne znaju ni šta je bilo u inicijalnim odgovorima na Upitnik, što je idealan primjer za Brisel - kako se reforme implementiraju u praksi".


Jovan Poleksić iz Asocijacije mladih novinara javnosti nudi dio novog vladinog rješenja:

"Citiram - moguća je zloupotreba pojedinih vladinih odgovora u cilju dnevnopolitičkog kvalifikovanja rada pojedinih institucija od koga bi se na javnoj sceni mogli izvršiti samo negativni efekti, odnosno stvoriti zbunjenost kod prosječnog građanina. - Otprilike, cijeli duh tog odgovora je sažet u ovakvim političkim politikantskim razlozima za odbijanje našeg zahtjeva".

U MANS-u tvrde da neće odustati. Vuk Maraš kaže da se sada samo čeka da isteknu zakonski rokovi:

"Mi ćemo sačekati da istekne zakonski rok dok presuda Upravnog suda postane pravosnažna i nakon toga ćemo revidirati i pogledaćemo postupke vezano za krivičnu prijavu za nepoštovanje sudske odluke. To je jedino što možemo uraditi".


****
Pročitajte i ovo:
Vlada će ipak objaviti odgovore na Upitnik Evropske komisije?
Uprkos odluci suda, Vlada odbija objaviti odgovore na Upitnik EK
Netransparentan proces evropskih integracija
XS
SM
MD
LG