Dostupni linkovi

Vlada će ipak objaviti odgovore na Upitnik Evropske komisije?


Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
U toku samo jednog mjeseca, Upravni sud je proglasio nezakonitim rješenje Ministarstva za evropske integracije: prvo u korist Asocijacije mladih novinara, koja je ministarstvo tužila zbog statusa povjerljivosti odgovora na Upitnik Evropske komisije, a sada i u korist Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Upravni sud Crne Gore je poništio rješenje Ministarstva za evropske integracije kojim je nevladinoj organizaciji Mreža za afirmaciju nevladinog sektora uskratilo kopiju odgovora na Upitnik Evropske komisije koji se odnose na korupciju. Uz ocjenu da se radi o nezakonitom aktu, Upravni sud je Ministarstvu naložio usvajanje novog rješenja koje bi bilo u skladu sa zakonom.

U presudi se ne spori pravo organima vlasti da ograniči pristup informacijama, ako bi se njihovim objelodanjivanjem ugrozili: nacionalna bezbjednost, odbrana, međunarodni odnosi i javna bezbjednost, ali Upravni sud smatra da za ograničenje pristupa nije dovoljno traženu informaciju proglasiti povjerljivom, već da je u konkretnom slučaju bilo potrebno ocijeniti da li bi njihovim otkrivanjem nastupile štetne posljedice po bezbjednost i interese Crne Gore.

Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović je za RSE program rekla da je, imajući u vidu prethodni sličan slučaj, za nju presuda očekivana.

"Primili smo presudu, pažljivo je pročitali i zaveli. Postupićemo u skladu sa odlukom suda i onim što kaže u zakonu, u zakonom planiranom roku."

Nakon sličnog slučaja prije mjesec dana, kada je po tužbi Asocijacije mladih novinara Upravni sud presudio da odgovori na Upitnik Evropske komisije ne mogu biti tajni, ministar za evropske integracije Gordana Đurović je najavila da će odgovori na Upitnik ostati van domašaja javnosti.

Takav stav je proizveo reakciju predsjednika Upravnog suda Branislava Radulovića koji je rekao da to smatra željom da se utiče na donošenje odluka suda.

Ministar Gordana Đurović je, rekavši da ne vrši uticaj na sud i da ne spori da je odluka donijeta u skladu sa zakonom, dodala da i druga strana ima neka prava.

"Riješenje kojim su odgovori proglašeni tajnim biće zamijenjeno novim, kojim će Vlada objasniti zašto odgovori moraju ostati sakriveni od javnosti",
rekla je tada Đurović.

Pravni vakuum


U MANS-u kažu da se nadaju da će odgovori koji se odnose na korupciju sada ipak biti objavljeni jer bi to, između ostalog, bila i dobra poruka Briselu.

Vuk Maraš, direktor monitoring programa MANS-a:

Vuk Maraš
"Jedino logično rješenje bi bilo da gospođa Đurović već danas objavi odgovore na Upitnik i na taj način pokaže da je Crna Gora država u kojoj se poštuju sudske odluke. Dvije ključne stvari na koje se ona pozivala, Upravni sud je svojom presudom odbacio. Prva je da se radi o procesu evropskih integracija, a koji je kao takav kontinuiran. Upravni sud je ocijenio potpuno suprotno - da su konkretni, traženi odgovori na Upitnik predati Evropskoj komisiji i iz tog razloga nikako se ne možemo pozivati na argument da je konsultativan proces. S druge strane, Upravni sud je našao da je pozivanje na Zakon o tajnosti bio paušalan i da je tako apstraktna konstatacija i oznaka "povjerljivo" ne mogu biti razlog da se ograniči pristup tim dokumentima. Ne postoji nijedan realan razlog zašto bi ti dokumenti ostali i dalje tajna."

Kakav će biti sljedeći korak Vlade, pitali smo ministra za evropske integracije Gordanu Đurović:

"O tome ćete biti blagovremeno obaviješteni. Mislim da je javna scena na tu temu dovoljno uzavrela. Ja stvarno mislim da toliko ima posla i da nema potrebe da se toliko o tome razgovara. Posao je transparentan, pa kada se okonča sve će biti dostupno javnosti i svako će imati priliku da vidi svaku rečenicu na koju je ova Vlada odgovorila, a mislim da u funkciji vremena to nije velika daljina i nema potrebe da se od nečega što Evropska komisija sama zove normalnim tehničkim dijalogom između Vlade i Komisije pravi 'dnevna politika'."


Upravni sud je presudio da je Vladino rješenje nezakonito, a da mora da se donese novo u skladu sa zakonom. Kakav je status Upitnika u međuvremenu, objasnio je nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić:

"Presuda Upravnog suda Crne Gore, kojom se poništava rješenje, odluka ili zaključak Vlade da se proglasi tajni dokument u vezi sa Upitnikom, znači da je to rješenje poništeno i da se Vladi vraća na ponovni postupak i odluku. To dalje znači da te odluke Vlade više nema, da imamo jedan pravni vakuum. To rješenje više nije pravosnažno, a sad se čeka donošenje novog rješenja. Do donošenja novog rješenja moraju svi podaci da budu dostupni javnosti, jer rješenje kojim se to zabranjuje više ne postoji do donošenja novog."

Pročitajte i ovo
Uprkos odluci suda, Vlada odbija objaviti odgovore na Upitnik EK
Netransparentan proces evropskih integracija
XS
SM
MD
LG