Dostupni linkovi

Princ Nikola ne odustaje od prava dinastije Petrović


Prva posjeta crnogorskog princa Nikole Petrovica Njegoša i princeze Franc Petrovic Njegoš Crnoj Gori i Cetinju. Princeza Frans je preminula 08. Avgusta 2008. godine u Parizu, Foto: montenegro-canada.com
Prva posjeta crnogorskog princa Nikole Petrovica Njegoša i princeze Franc Petrovic Njegoš Crnoj Gori i Cetinju. Princeza Frans je preminula 08. Avgusta 2008. godine u Parizu, Foto: montenegro-canada.com
Politička rehabilitacija i pitanje restitucije posljednje crnogorske dinastije Petrović aktuelizovano je ovih dana, a povod je bio posljednja poruka praunuka kralja Nikole, princa Nikole Petrovića Njegoša kako ne odustaje od svojih prava za koje od crnogorskih državnih predstavnika u predreferendumsko vrijeme dobio obećanja da će biti ispunjena.

Za sada je, međutim, sve ostalo mrtvo slovo na papiru uprkos upozorenjima kako je to prevashodno istorijski, pravni, ali i civilizacijski dug države Crne Gore prema svojoj posljednjoj dinastiji.

Istoričar Dragutin Papović ocjenjuje kako se država Crna Gora nije na pravi način ponijela prema pitanju prava posljednje dinastije čiji je kralj Nikola Petrović Drugi prilikom prisajedinjenja Srbiji na podogoričkoj skupštini 1918. detronizovan a kompletna imovina Petrovića je konfiskovana i proglašena narodnom:

"Bila je uočljiva tendencija svake vlasti u Crnoj Gori ili svake političke elite da prisvoje porodicu Petrović ili neke od njenih članova kao svoje ideološke uzore i u tom kontekstu svaka politička opcija u Crnoj Gori je željela da sebe predstavi kako logičan nastavak ideologije dinastije Petrović. Zbog toga mislim da je dinastija Petrović najviše zloupotrebljavana u političkom životu Crne Gore, a s druge strane, prema njenom potomcima se odnosilo na jedan veoma neodgovarajući način".

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov ističe kako treba da bude ispunjen dug kako prema vladarskoj porodici Petrović, tako i, kako kaže, samom biću Crne Gore:

"Svaki stanovnik Crne Gore bilo koje konfesionalnosti i nacionalnosti, ako osjeća da mu je domovina Crna Gora mora da podrži taj zahtjev. Ja ne znam nijedan istorijski dokument u novijoj političkoj istoriji gdje piše da je dinastija rehabilitovana niti znam za neku rezoluciju na najvećem političkom nivou da je dinastija Petrović rehabilitovana. Prema tome, to je apsolutno potpuno opravdan zahtjev. Isto tako apsolutno podržavam sve zahtjeve za restituciju imovine dinastije Petrović.To je jedan dug prema jednoj slavnoj dinastiji i dug prema kulturi, istoriji i samom biću Crne Gore".


Postoji volja na simboličkom nivou


Zvaničnih pokušaja da se pitanje rehabilitacije i restitucije dinastije Petrović pokrene na institucionalnom nivou nije bilo. Da li je Ministarstvo kulture to moglo da uradi, makar na simboličkom nivou, pitali smo portparola tog ministarstva Danicu Nikolić:

"Svakako da na simboličkom nivou postoji dobra volja. Što se Ministarstva kulture tiče, ono nema nikakve ingerencije kada je rehabilitacija dinastije Petrović u pitanju. To su pitanja kojima se bavi Vlada, kojim će se baviti skupština i državni organi će morati da odluče o tome."


RSE: Koliko su istovremeno tačni novinski natpisi da je direktno bio involviran ministar kulture Mićunović sastankom zajedno sa ministrom pravde, sa navodnim predstavnikom Petrovića Džonom Kenedijem Gvozdenovićem ,gdje je opet navodno dogovorena i stipendija princu Nikoli?

Nikolić: Apsolutno nikakvih zvaničnih susreta između ministra Mićunovića i gospodina Gvozdenovića nije bilo.

Đukanović, Vujanović i Krivokapić ignorišu obećanja


U pismu koje prenosi podgorički list "Vijesti", sam princ Nikola, praunuk kralja Nikole, poručio je kako se neće odreći imovinskih i drugih prava dinastije Petrović.

Princ tvrdi kako su posljednje dvije godine premijer Đukanović, predsjednik Vujanović i šef Parlamenta Krivokapić potpuno ignorisali njegove zahteve, iako su, kako kaže, to obećali, naročito prije referenduma.

Pravni zatupnici princa podsjećaju na riječi premijera Đukanovića u osvit crnogorske nezavisnosti, kako: "Sve dok se ne bude povratila čast Petrovića Njegoša nema ni časti Crne Gore".

Istoričar Dragutin Papović naglašava kako je pitanje odnosa prema posljednjoj crnogorskoj dinastiji istorijsko, pravno, ali i civilizacijsko:

"U eri države i društva koja pretenduju da sebe izgrađuju na modernim osnovama jedna od tih modernih osnova je svakako neprikosnovenost privatne imovine, da se i na taj način ispravi nepravda, odnosno da se vlasnicima vrati ono što je njihovo, a ako ne iz razloga jer je možda to teško izvesti, ipak na jedan primjeren način će se vidjeti da Crna Gora ukazuje pažnju nasljednicima dinastije koja je zaista ostavila veliki trag u istoriji Crne Gore i ima istorijskih zasluga."
XS
SM
MD
LG