Dostupni linkovi

Crkva na Rumiji "stigla" i do Brisela


Metalna crkva na Rumiji podignuta od strane Srpske pravoslavne crkve 2005. godine kod Bara, 02. februar 2011.
Metalna crkva na Rumiji podignuta od strane Srpske pravoslavne crkve 2005. godine kod Bara, 02. februar 2011.
Pitanje metalne crkve na Rumiji nakon dugogodišnjeg natezanja države i srpske crkve u Crnoj Gori stiglo je i do Brisela.

Šta o rješavanju i odgovornosti za problem koji je ponovo uzburkao duhove u crnogorskoj javnosti kaže poslanik u Evropskom parlementu Jelko Kacin?

Poslanik Evropskog parlamenta predložio je u utorak u Briselu izvjestiocu za Crnu Goru Čarlsu Tanoku da obrati pažnju na problem koji je nastao zbog metalne crkve na Rumiji i da to pitanje uvrsti u tekst Rezolucije koju priprema o evropskim integracijama Crne Gore.

Kacin za RSE kaže da je evropske parlamentarce i Tanoka obavijestio da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine postavila crkvu na vrh Rumije, da je ona dugo sporna, kao i da je Amfilohije Radović prokleo one koji budu odlučili da je ukloni, što je Kacin osudio u svom govoru pred evropskim poslanicima.

Jelko Kacin, poslanik Evropskog parlamenta
"Da. Predložio sam izbalansiran prijedlog amandmana koji govori o poštovanju pravne države i o neprihvatljivosti takvog načina komuniciranja između države i crkve, prije svega sa strane crkve u Crnoj Gori. Ukoliko tu postoji odluka suda i na drugom stepenu i Upravnog suda, koliko ja zanam još iz 2005. godine da treba ukloniti crkvu onda proklinjanje nekoga ko na to upozorava jednostvano nije način komuniciranja između države i crkve", kaže Kacin.

Kacin je Tanoku preporučio da se tokom predstojeće posjete Podgorici, između ostalih pitanja važnih za evropske integracije Crne Gore, informiše i o problemu u vezi sa metalnom crkvom na Rumiji

"Pošto gospodin Tanok odlazi u Podgoricu preporučio sam mu da sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem obavi i razgovor u vezi tog konkretnog slučaja, konflikta sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačnije sa Amfilohijem Radovićem. Zato sam mu preporučio da uđe u taj razgovor i evropske parlamentarce potom upozna sa razvojem situacije", kaže Kacin.

Amfilohije protiv Krivokapića

Jelka Kacina pitali smo da li će njegov amandman u dijelu koji se odnosu na metalnu crkvu, u rezoluciji Evropskog parlamenta o integracijama Crne Gore, biti obavezjući za državu da konačno riješi to pitanje i preduprijedi dalje tenzije?

"Smatram da je to pitanje koje morate postaviti na jednoj strani gospodinu Krivokapiću, koji je predstavnik zakonodavne grane i, sa druge strane, vašem premijeru Lukšiću. Nemojte mene to pitati. Ja sam taj koji može da pita šta je tim povodom urađeno, kada dođem u Crnu Goru. Sve ovlaštenja su na strani države Crne Gore. Ako smijem reći , radi se o procesu koji ja u Srbiji zovem od zemlje do države, što za Crnu Goru znači - od zemlje Crne Gore do države Crne Gore", naglašava on.

Podsjetimo kako je pitanje crkve na Rumiji nakon toliko godina natezanja vlasti i srpske crkve u Crnoj Gori stiglo i do Brisela.

Mitropolit Amfilohije na Rumiji kod Bara, na ulazu u metalnu crkvu koju je podigla Srpska pravoslavna crkva u 2005. godine
Tenzije su naročito porasle za Božić kada je Mitropolit Amfilohije prokleo sve odgovorne za moguće uklanjanje metalnog objekta na Rumiji i njihove potomke i kada je rekao da će se naći neko ko će srušiti džamiju, ako bude srušena crkva na Rumiji.

Više državno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog govora mržnje.

U tužilaštvu nijesu isključili mogućnost krivičnog gonjenja, jer je Amfilohije, kako je saopšteno iz Tužilaštva, u kontinuitetu na javnim nastupima govorio jezikom mržnje.

Čule su se i teške lične uvrede, na račun predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koga je Amfilohije nazvao Krivomozgićem i Crnim predsjednikom, a koje su uslijedile nakon što je Krivokapić Amfilohijeve prethodne izjave uporedio sa porukama Osame bin Ladena.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve postavila je 2005. godine limenu crkvu na Rumiji iznad Bara na mjestu gdje su se, po tradiciji, okupljali predstavnici tri vjerske zajednice, što je doživljeno kao narušavanje međuvjerskog sklada.

Iste godine Ministarstvo uređenja prostora je naložilo uklanjanje limene crkve, što do danas nije učinjeno, a Mitropolija je uložila žalbu na tu odluku ministarstva.
XS
SM
MD
LG