Dostupni linkovi

Amfilohiju prijeti i krivično gonjenje


Mitropolit Amfilohije prilikom dočeka pravoslavne Nove godine u Podgorici, 13. januar 2011. FOTO: VIJESTI
Mitropolit Amfilohije prilikom dočeka pravoslavne Nove godine u Podgorici, 13. januar 2011. FOTO: VIJESTI
Viša državna tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević najavila je u utorak da će podneti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje, je tužilaštvo ocjenilo da njegovo obraćanje vjernicima tokom Božićnjih praznika predstavlja govor mržnje.

U izjavi državnoj televiziji tužiteljka Jovićević je otvorila i mogućnost krivičnog gonjenja srpskog mitropolita.

"Kako prekršajna odgovornost ne isključuje prekršajnu odgovornost tužilaštvo će ocjenom prekršajnog postupka raznmotriti i osnovanost pokretanja i krivičnog postupka u pravcu krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370, stav 1. Krivičnog zakona",
kazala je Jovićević.

U prvoj reakciji na najavu iz tužilaštva da će biti prekršajno gonjen mitropolit Amfilohije je ponovio raniju konstataciju da su njegove kletve govor ljubavi.

"Ako je ponekad moja riječ oštrija ona ne znači da nije govor ljubavi nego je samo drugačiji način da se probudi savjest u ljudima i da ih obasja ljubav i milost od boga. Niti sam prvi niti sam posljednji koga sude u Crnoj Gori na pravdi boga pa, u ostalom treba malo da se i odmorim. Pa, i ako me u Spuž pošalju taman lijepo da se malo i odmorim", rekao je Amfilohije.

U krivičnom zakonu Crne Gore se između ostalog kaže da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Mitropolit Amfilohije je tokom Božićnjih praznika upućivao kletve onima koji se zalažu za uklanjanje nelegalno postavljene limene crkve na Rumiji, iste kvalifikovao pasjom vjerom i vrijeđao konkretne osobe govoreći o crnogorskom jeziku.



Međutim mitropolit Amfilohije je nakon razgovora sa premijerom Igorom Lukšićem dodao još dvije sporne izjave, među kojima je najavio mogućnost vjerskog rata zbog podrške Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Tom podrškom na neki način uvodi tihi, vjerski rat u Crnoj Gori koji može da ima i katastrofalne posljedice".


Takođe mitropolit Amfilohije je prenio javnosti prijetnje iz Bara u kojima se ukazuje na mogućnost rušenja džamije u tom gradu
Konjević: Pozivanje, ili prijetnja, kako sam je ja razumio, da ako se jedan nelegalan limeni objekat ukloni, da će to značiti možda rušenje neke džamije je nešto što mi više liči na govore mitropolita Amfilohija u posljednjoj deceniji prethodnog vijeka.

"Za bezumlje će se naći tamo ljudi. Tamo gdje će neko srušiti crkvu neko će otići da ruši džamiju, što niko ne želi i niko ne smatra da je to put razrješenja bilo ovog ili bilo kog drugog problema",
kazao je on.

Na pitanje da li bi i ove izjave mogla da budu nastavak ispoljavanja govor mržnje Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije kaže da su i te izjave daleko od međuvjerske i međunacionalne tolerancije.

"Pozivanje, ili prijetnja, kako sam je ja razumio, da ako jedan nelegalan limeni objekat, koji je izgrađen mimo svih zakona i državnih propisa, i ako je država obavezna da ga ukloni, da će to značiti možda rušenje neke džamije, možda ili nekog drugog vjerskog objekta je nešto što mi više liči na govore koje je mitropolit Amfilohije imao vrlo često običaj da govori u posljednjoj deceniji prethodnog vijeka", navodi Konjević.

Oštre reakcije Pravnog savjeta SPC

Konjević ocjenjuje da se najavom prekršajnog postupka protiv srpskog mitropolita zbog govora mržnje gradi sistem prema kome su svi jednaki pred zakonom.

Crna Gora: Nalaganje badnjaka na Cetinju i u Podgorici, januar 2011.

x

"Moramo graditi sistem u kome nema onih koji su iznad zakona. Dakle, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije ne posjeduje bilo kakvu vrstu imuniteta koji bi ga zaštitio da ne poštuje ono što su pozitivni pravni propisi države Crne Gore," rekao je Konjević.

"Neka prikupe sve ono što je on govorio i radio još od 1991. godine. To oni dobro znaju. Ja se u to ne bih miješao. Neka ga sude kako god hoće",
poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Potpredsejdnik Udruženja pravnika Branislav Radulović smatra da je ovo krajnji momenat kada je država morala da reaguje na kontinuiranu aktivnost mitropolita Amfilohija Radovića koja izaziva nestabilnost unutar crnogorskog društvenog sistema.

"Mislim da je ovo krajnji momenat kada je država morala intervenisati na jednu kontinuiranu aktivnost koja je u najmanju ruku govor mržnje i koja u mnogome, evo već dvije decenije zaista izaziva jednu vrstu nestabilnosti unutar crnogorskog društvenog sistema ponašanjem gospodina Radovića. Mislim da je ovo konačno radnja državnog tužilaštva koja treba da u legalnom i regularnom postupku da pokaže da li gospodin Radović kao vjersko lice radi, kako se on predstavlja kao Sveti Petar Cetinjski čime, ja mislim da se jako se skrnavi ime Svetog Petra ili prosto radi nešto što je društveno opasno i inkriminišuće", ocjenjuje Radulović.

Pravni savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je oštro reagovao na najavu iz tužilaštva o pokretanju prekršajnog postupka protiv poglavara srpske crkve u Crnoj Gori. Velibor Džomić je ocjenio da se tim postupkom tužilaštvo uključilo u svojevrsnu harangu protiv kanonske crkve i mitropolita.

Sličan stav imaju i u opozicionoj Novoj srpskoj demokratiji čiji potpresjednik Novica Stanić kaže da je Amfilohijeva jedina krivica što brani svoju crkvu.

"Sa stanovišta Nove srpske demokratije ovo je potpuni apsurd. U Crnoj Gori je dozvoljeno da se prijeti rušenjem crkva, a podiže se prekršajni postupka protiv mitropolita Amfilohija. Ja se ne bih začudio da podnesu prekršajni postupak i protiv Svetog Petra Cetinjskog, jer to bi bilo primjereno ovom režimu i ovoj vlasti. Razumije se, prije samog ovog čina prethodila je medijska priprema. Mitropolit je anatemisan ni kriv, ni dužan. Jedina njegova krivica je što brani crkvu i ništa drugo," smatra Stranić.
XS
SM
MD
LG