Dostupni linkovi

U Crnoj Gori proglašena epidemija gripa


Vakcinacija u Crnoj Gori počela je prošle sedmice
Vakcinacija u Crnoj Gori počela je prošle sedmice
Crnogorska Vlada proglasila je danas epidemiju novog gripa na teritoriji cijele zemlje. Za sada nisu najavljene mjere koje mjenjaju postojeće stanje.

Nakon što je Institut za javno zdravlje u srijedu saopštio da se faktički Crna Gora suočava sa epidemijom novog gripa, odnosno da je pređen je prag od 100 oboljelih na 100.000 stanovnika u toku jedne sedmice, crnogorska Vlada je proglasila epidemiju novog gripa. Prema riječima ministra zdravlja Miodraga Radunovića proglašenje epidemije još uvjek ne podrazumjeva sprovođenje određenih mjera.

„Odlučili smo da proglasimo već postojeću epidemiju pandemijskog gripa, na na teritoriji cijele Crne Gore. To ništa ne mijenja u odnosu na postojeće stanje, to ne znači automatsko sprovođenje određenih mjera, već samo nama omogućava da imamo pravni osnov za preduzimanje mjera koje postoje u zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kao što znate epidemija je u zemljama ex jugoslavije i Balkana proglašena prije mjesec i po dana. Život teče dalje”, rekao je Radunović.

Kako su ranije saopštili čelnici zdravstvenih institucija, skraćenje školskog polugodišta i eventualna zabrana javnih skupova će se sprovoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

PEDIJATRI SAMO NA JEDNOM MJESTU

Kako nam je rekla predsjednica Udruženja roditelja Ljiljana Milonjić panika među učenicima i roditeljima postoji, čemu su doprinijeli različiti pristupi nadležnih organa, od Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete.

"U Udruženju roditelja smatramo da se digla stvarno nevjerovatna panika oko novog gripa koji je prisutan, znamo i sami, među najmlađom populacijom. Što se tiče panike mislim da institucije nijesu adekvatno odgovorile na pojavu panike, već su je i same prilično raspirile. Ono na šta mi imamo primjedbe jeste međusektorska saradnja između Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete koji nijesu usaglasili svoja saopštenja", objašnjava Milonjić.

I pored činjenice da novi virus, kako u svijetu tako i kod nas, najviše pogađa populaciju do 18 godina, u Podgorici vikendom samo u jednom domu zdravlja dežuraju pedijatri. Na pitanje kako je moguće da se ovo dešava u gradu sa 170 hiljada stanovnika doktor Nebojša Kavarić direktor Domova zdravlja nam je rekao da je tako odlučeno zbog efikasnosti, ali da će zbog sve većeg broja pregleda povećati broj pedijatara u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Imamo 25 timova pedijatara koji rade svakodnevni proces rada. Subotom i nedjeljom zbog tolikog broja timova smo u poziciji da zbog efikasnosti rada radimo samo u jednom objektu koji je lociran namjerno u samom centru grada. To je bivši Vojno medicinski centar čiji dio dom zdravlja ima na korišćenju. Tu su službe za djecu sa više pedijatara subotom i nedjeljom. Zbog objektivnih okolnosti, mi ćemo pojačati broj pedijatara koji rade u tom objektu koji će biti primjereni dosadašnjim uslovima velikog pritisku na naše pedijatre. Prosječan broj pregleda svaki dan je oko sedamdeset",
kaže Kavarić.
XS
SM
MD
LG