Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora na pragu epidemije


Sve češća slika na ulicama crnogorskih gradova
Crna Gora je veoma blizu proglašenje epidemije novog gripa. Crnogorska Vlada bi do kraja sedmice trebalo da donese odluku o proglašenju epidemije, a danas je zvanično počela i vakcinacija.

To je nakon sjednice Odbora za zdravtsvo , rad i socijalna pitanja saopštio ministar zdravlja Miodrag Radunović koji je sa najbližim saradnicima među prvima danas primio vakcinu protiv virusa H1 N1.
Vakcinacija ministra Radunovića Foto:Savo Prelević


"Od kraja novembra do danas naglo je porastao broj novoinficiranih i oboljelih od novog gripa", kaže ministar Miodrag Radunović. To je bio signal predstavnicima Instituta za javno zdravlje da ministarstvu upute zahtjev da proglasi epidemiju:

"Tokom 48. nedjelje registrovano je 1451. lice sa simptomima koji liče na grip i 3602. osobe sa akutnim respiratornim infekcijama. U 49. kalendarskoj nedjelji registrovano je 1645 osoba sa simptomima koji liče na grip i 4705 osoba sa akutnim respiratornim infekcijama, da bi tokom pedesete kalendarske nedjelje, to je od 7. do 13. decembra 2009. bilo registrovano 2321. osoba sa simptomima koji liče na grip i 5702 osobe sa akutnim respiratornim infekcijama zbog čega je Institut za javno zdravlje poslao zahtjev ministarstvu da se proglasi epidemija pandemijskog gripa u Crnoj Gori."

U ministarstvu će razmotriti zahtjev o proglašenju pandemije, a odluka se očekuje do kraja sedmice. Radunovićev prvi savjetnik u timu za borbu protiv novog gripa doktor Rajko Strahinja kaže da se već suočavamo sa epidemijom i da ljekari više ne gube vrijeme čekajući potvrde da je neko obolio ili je inficiran virusom novog gripa:

"Test, odnosno rezultat testa, bilo ovaj brzi ili PSR više nije neophodan da bi se nekom uključila terapija jer se terapija ne uključuje na osnovu nalaza mikrobiološke analize nego na osnovu kliničke slike. Mi ne liječimo rezultat nego čovjeka", kaže Strahinja.

ZA I PROTIV VAKCINE

Ministar Radunović i predstavnici Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti u vezi sa novim gripom prvi su građani Crne Gore koji su danas vakcinisani. Uoči odlaska u ambulantu ministar je rekao da vakcinacija nije obavezna, ali je uputio sljedeću poruku građanima koji su još u dilemi da li da se vakcinišu protiv novog gripa:

"Nijesmo ni mi zamorčići. I mi smo nečiji roditelji, muževi, braća, sinovi, ali ćemo sigurno poći da primimo vakcinu jer vjerujemo u ovo što je dokazala nauka u praksi. Sa primanjem vakcine vi nećete oboljeti. Kada nećete oboljeti nećeti biti u prilici da taj virus prenesete na radno okuženje ili na porodicu i to je prosto naš lični stav. To ne znači da vi treba da primite, procijenite."

Vakcine protiv novog gripa do sjutra će biti proslijeđene do domova zdravlja u svim opštinama u Crnoj Gori. Član Odbora za zdravstvo iz Socijalističke narodne partije Miloje Pupovac je rekao na sjednici odbora da se on i njegova familija neće vakcinisati, dok je njegov kolega iz Nove srpske demokratije Novica Stanić kazao da hoće:

"To su me pitali u mom klubu - šta ćeš ti da uradiš. Ja kažem da ću primiti jer vjerujem u to. Vjerujem u nauku."

Od prvog slučaja infekcije virusom novog gripa do danas u Crnoj Gori je registrovano 228 laboratorijski potvrđenih slučajeva obolijevanja, od kojih je 201 registrovan nakon proljećnog i ljetnjeg talasa. Dvoje oboljelih je preminulo od komplikacija izazvanih novim virusom".
XS
SM
MD
LG