Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stigle prve vakcine protiv novog gripa

update

U Crnu Goru je stigao prvi od tri kontingenta vakcina protiv novog gripa, a zdravstveni radnici će se vakcinisati među prvima, kako bi dokazali da je riječ o neškodljivoj preventivi. Ipak, dio građana je i dalje skeptičan u pogledu djelotvornosti vakcine.

Virus novog gripa zatvorio je škole u Budvi, a zaštitne maske, uobičajeni su rekvizit zaposlenih i pacijenata. Epidemiolog doktor Ivan Medigović kaže da je broj zaraženih ove sedmice u opadanju:

"Za sada situacija kako ide, po mom epidemiološkom mišljenju, bolje. Vidimo da je priliv djece za sada relativno manji nego što je bilo unazad nekoliko dana. Očekujemo da će taj trend i dalje ići i da će se tako razvijati situacija".

I dok u Crnu Goru stiže prva isporuka vakcina protiv novog gripa, a zdravstveni radnici je promovišu tako što će se prvi vakcinisati, građani su skeptični:

RSE: Hoćete li se vakcinisati?

"Ne. Nema za tim potrebe. Ja sam star 82. godina, nijednu vakcinu nijesam primio, pa neću ni ovu. Pa, iako umrem, najposlije hoću i šta me briga", kazao nam je jedan Budvanin.

Foto: Savo Prelević
RSE: Stižu vakcine protiv svinjskog gripa. Hoćete li se vakcinisati?

"Nemamo pravo mi stari. Sinoć sam čula na televizuju samo do 65 godina hronični bolesnici i djeca i zdravstveni radnici. Baš je muž prokomentarisao, veli, nas stare otpisali. Mene je to zaprepastilo Ja sam imala namjeru. Primam vakcinu svake godine protiv ovog običnog gripa, baš mi to koristi"
, navodi jedna Budvanka.

Zdravstveni radnici kažu da su prioriteti napravljeni jer će vakcine u Crnu Goru biti dopremljene u tri navrata. Drugi kontingent stiže do kraja decembra, a preostalih preko stotinu hiljada doza do kraja januara. Epidemiolog doktor Ivan Medigović:

"Biće određenih prioriteta u smislu davanja vakcine, ali u svakom slučaju ja se nadam da će taj broj datih vakcina biti, odnosno doza, dovoljno velik da će biti opskrbljeni svi oni za koje je ona potrebna".


I naše novo anketno pitanja otkrilo je koliko su glasine i skepsa često presudni u odluci građana hoće li se vakcinisati?

"Imam troje djece. Deset, šest i dvije godine. Svi su imali ovaj sezonski grip, obični i preboljeli su ga. Dosta vitamina, preventiva kao i svaki grip. Ako bi u slučaju bilo potrebno, ako ga doktor preporuči mi smo za"
, kaže nam jedan građanin.

Drugi, međutim, navodi:

"Ne bih vakcinu. Dešavalo se da su otkrili da je obična destilovana voda u vakcini. Prošle godine u Srbiji. Mislim da je u Kragujevcu sestra otkrila da je u vakcini za ptičiji grip obična destilovana voda i zbog toga sam skeptična. Ako doktor bude rekao za djecu, ali ja neću".

VAKCINA NIJE KLINIČKI PROVJERENA


Foto: Savo Prelević
Komentarišući stavove dijela građana koji kažu da ne žele da prime vakcinu protiv novog gripa zbog straha od posljedica, direktor bolnice u Baru doktor Zoran Srzentić odbacuje sve tvrdnje koje govore u prilog tezi da je vakcina nedovoljno ispitana, te da može izazvati neželjene posljedice.

Kotroverzne infomacije o vakcini protiv novog gripa su zbunile građane i zbog toga medicinski radnici treba da iznose pravovremene i tačne informacije. Doktor Srzentić vjeruje da će uskoro svi građani dobrovoljno primiti vakcine:

"Vakcina je jedni i pravi način zaštite od ovoga virusa. Ukoliko pričamo drugu priču onda je to nemedicinska, neznavena priča i pričaju je laici. Strahovi uvijek postoje. On je prisutan, ali izvor straha je među nama. To je potrebno primiti na vrijeme. Ide drugi talas pandemije, pa ide treći posljedni. Ovaj virus će iduće godine biti sezonski virus. On je trenutno potisnuo sve druge viruse."


U prethodnom periodu građani su mogli čuti saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije da je neobično veliki broj ozbiljnih alergijskih reakcija zabilježen u Kanadi, da Njemačka planira prodaju viška vakcina drugim zemljama jer je odziv za vakcinaciju veoma mali i druge slične informacije. Slično je i u zemljama regiona gdje do sada nije bilo interesovanja za vakcinaciju.

U Bosni i Hercegovini specijalista Rade Dujaković iz Banja Luke kaže da vakcina nije dovoljno klinički ispitana i da njeno dopremanje kasni u ovu zemlju, iako treba da bude data pacijantima nekoliko nedjelja prije epidemije:

"Opšte je poznato epidemiološko pravilo jeste da se imunizacija mora izvršiti najranije tri sedmice prije očekivane epidemije zarazne bolesti, u konkretnom slučaju grupa, a to naravno važi i za novi grip. I ta priča naših ministarstava zdravlja, Republike Srpske, Federacije, Kantonalnih i tako dalje o tome da vakcina stiže u januaru, a ljudi već u novembru i decembru umiru od novog gripa samo po sebi je poprilično paradoksalno i mislim da nema nikakvog osnova, a tome treba i pridodati činjenicu da se radi o vakcini koja nije klinički provjerena i prema kojoj je rezerva i otpor građanstva širom Evrope poprilično veliki."


Doktor Srzentić kaže da negativne informacije nijesu argumenti protiv vakcine. Negativne informacije o vakcini protiv novog gripa se šire iz raznih izvora, pa i samih farmaceutskih kuća koje žele da potisnu konkurenciju, kaže doktor Srzentić:

"Ostaju određene manipulacije farmaceutskih kuća u smislu osporavanja konkurencije i svega ostaloga, plasiraju se različite informacije preko Fejsbuka, preko Interneta. Mislim da samo od kompetentnih medicinskih krugova treba tražiti validne informacije. Najpoznatiji američki infektolog je na direktno pitanje da li preporučuje, kaže - da, preporučujem i vakcinisaću svoju djecu. Da li sada treba još nešto pored toga reći. Ja ću se prvi vakcinisati i jedva čekam da ta vakcina stigne jer mi je to sigurna zaštita zbog prirode moga posla, svakog dana sam u kontaktu sa ljudima, sa pacijentima koji su nosioci virusa."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa od 1999. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG